Stoltenberg nekter å si drapsmannens navn

Han fikk spørsmål om norske myndigheter fortjener Nobels Fredspris, og om han tenker på massedrapsmannen. Men statsminister Jens Stoltenberg fokuserer på å hjelpe ofrene.

Stoltenberg

Spørsmålene haglet til Jens Stoltenberg da han snakket til verdenspressen onsdag.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Anders B Breivik

Anders Behring Breivik (32) har innrømmet å stå bak både bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya fredag.

Foto: Reuters

Under en pressekonferanse med internasjonale medier onsdag, fikk Stoltenberg blant annet spørsmål om han tenker på terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Statsministeren tok imidlertid aldri mannens navn i sin munn.

Vær en venn

– Men jeg tenker på handlingene han utførte, og de er skrekkinngytende. På et vis har jeg en distanse til det, fordi jeg fokuserer på det viktigste: å hjelpe de som har mistet sine kjære og de mange skadde som trenger hjelp og trøst, svarte Stoltenberg.

Han har fått ros fra både inn- og utland for måten han har fremstått på som leder siden de fryktelige timene fredag 22. juli. Men han har også hatt stille stunder fylt av tårer.

– Når statsministeren har lukket døren om kvelden – har han grått? ville en utenlandsk reporter vite.

– Ja, jeg har grått og har fortalt mange at de skal ikke nøle med å gråte eller utrykke tristhet. Fordi jeg tror åpenhet er den beste medisinen for mange. De fleste trenger en venn – noen å snakke med eller en klem – eller noen som trøster dem.

Les også: – Politimestere har også godt av å gråte

– Syns du norske myndigheter fortjener Nobels fredspris etter det som har skjedd?

– Jeg er den siste mannen i verden til å anbefale nobelkomiteen til å gi fredsprisen til Norge, sier Stoltenberg.

Samleside: Alt om terrorangrepet

Takker for støtte utenfra

På spørsmål fra Aftonbladet svarte han at den hardeste utfordringen den siste uka var å kombinere sin dype sorg over tragedien med å gi det norske folket håp og vilje til å gå videre.

Før han åpnet for spørsmål, benyttet han også anledningen til å takke for støtten Norge har fått fra alle verdenshjørner.

– Vi setter pris på støtten vi har opplevd fra det internasjonale samfunnet de siste dagene, sa Stoltenberg på den internasjonale pressekonferansen onsdag.

Les også: Hyller «den nye landsfaderen»

Håper på sterkere Norge

Han sa at hans stolteste øyeblikk etter terrorangrepene var den store minnemarkeringen med over 200.000 mennesker i gatene i Oslo mandag.

– Dette er et angrep på våre fundamentale verdier om frihet og demokrati. I Norge har vi svart dette angrepet med å vise sympati for de berørte. Vold kan aldri tillates, og vi vil møte angrepet med mer demokrati og åpenhet, sa Stoltenberg.

– Vi har mistet livet til mange nordmenn. Jeg håper Norge vil bli sterkere etter angrepet og så langt har det vært svaret til det norske folk. Det er fullt mulig å ha et åpent samfunn uten å være naiv. Vi har vært oppmerksomme på voldelige angrep i Norge. Vi har forberedt oss på denne typen angrep selv om vi ikke har opplevd det.

Sikkerhet skal evalueres

– Det norske folk viser at de ikke er redd for vold og at de svarer med støtte og mer åpenhet. Det er det som er budskapet, sa han.

Statsministeren fikk flere spørsmål om hvorvidt Norge har gode nok sikkerhetstiltak og god nok politiberedskap. Men han påpekte at det nå først og fremst er tid for å hjelpe alle de berørte.

– Etterpå, spesielt etter at etterforskningen er ferdig, skal alle slike ting evalueres. Og den debatten ønsker jeg velkommen. Alle land som opplever slike hendelser, må gå gjennom og se hva de gjorde riktig og hva de gjorde feil, svarte statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger