Hopp til innhold

– Ikke et tidsskille

Statsminister Jens Stoltenberg høster ros både fra inn og utland for sin forsonende talemåte. - Jeg er mektig imponert, sier professor Kjell Lars Berge.

Mona Sahlin og Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg og tidligere leder i det svenske Sosialdemokratiske partiet, Mona Sahlin, i samtale under Arbeiderpartiets stortingsgruppes seminar på Quality Airport Hotel Gardermoen i 2009.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kjell Lars Berge

Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

– Jeg var som mange andre redd for hva angrepet kunne bringe av motsetninger og konfliktorientert oppførsel, sier Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo til NRK.no.

Han vil imidlertid berømme Jens Stoltenberg for hans måte å tale på, som i stedet har virket forsonende og samlende.

– Han har avstått fra å bruke hatefull retorikk og i stedet manet til samling og samhold, sier Berge, som også vil gi honnør til Oslo-ordfører Fabian Stang og kronprins Haakon.

Han mener statsministeren har talt med en typisk norsk enkelhet, uten store fakter og poetisk språk.

– Stoltenberg har talt på en nær og traust måte. Han har til tider vært privat, noe som har fungert godt i en situasjon som dette, mener han.

– Ikke et tidsskille

Berge sier at Stoltenbergs oppførsel bidrar til at av terrorangrepet fredag 22. juli ikke blir et tidsskille, men en historisk parentes, en ondskapsfull handling som er så unik at vi ikke kan la den prege politikken.

Fabian Stang

Ordfører i Oslo, Fabian Stang og kronprins Haakon får også skryt av retorikkprofessoren.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK
Kronprins Haakons appell

Kronprins Haakons appell under blomstermarkeringen på Rådhusplassen, mandag.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Statsministeren har fått folk til å føle trygghet ved å gripe øyeblikket og være situasjonen voksen. Han har håndtert dette på en nesten uvirkelig flott måte, mener retorikkprofessoren.

Stoltenbergs forsonende talestil har vakt oppsikt over hele verden. Selv har Kjell Lars Berge fått henvendelser fra kolleger blant annet i USA, som har vist interesse for statsministerens måte å argumentere på.

– Jeg er mektig imponert selv også, han har argumentert på en helt annen måte enn man kunne forvente i en så ekstrem situasjon, sier han.

Professoren kaller Stoltenbergs taler de siste dagene for «en stor retorisk hendelse», og sammenligner den med kong Håkons nei til å gå av som konge under tyskernes okkupasjon i 1940.

– Det var også et retorisk øyeblikk som virket samlende og som mobiliserte motstandskamp, sier Kjell Lars Berge til NRK.no.

– Historisk viktig

Sosialdemokraternas tidligere leder Mona Sahlin roser også statsminister Jens Stoltenbergs håndtering av terrorkrisen i Norge.

– Statsminister Jens Stoltenberg gjør noe historisk viktig, han viser alle land at en annen vei er mulig midt i terroren, skriver Mona Sahlin i sitt blogginnlegg mandag.

Den profilerte politikeren er tidligere leder for det svenske Sosialdemokratiske partiet, og ble kjent med Jens Stoltenberg på Utøya. Hun sier hun har mange gode minner fra «den vackra lilla ön».

«Min venn Jens gjorde alt rett der Bush gjorde alt feil»

Nå sammenligner hun to statsoverhoder som begge har måttet lede et land gjennom en terrorkrise.

Markering på Rådhusplassen

Blomstermarkeringen på Rådhusplassen samlet om lag 200.000 mennesker.

Foto: Erlend Aas / NRK

– Jens er grunnen til at det finnes håp

Sahlin skriver at Jens Stoltenberg gjør alt rett, der den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush gjorde alt feil.

– Når sorgen griper tak avgjøres det om ordene som uttales skal forene folket eller om sinnet i stedet skal splitte. Jens har vært fornuftens røst i en uvirkelig virkelighet, skriver Sahlin.

I blogginnlegget setter Sahlin Bush og Stoltenbergs ord opp mot hverandre.

Sahlin skriver blant annet:

New York 2001:

– Røykskyen ligger fortsatt over Manhattan. President Bush tar ordet:

«Let's hunt them down»

Oslo 2011:

– Røyskyen ligger fortsatt over Oslo. Satsminister Jens Stoltenberg tar ordet.

«Vold må møtes med større åpenhet. Terror bør bli møtt med mer demokrati. Nå må vi ta vare på hverandre. »

– Kan det sies tydeligere? Jeg er så stolt av min venn. Han har trøstet mange unge, han har utrykt forferdelse, han har avstått fra spekulasjoner, og han har kombinert ærlig sorg med vakker verdighet.

– Jens er grunnen til at det finnes håp og lederstjerner, skriver Sahlin.

Video Sahlin om terrorkrisen i Norge

NETT-TV: Mona Sahlin på svensk TV der hun snakker om hennes opplevelser fra Utøya og terrorkrisen i Norge.

Klipp fra utenlandsk presse:

De gråter med verdighet. Men ingen sverger på å ta hevn.

Der Spiegel

Stoltenberg og nordmenn har redefinert politisk mot, ikke med machouttrykk som "vi skal ta dem", uten å hengi seg til frykt og sinne, men med stålsatt verdighet.

Irish Times

Nasjonen er i sorg, men menneskene her er bestemt på å besvare Anders Behring Breiviks vold med fred og samhold.

BBC News

Aldri har jeg stått i en folkemengde så stor. Og aldri har jeg lyttet til en kongelig med tilsvarende respekt.

Aftonbladet om kronprins Haakon på Rådhusplassen

Stoltenberg fortjener den høyeste utmerkelse for sin oppfordring til "mer demokrati og mer åpenhet" etter de tragiske drapene. Reaksjonen er faktisk mer verdig en Nobels fredspris enn Barack Obama, som mottok prisen noen år tilbake.

Leserbrev i britiske The Independent

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger