Hopp til innhold

Siv og Erna sanker statsministerstemmer fra Jens

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På NRKs statsministerbarometer for juli går Jens Stoltenberg mest tilbake. Fremskrittspartiets Siv Jensen går mest fram.

Hver måned fram mot stortingsvalget 2013 vil NRK presentere et statsministerbarometer som forteller hvem folket vil ha som regjeringssjef.

Dårligste siden desember

Målingen er utført av Norstat på oppdrag fra NRK, og tallene fra juli viser den dårligste oppslutningen for Jens Stoltenberg siden desember i fjor.

Av de spurte sier nå 43,1 prosent at de ønsker Stoltenberg ved roret. Det er en nedgang på tre prosentpoeng fra junimålingen.

Stoltenbergs beste resultat var i februar i år da 52,2 prosent oppga at de ville ha ham som statsminister.

Jensen mest fram

Høyre-leder Erna Solberg har en liten framgang på junimålingen. Solberg tar innpå Stoltenberg med 0,8 prosentpoeng og har dermed en oppslutning på 38,5 prosent.

Mest fram går Siv Jensen, som er tilbake på åttetallet med 8,2 prosent, etter junimålingen på 5,7 prosent.

Det er en økning på 2,5 prosent fra forrige måling, og den nest beste oppslutningen etter aprilmålingen hvor Jensen hadde en oppslutning på 8,7 prosent.

10,3 prosent oppgir at de ikke vet hvem de vil ha som statsminister.

Fremskrittspartiet vokser

Framgangen for Siv Jensen kommer samtidig som Fremskrittspartiet stormer fram i NRKs partibarometer for juli.

Partiet er for første gang over 20 prosent siden 22. juli i fjor med 22,8 prosent.

Jensen og Fremskrittspartiet går fram 4,2 prosentpoeng fra junimålingen, og er tilbake på 2009-nivå.

– Jeg tror Frp nå får igjen for at vi har vært tydelige på egen politikk i lang tid, at vi viser at vi er et reelt alternativ til de rødgrønne, og at vi er et viktig korrektiv til de andre borgerlige partiene, sa Jensen til NRK torsdag .

Frp lå godt an på meningsmålingene i fjor sommer, men sank som en stein etter terrorangrepet 22. juli.

– Vi ser sånn sett at 22. juli-effekten er borte, sa statsviter Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo da han kommenterte partibarometeret i går.

Norstats måling for juli er utført fra 3. til 9. juli, og omfatter 691 respondenter som har gitt partipreferanser. I alt ble 977 personer kontaktet. 18,1 prosent svarer «ikke sikker eller vet ikke», og feilmarginen er på mellom 3,1 og 1 prosent.

AKTUELT NÅ