Hopp til innhold

Frp er tilbake til gamle høyder

Fremskrittspartiet gjør sin beste måling siden juli i fjor. For første gang på ett år har partiet en oppslutning på over 20 prosent.

Siv Jensen, ser opp

OPPTUR: Siv Jensen og Frp har slitt på meningsmålingene det siste året. Nå er de tilbake der de var ved forrige stortingsvalg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det varmer, selv i dette været.

En blid og solbrun Siv Jensen møter NRK i ruskeværet på Snarøya rett utenfor Oslo.

Hun tar gjerne båtturen inn til land fra ferieparadiset i Oslofjorden for å kommentere at Frp får en oppslutning på 22,8 prosent i julimålingen Norstat har utført på oppdrag fra NRK.

– Det var da veldig flott, utbryter hun da hun får se tallene som viser at Frps oppslutning øker med 4,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling i juni.

Beste Frp-måling

For første gang på ett år svarer over 20 prosent av de spurte at de hadde stemt Frp dersom det var stortingsvalg i dag.

Jeg tror Frp nå får igjen for at vi har vært tydelige på egen politikk i lang tid, at vi viser at vi er et reelt alternativ til de rødgrønne, og at vi er et viktig korrektiv til de andre borgerlige partiene, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Partibarometer juli mot valg 09

Parti

Juli

Valg 09

Differanse juli og valg 09

Ap

28,3

 35,4

 -7,1

Frp

22,8

 22,9

 -0,1

H

28,4

 17,2

 11,2

KrF

5,3

 5,5

 -0,2

Rødt

1,7

 1,3

 0,4

Sp

3,5

 6,2

 -2,7

SV

4,2

 6,2

 -2,0

V

4,0

 3,9

 0,1

Andre

 1,8

 1,4

 0,4

Norstats målingen for juli er utført fra 3. juli til 9. juli og omfatter 691 respondenter. 18,1 prosent svarer ikke sikker eller vet ikke, og feilmarginen er på mellom 3,1 og 1 prosent.

Norstats måling for juli er utført fra 3. juli til 9. juli og omfatter 691 respondenter som har gitt partipreferanser. I alt ble 977 personer kontaktet. 18,1 prosent svarer «ikke sikker eller vet ikke», og feilmarginen er på mellom 3,1 og 1 prosent.

– Velgerne har kommet tilbake

En oversikt Poll of Polls har utarbeidet over alle meningsmålingene i Norge, viser at 22,8 prosent er den høyeste oppslutningen Frp har hatt de siste 12 månedene.

Frp lå godt an på meningsmålingene i fjor sommer, men sank som en stein etter terrorangrepet 22. juli.

Kommunevalget i september i fjor var en katastrofe for partiet, med en samlet oppslutning på bare 11, 4 prosent.

Nå er de tilbake på samme nivå som ved stortingsvalgene i 2005 og 2009.

– Vi ser sånn sett at 22. juli-effekten er borte, sier statsviter Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo.

– Frp har hentet tilbake en del velgere som kanskje satt på gjerdet i lokalvalget i fjor, slik at det er nok snakk om en mobilisering av velgere som allerede har sympatier med partiet.

Høyre er sterkere

Mens Frp var det største borgerlige partiet ved stortingsvalget i 2009, ligger Høyre an til å bli valgets blå vinner neste år.

I NRKs julimåling får Høyre en oppslutning på 28,4 prosent, og Høyres vekst det siste året sørger for at meningsmåling etter meningsmåling viser et borgerlig flertall på Stortinget.

Men et stort Fremskrittsparti gjør det ikke nødvendigvis lettere for opposisjonen å danne regjering ved en eventuell valgseier, påpeker Jupskås.

– Generelt tror jeg at jo større Frp blir, jo mer krevende vil det være, sier han.

Jensen: – Vi gir ikke ved dørene

Ifølge statsviteren kan det bli vanskelig for Venstre og KrF å gi etter for Frps krav når det kommer til innvandrings- og klimapolitikk.

– Når vi vet hvor store avstander det er mellom KrF og Venstre på den ene siden, og Frp på den andre siden, så er en slik koalisjon mellom disse partiene avhengig av at det er Høyre som er det store partiet, sier han.

Partileder Siv Jensen legger ikke skjul på at et sterkt Frp kommer til å kreve både posisjon og makt ved et mulig regjeringsskifte.

– Når flere partier skal samarbeide, så kreves det kompromisser, men alle vet at et stort Fremskrittsparti ikke gir ved dørene, vi krever innflytelse over politikken dersom vi skal sitte i regjering, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Siv Jensen, redningsvest

GLAD: Siv Jensen stråler i gråværet. Frp klatrer kraftig på NRKs partibarometer.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Frp og Høyre har flertall alene

Dersom NRKs meningsmåling for juli blir valgresultatet, har de borgerlige partiene et klart flertall med 108 av 169 plasser på Stortinget. Frp og Høyre har samlet sett en oppslutning på 92 mandater, og er større enn de tre rødgrønne partiene til sammen.

Samtidig er det snakk om små marginer.

Mens Venstre akkurat når sperregrensa på fire prosent og er inne med sju mandater på NRKs måling, er situasjonen motsatt for regjeringspartiet Sp.

Med en oppslutning på 3,5 prosent mister partiet nesten alle stortingsrepresentantene de har i dag, og står igjen med ett fattig mandat på Stortinget.

Siv Jensen tar imidlertid ikke seieren på forskudd, og hun er overbevist om at meningsmålingene kommer til å svinge kraftig fram mot valget.

– Det kommer til å være veldig mange målinger fram mot stortingsvalget om et drøyt år, og det betyr at det et en eneste ting som gjelder, og det er hardt arbeid.

Mandatfordeling juli mot valg 09

Parti

Mandater i juli

Mandater valg 09

Differanse juli og valg 09

Ap

51

64

-13

Frp

41

41

0

H

51

30

21

Krf

9

10

-1

R

1

0

1

Sp

1

11

-10

SV

8

11

-3

V

7

2

5

Andre

0

0

0

AKTUELT NÅ