NRK Meny
Normal

Steril av dongeri

Farlige kjemikalier kan bety rene marerittet for uforsiktige kleskjøpere.

Jeans, dongeri
Foto: DEBRA REID / AP

- Nye klær inneholder kjemikalier som kan gi sterke allergiske reaksjoner, og i verste fall redusere forplaningsevnen hvis man ikke vasker klærne før bruk, sier Sigrid Skjølås i Forbrukerrådet til NRK.

Vil ha merking

Selv om det er forbud mot enkelte kjemikalier, viser tester fra Sverige at mange klær likevel inneholder slike stoffer. Fortsatt har det ikke blitt forska skikkelig på hvilke konsekvenser kjemikaliene kan ha på mennesker, men forsøk med pattedyr og fisk viser at de kan miste fruktbarheten. Nå vil Forbrukerrådet at klærne skal merkes med advarsel og fullstendig innholdsbeskrivelse.

- Som forbruker har du ikke informasjon om hva klærne innholder, og det er det viktig å få slik at man kan ta bevisste valg, sier Skjølås.

Overraska

Ingen av de NRK møtte på shoppingsentrene i Trondheim, visste om de farlige stoffene.

- Er det sant? Det har jeg virkelig aldri hørt om. Hvis klærne blir merka kan det hende jeg begynner å tenke mer på det, sier Veronica.

Kule gutter

KULE: Morten og Stein Vidar bryr seg ikke om at jakkene deres kan være fulle av farlige kjemikalier.

Foto: Cathrine Gaukerud / NRK

Men ikke alle tror det vil ha noe for seg med fullstendig innholdsfortegnelse på klærne.

- Jeg kjøper klær fordi det er kult, og bryr meg ikke om hva de er laget av. Kanskje det er viktigere for dem som sliter med allergi og sånn, tror Morten og får støtte av kompisen Stein Vidar.

Viktig for miljøet

Stiftelsen GRIP har som mål å bidra til økt miljøeffektivitet i norske bedrifter. De er positive til innholdsmerking av alle klær.

- Men jeg tror det er vanskelig å gjennomføre i praksis fordi det er umulig å ha kontroll med alle leverandører og underleverandører i

Brit Øgrey i GRIP

POSITIV: Brit Øgrey i GRIP

Foto: GRIP

produksjonsprosessen, sier Brit Øgrey i stiftelsen til NRK.

Øgrey peker på at kjemikaliene ikke bare kan være farlige for de som kjøper klær, men også for miljøet.

- Jeg er mest bekymra for de stoffene som er brukt under selve produksjonen. De kan forurense lokalt drikkevann og gå ut over arbeidsmiljøet til de som arbeider med klærne, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger