Statsministeren om Lowzows bortgang: – Det er veldig trist

NEW YORK/OSLO (NRK): Statsminister Erna Solberg (H) sier Wenche Lowzow har betydd mye for de homofiles rettigheter, men også for partiet.

Kim Friele og Wenche Lowzow
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lowzow var den første stortingsrepresentanten i Norge som sto fram som homofil. Hun sovnet inn natt til lørdag, 90 år gammel.

– Det er veldig trist, selv om hun har nådd en anseelig alder. Wenche Lowzow var en av de absolutt første stortingsrepresentantene som sto frem som homofil og lesbisk, sier Solberg til NRK.

Solberg: Viktig for partiet

I 1985 meldte Lowzow, som da var stortingsrepresentant, seg ut av Høyre i protest mot at partiet den gangen ikke godtok de homofiles livsvilkår som et politisk spørsmål.

Se intervjuet med Lowzow fra 1985:

Stortingsrepresentant Wenche Lowzow (H) meldte seg i 1985 ut av partiet i protest mot at partiet ikke godtar de homofiles livsvilkår som et politisk spørsmål.

I 1985 meldte Lowzow, som da var stortingsrepresentant, seg ut av Høyre i protes.

Erna Solberg sier at Lowzow også var viktig for partiet i mange andre saker.

– Men hun huskes kanskje mest av alt for at hun stod frem med sin legning i en tid der det var veldig omdiskutert og utradisjonelt, sier Solberg.

– Mistet en stor pionér

Ingvild Endestad, leder av FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), sier Lowzow har vært en av de viktigste personene i homo-saken.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om at Wenche Lowzow har gått bort. Vi har mistet en stor pionér, sier Endestad til NRK.

– Wenche var den første åpne homofile på Stortinget og har betydd enormt mye for både åpenhet og for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H)
Karen Christine Friele og Wenche Lowsow inngår partnarskap i Oslo rådhus.

Kim Friele (t.v.) og Wenche Lowzow etter partnerskapsinngåelsen, 6. august 1993.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger