Hopp til innhold

Mener Norgesgruppens avtale med ICA kan være lovstridig

Konkurransetilsynet varsler midlertidig stans av samarbeidsavtalen mellom Ica og Norgesgruppen om innkjøp og distribusjon, og mener den kan være i strid med loven.

ICA

Avtalen vil innebære at ICA legger ned lagrene og distribusjonen i Narvik, Bryne, Bergen, Trondheim og Arendal. 350 årsverk blir borte.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Det bekrefter Konkurransetilsynet overfor NRK.

Et midlertidig vedtak vil bety at samarbeidet må opphøre mens tilsynet tar stilling til om avtalen mellom dem er ulovlig. Konkurransetilsynet har varslet at pålegget skal gjelde til 30. september 2013.

Partene har fått frist til 8.mars med å kommentere varselet.

– Vi mener det er rimelig grunn til å anta at dette er et ulovlig samarbeid. Vi mener at partene nå er i ferd med å knuse noen egg, slik at det skjer en uopprettelig skade i markedet før vi har fått sett på nærmere på avtalen, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer til NRK.

Etter det NRK kjenner til er det spesielt to hovedproblemer som Konkurransetilsynet er opptatt av. Det ene knytter seg til utveksling av strategisk informasjon på detaljistleddet.

Christine B. Meyer

Direktør i Konkurransetilsynet Christine Meyer.

Foto: Marit Hommedal

Det andre er at Norgesgruppens innkjøpsmakt blir for stor, noe som forrykker balansen i dagligvaremarkedet.

– Konkurransen utsettes for varig skade

Avtalen vil innebære at ICA legger ned lagrene og distribusjonen i Narvik, Bryne, Bergen, Trondheim og Arendal. 350 årsverk blir borte.

Norgesgruppen og Ica har til sammen omtrent halvparten av omsetningen i det norske dagligvaremarkedet.

Tilsynet mener konkurranseskaden blant annet er knyttet til at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

– Ikke en overtakelse

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen sier til NRK at han mener avtalen er klart innenfor konkurranseloven, med klare og forpliktende roller.

– ICA blir først og fremst en kunde og en samarbeidspartner av Norgesgruppen, dette er ikke en overtakelse, sier Roskifte.

Han sier at ICA vil fortsette å konkurrere i markedet hvis avtalen blir realisert, og at det er svært viktig at det opprettholdes fem grupperinger mot forbrukerne.

– Det aller viktigste er at ICA med sine store røde tall i Norge opprettholder sin virksomhet i årene som kommer, sier Roskifte.

Bekymret for leverandørene

Tilsynet er også bekymret for varige skadevirkninger i leverandørmarkeder.

Konkurransetilsynet startet sin vurdering av avtalen umiddelbart etter at denne ble inngått i midten av januar. Nå har tilsynet etter en foreløpig vurdering kommet til at det er rimelig grunn til å anta at avtalen er i strid med konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende avtaler.

– Avtalen kan svekke konkurransen mellom dagligvarekjedene. Vi vil nå se nærmere på hvorvidt avtalen kan øke faren for utøvelse av markedsmakt, enten gjennom koordinering mellom kjedene eller som følge av ensidig markedsmakt, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Tilsynet vil også se nærmere på om Norgesgruppens økte kjøpermakt kan føre til dempet konkurranse mellom kjedene, og mulige konkurranseskadelige virkninger i leverandørmarkedene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger