Hopp til innhold

SSB: Matvareprisene har økt med 13,7 prosent det siste året

Stigende matvarepriser er en viktig årsak til at prisveksten det siste året er høy, ifølge SSB.

Dagligvarekjedene

DYRERE: Matvareprisene fortsetter å stige. På ett år har det økt med over 13 prosent.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Matvareprisene har økt med 13,7 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Den generelle prisveksten steg 0,6 prosent fra mai til juni, og var i juni 6,4 prosent høyere enn for ett år siden.

Hopp til tabell med matvarepriser

– Det var igjen mye sterkere enn forventet, sier sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov.

SSB skriver i en pressemelding at den generelle prisveksten fortsetter å ligge på et høyt nivå. De siste fem månedene har de målt en prisvekst på 6,4 prosent sammenlignet med fjoråret.

Konsumprisindeksen (KPI) er et mål på hvordan prisene i samfunnet stiger. Tallene publiseres av Statistisk sentralbyrå (SSB) hver måned.

Matvareprisene øker

Fra mai til juni økte prisene på matvarer med 2,5 prosent. På et år har matvareprisene økt med totalt 13,7 prosent viser tall fra SSB.

Frukt og grønt pakka inn i plast

Økte importpriser på frukt og grønt gjør at indeksen på matvareprisene stiger.

Foto: Olav-Johan Hemminghyth

– Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Matvareprisindeksen steg med 2,5 prosent på en måned. Det er en ekstrem sterk prisvekt ifølge sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov.

– For å sette det litt i perspektiv. Norges Bank har et inflasjonsmål på 2 prosent som et årsgjennomsnitt. Og matvareprisene har økt over 2,2 prosent på en måned, og det kommer på toppen av all den økningen man har hatt fra før.

Høy prisøkning på frukt og grønt

Prisene på frukt og grønnsaker er det som i hovedsak trekker matvareindeksen opp, ifølge SSB. Espen Kristiansen i SSB sier at noe av oppgangen i juni skyldes en svekket kronekurs.

– Prisene på importerte jordbruksvarer steg klart mer enn norske jordbruksvarer den siste måneden.

Prisveksten er spesielt sterk på tomater. Det koster nå 28,1 prosent mer sammenlignet med juni i fjor. Friske bær har også hatt en høy økning. På en måned har prisen økt med 34,2 prosent.

Norske jordbær

Den siste tiden har bærene blitt langt dyrere. På ett år har prisen på friske bær økt med 19.1 prosent.

Foto: Leif Dalen / NRK

Prisen på norske jordbruksvarer steg med 1,6 prosent, mens importerte jordbruksvarer hadde en prisøkning på 6,5 prosent.

Legger press på Norges Bank

21. juni hevet Norges Bank styringsrenta med 0,5 prosent. I august 2021 var renta på 0 prosent. Siden da har den blitt hevet til 3,75 poeng.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank skriver i en e-post til NRK at Norges Bank ikke er i nærheten av å ha kontroll.

– Det er virkelig ikke bra at den samlede inflasjonen er på hele 6,4 prosent. Det er svært høyt og langt fra inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Knudsen.

Han stiller spørsmål ved modellene til Norges Bank etter det i dag kom inflasjonstall som er høyere enn sentralbankens inflasjonsanslag.

– Nå har nemlig Norges Bank tatt feil halvannet år i strekk. Det er alvorlig at selv de som skal være best på dette, ikke klarer å treffe bedre.

Maris Gonsholt Hov i Handelsbanken mener prisveksten legger press mot Norges Bank. Det er varslet en ny renteheving i allerede neste måned.

Marius Gonsholt Hov sjefsøkonom Handelsbanken

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier prisveksten på mat er ekstremt sterk.

Foto: Mathias Moene Rød / NRK

– Da er vi oppe på en rentetopp på 4,25 prosent. Men vi kan få en topp på 4,5 prosent sånn det ser ut nå. Jeg tror heller ikke vi skal utelukke muligheten for en ny dobbel renteheving ved kommende møte i august.

AKTUELT NÅ