Hopp til innhold

Vil vurdere høyere trygdeavgift hvis sykefraværet ikke går ned

Senterpartiet vil vurdere høyere trygdeavgift dersom sykefraværet ikke går ned.

- Et forvarsel om skatteøkninger fra de rødgrønne, mener Høyre.

Liv Signe Navarsete

Partileder i Senterpartiet og kommunalminister Liv Signe Navarsete vil ha mer drøfting om sykefraværet, og blant annet vurdere den svenske modellen med standardiserte sykemeldinger igjen. Statsministeren fikk kraftig motbør da han trakk frem svenskene som eksempel for en tid tilbake.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Utgiftene til sykefravær må ned av hensyn til andre oppgaver i samfunnet, mener sentralstyret i Senterpartiet.

- Hvis vi over år fremover ser at sykefraværet fortsetter å øke, bør vi vurdere om vi skal øke innbetalingen av arbeidsgiveragift eller trygdeavgift, sier Navarsete til NRK.

Partilederen og kommunalministeren sier partiet ikke mener en slik økning skal skje nå.

- Det får være et slags ris bak speilet fra statens side, i forhold til at vi nå må få på plass forpliktende tiltak som virker, mener Navarsete.

Vil drøfte sykemeldingspraksisen

Utgangspunktet også for Senterpartiet er full lønn under sykdom, at en ikke vil ha et hardere arbeidsliv. I første omgang er det blant annet viktig å se på legenes rolle ved langtidssykemelding.

Statsministeren fikk kraftig motbør da han for noen måneder siden antydet at regjeringen kunne se på en svensk modell med standardiserte sykemeldinger. Akkurat dette vil Senterpartiet ha mer drøfting om, sier Navarsete.

- Vi har vært i Sverige og sett på hvordan svenskene har laget mer standardiserte løsninger. Vi har ikke sagt i dag at vi skal gå inn på det, men vi ønsker å drøfte hvordan sykemeldingspraksisen er, og hvordan legenes rolle er.

Når partene i arbeidslivet og staten i neste uke tar opp igjen forhandlingene om sykefravær og inkluderende arbeidsliv, mener partilederen de må være åpne for å drøfte alle tiltak.

- Et forvarsel om skatteøkninger

Jan Tore Sanner (H)

- Et forvarsel om at den rødgrønne regjeringen vil komme med skatteøkninger, tror Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Senterpartiets forslag om å vurdere økt trygdeavgift og arbeidsgiveravgift møter motstand.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener det er åpenbart at Senterpartiet ønsker å øke skattene.

- Dette er det andre forslaget på få dager som handler om å øke skattenivået, og det kan nok være et forvarsel om at den rødgrønne regjeringen vil komme med skatteøkninger, sier Sanner til NRK.

Han mener slike skatteøkninger vil være et klart løftebrudd fra den rødgrønne regjeringen.

- Gjennom to valg har de lovet at skattene skal holdes på 2004-nivå. Dette utspillet viser at de er klare for å bryte skatteløftet, forklarer Sanner.

- Skaper usikkerhet

Jon H. Stordrange, leder i Skattebetalerforeningen

- Dette viser en unfallenhet blant politikerne, mener Jon Stordrange, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon Stordrange, er også kritisk til en slik skatteøkning.

- Vi har satset på at dagens skattereform skal leve en stund til. Å komme opp med stadig nye ting skaper bare en usikkerhet blant skatteyterne, sier Stordrange.

Han mener Senterpartiet på denne måten dreper alle initiativ og all lyst til å jobbe litt ekstra.

- Vi synes dette viser en unfallenhet blant politikerne. De vil bare sende regningen for økt sykefravær til skattebetalerne, i steden for å gå inn og løse det som virkelig er det store problemet. Det er det høye sykefraværet i Norge, fastslår Stordrange.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger