Hopp til innhold

Sp-Klinge ut mot Frp: – Bevæpning stopper ikke terroristene

Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet mener Frps Ulf Leirstein bommer når han bruker Paris-terroren som argument for å forlenge bevæpningen av politiet.

Ulf Leirstein og Jenny Klinge

UENIGE: Senterpartiets Jenny Klinge reagerer på at Frps Ulf Leirstein bruker Paris-terroren som argument for å forlenge bevæpningen av politiet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

AVSLUTTES: Tirsdag er det slutt på at politifolk spenner en pistol rundt låret når de går ut. Dermed vil nesten 6.000 politifolk gå tilbake til ordningen med framskutt lagring av våpen i bil.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Samtidig som jakten på flere mulige gjerningsmenn fortsatt pågår, sier Frps justispolitiske talsperson Ulf Leirstein at Paris-angrepene gjør det «særs uklokt» å avslutte den midlertidige bevæpningen av politiet tirsdag.

Bare timer før det smalt i Frankrikes hovedstad, varslet Politidirektoratet (POD) at man vil avvæpne politiet neste uke. Dagen etter terrorangrepet, lørdag, gjorde POD en ny vurdering, med samme utfall.

Senterpartiets Jenny Klinge sitter i justiskomiteen med Leirstein. Hun er uenig med Frp-politikeren, og stoler på PODs vurderinger om norske forhold.

– Det siste er viktig, og det er viktig å minne oss alle på at det ikke er noe som tyder på at verken folk flest eller politiet blir tryggere av et bevæpnet politi, mener stortingsrepresentanten.

– Ønsker å dø for saken sin

Hadia Tajik på Stortinget

LEDER: Hadia Tajik er leder for justiskomiteen på Stortinget. Selv om hun er uenig med Leirstein, vil hun ikke karakterisere utspillet fra Frp-politikeren.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Leirstein sier til NRK at han også ønsker en ny stortingsdebatt om permanent bevæpning, dersom den midlertidige bevæpningen avvikles. Det er det ingen grunn til, mener Klinge.

– Nei. Vi har å gjøre med terrorister, som ikke lar seg avskrekke av et bevæpnet politi. Det er selvmordsbombere og folk som ønsker å dø for saken sin, og da er ikke bevæpnet politi middelet.

Klinge får støtte av Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik. Hun sier hun er trygg på at politikerne får beskjed, dersom POD mener det er behov for forlenget bevæpning.

– Vi må hele tiden vurdere hvilke tiltak vi trenger for at beredskapen skal være best mulig, men disse tiltakene må være tilpasset norske forhold. Når det gjelder fransk politi, er de bevæpnet allerede i dag. Det var de også før angrepet i Paris, sier Tajik.

Høyre: – Vil ikke politisere dette

Anders B. Werp sitter i justiskomiteen for Frps regjeringspartner Høyre, men er uenig med Leirstein. Werp er støtter derimot det Frp-Leirstein sa bare timer før terrorangrepet (se faktaboks), nemlig at politikerne må forholde seg til den faglige analysen fra POD.

Anders B. Werp på Gardermoen

IKKE POLITIKK: Anders B. Werp mener det blir feil å midlertidig bevæpning til et politisk spørsmål.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det å politisere denne typen avgjørelser vil jeg være avholdende fra. Her har justisministeren en politisk rolle, og jeg har tillit til at han bringes inn i disse diskusjonene om nødvendig, sier Werp.

– Stoler ikke på politifaglig råd

Konfrontert med sin snuoperasjon sier Leirstein søndag at han nå setter store spørsmålstegn ved PODs politifaglige råd.

– Dette er råd jeg selv også valgte å tro på, fram til fredag. Når man sa det var mindre sjanse for terroraksjoner, samme dag som et av de verste terrorangrepene mot Vest-Europa gjennomføres, da må man kunne stille spørsmål ved hvilke faglige vurderinger som ligger til grunn.

Justisdepartementet opplyser til NRK at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke ønsker å kommentere denne saken nå.

Filmet av fotograf Patrick Zachmann fra Magnum Photos. Han var ved Republique Square i Paris fredag da han så politi og brannbiler kjøre forbi. Han fulgte etter en politibil ned Boulevard Voltaire mot Bataclan. Ved gatekrysset ved Passage Saint-Pierre Amelot nær Bataclan gjemte Zachmann seg bake en sivil politibil og filmet skytingen med en iPhone.

Fotograf Patrick Zachmann fra Magnum Photos filmet politiet i kamp med terroristene ved Bataclan fredag. Minst 89 personer døde ved konsertlokalet.

AKTUELT NÅ