Hopp til innhold

Erna Solberg engasjert i asylforhandlingene

Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor NTB at hun har engasjert seg i asylforhandlingene mellom Høyre/Frp og Venstre og Krf. – I går var stressnivået økt betydelig, sier politisk kommentator Lars Nehru Sand.

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator i NRK Lars Nehru Sand og samfunnsredaktør i Vårt Land, Berit Aalborg i Politisk kvarter.

Foto: NRK

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor NTB at hun har engasjert seg i asylforhandlingene mellom Høyre/Frp og Venstre og Krf.

– Det var et kort møte med statsminister Erna Solberg i går kveld, sier politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

Forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre om asyl og innvandringspolitikken skulle vært ferdig før Jul.

Mandag denne uken ble forhandlingene avbrutt fordi avstanden mellom partiene ble for stor til at møtet kunne fortsette.

Torsdag var det de parlamentariske lederne i partiene som skulle forsøke å løse floken, men det førte til ingenting.

– Jeg har vært med i noen samtaler om hvordan forstår vi samarbeid. Hvordan forstår vi denne avtalen, og hvordan sørger vi for at regjeringen følger det som er enigheten på Stortinget, sier Erna Solberg til NTB.

Les også:
Ingen asylavtale i Stortinget i kveld

– Usikkert om dette løses før helgen

Floken handler om hvor mye avtalen skal binde opp regjeringens innvandrings- og asylpolitikk de neste fire årene.

– Rett før møtet bestemte man seg for at ikke alle følte seg sikre på hvor omfattende avtalen skulle være, hvor bindende den skulle være, og hvordan man egentlig hadde tenkt konseptet rundt avtalen, sier politisk kommentator i NRK Lars Nehru Sand.

Asylpolitikk

Regjeringspartiene, Krf og Venstre har ennå ikke klart å lande en konkret avtale.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB

Det ble det bestemt at dette måtte løftes opp til partilederne. Likevel ble det ikke noe møte.

– Man forhandler fortsatt med sikte på å komme frem til en avtale, men det er ikke avtalt noen nye møter i dag, og det er usikkert om dette løses før helgen, sier Nehru Sand.

– Spillerom er stridens kjerne

Samfunnsredaktør i Vårt Land, Berit Aalborg sier dette er en kjempetøff kamp for partiene.

– Både for Frp og for støttepartiene er dette et veldig viktig politisk område. For de Krf og Venstre handler det om å få det man kan forsvare som en human asylpolitikk. Frp på sin side faller på målingene og kjører hardt på asylpolitikken, sier Berit Aalborg.

Den gamle avtalen fra i høst, med 25 punkter, skal operasjonaliseres. I de 25 punktene er punkt om retur av personer uten lovlig opphold, familiegjenforening, arbeidsinnvandring og integrering.

– Det er nok ett større behov i de små partiene for å få en helhetlig avtale, men særlig Frp ønsker nok stor fleksibilitet slik at de kan gjøre ting underveis i årene som kommer, sier Aalborg.

– Frp vil ha mulighet til å endre forskriftene. Det at man har et visst spillerom utover de 25 punktene var stridens kjerne, sier Lars Nehru Sand.

– Økt stressnivå

Christian Tybring-Gjedde har tidligere sagt at han er villig til å skrote samarbeidsavtalen med Venstre og Krf dersom Frp ikke får viljen sin.

Ifølge Aftenposten stemte Tybring-Gjedde mot resten av gruppen da Frp stilte seg positiv til ny innvandringsavtale. Etter det Aftenposten får opplyst kom Tybring-Gjedde med en erklæring der han slo fast at han ville stemme mot avtalen, og var villig til å ta konsekvensene av dette.

Lars Nehru Sand kaller stemningen i forhandlingene den siste tiden for god, men på torsdag var klimaet et annet.

– I går var stressnivået økt betydelig hos alle partiene. Det er klart det blir opplevd som provoserende at deler av diskusjonen har blitt tatt ut i media. Da blir det sett på som mer frustrerende, enn denne prosessen har vært, sier Nehru Sand.


AKTUELT NÅ