NRK Meny
Normal

Ingen asylavtale i Stortinget i kveld

Regjeringspartiene, KrF og Venstre har ennå ikke klart å lande en konkret avtale om fremtiden for norsk asylpolitikk. – Vi er for uenige, sier parlamentarisk leder i FrP, Harald Tom Nesvik.

Harald Tom Nesvik

Parlamentarisk leder i FrP Harald Tom Nesvik sier det er for store uenigheter mellom partene i asylavtale-forhandlingene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Partene i Høyre, Frp, Venstre og KrF har forsøkt uten hell å komme til enighet om avtalen som skal legge føringene for norsk asyl- og innvandringspolitikk.

– Forhandlingene er utsatt grunnet andre saker som vi har måttet håndtere i kveld. Forhandlingene vil trolig starte opp igjen senere i kveld, sier Ingjerd Schou i Høyre.

Parlamentarisk leder i FrP Harald Tom Nesvik avviser at utsettelsen skyldes andre saker.

– Det blir ikke noe avklaring om asylavtalen i kveld, fordi vi er ikke enige. Samtalene fortsetter, sier Nesvik til NRK torsdag kveld.

– Må avklares før signering

En av tingene som står i veien for en konkret avtale, er at Frp krever avklaring om hvor fritt regjeringen står til å ta opp innvandringspolitiske spørsmål som ikke omtales i avtalen med V og KrF.

Per Sandberg

Per Sandberg vil ikke har Venstre og KrFs forståelse av asylavtalen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I samarbeidsavtalen som binder Venstre og KrF opp til et forpliktende samarbeid med regjeringen, har Venstre allerede fått gjennomslag for at man skal gjennomføre visse regelendringer i asylpolitikken.

– Det er ingen av oss som var med på forhandlingene som oppfattet at denne avtalen er altoverskyggende. Det er mye politikk som ikke er berørt, sier Per Sandberg til Aftenposten.

Han mener dette må avklares før avtalen signeres.

Fremskrittspartiets forhandlere skal også ha blitt irritert over at Venstre og KrF vil sikre seg innflytelse også over fremtidig asylpolitikk som ikke blir omfattet av den avtalen som nå forhandles fram.

Asylbarna blir vinnerne

NRK erfarer at asylbarna blir vinnerne i asylpolitikken, mens innvandrere og de som søker familiegjenforening går vanskeligere tider i møte.

På forhånd var NRK kjent med at også innstramminger er en del av avtalen:

  • 300.000 kroner er lønnen du må ha for å få familiegjenforening, mot dagens 246.000 kroner.
  • Permanent oppholdstillatelse vil det ta fem år å få, ikke tre som i dag.
  • Vil du gifte deg med en utlending som skal flytte til Norge, må han eller hun være minst 24 år gammel.
  • Frp vinner frem med ønsket om mellom 60 og 70 nye plasser ved Trandum utlendingsinternat.

NRK erfarer også at strukturen for asylmottak skal endres. Avtalepartiene ønsker en tredelt løsning:

  1. Asylmottak: Kun for personer som avventer svar på sin søknad om asyl i Norge.
  2. Integreringsmottak: Kun for personer som har fått innvilget opphold i Norge og venter på vedtak om bosetting i kommune. Personene skal bedre enn i dag stimuleres til rask integrasjon i Norge.
  3. Returmottak: Kun for personer som har fått avslag på asylsøknaden. Skal i større grad enn i dag være lukket.

Tøffe forhandlinger

Mandag ble forhandlingene avbrutt etter avstanden mellom partiene ble for stor til at møtet kunne fortsette.

Tonen i forhandlingene har etter det NRK erfarer tidvis vært preget av høy temperatur. Sentrumspartiene har også uttrykt irritasjon over at det har gått såpass lang tid mellom møtene.

– Dette er et viktig område for Venstre og samtidig et område det er veldig vanskelig å bli enig med Frp om, så alle skjønner at det er en krevende prosess, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK i går.

I hovedsak er det som ble lagt frem i dag en konkretisering og utvidelse av samarbeidsavtalen som Høyre, Frp, Venstre og KrF presenterte etter valget spesielt på punktet om lengeboende asylbarn.

Gikk til valg på innstramming

KrF og Venstre har lenge kjempet for en varig regelendring som gjør at flere såkalte lengeboende asylbarn skal få permanent opphold i Norge, av hensyn til barnas beste.

Frp på sin side gikk til valg på kraftige innstramminger i innvandrings- og asylpolitikken.

Samarbeidspartiene har holdt to møter før jul, og nå to møter etter jul, om den betente asyl- og innvandringspolitikken. Forhandlingene har allerede tatt mer tid enn de trodde på forhånd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger