Hopp til innhold

Barnevernsak i ferd med å bli diplomatisk hodepine

En brasiliansk kvinne, som med sin tre år gamle datter har søkt tilflukt ved Brasils ambassade etter en barnevernsak, står i sentrum for en konflikt som nå beskrives som «helt fastlåst».

En brasiliansk kvinne har søkt tilflukt på Brasils ambassade i Oslo med sitt tre år gamle barn, etter en konflikt med det norske barnevernet.

VIDEO: Se reportasje om kvinnen som har søkt tilflukt med barnet sitt hos Brasils ambassade.

Den brasilianske moren og barnet søkte tilflukt på ambassaden i forrige uke, etter et hastevedtak i barnevernet om å ta barnet ut av familien.

Kvinnen får nå full støtte fra Brasils ambassadør til Norge, til tross for barnevernets vedtak om at moren midlertidig skal fratas omsorgen for barnet.

– Veldig ubehagelig sak

Den brasilianske ambassaden bekrefter overfor NRK at de har sendt en henvendelse til det norske Utenriksdepartementet.

I denne appellerer de om at norske myndigheter må la barnet få reise til hjemlandet sammen med sin mor på humanitært grunnlag.

– Vi anerkjenner norske myndigheters lover og regelverk, men appellerer på humanitært grunnlag fordi vi mener det er til barnets beste at de to får reise hjem, sier ministerråd ved ambassaden Francisco Chagas Catunda Resende til NRK.

Han bekrefter at mor og barn har søkt tilflukt på ambassaden, og at de har vært det siden torsdag. Ifølge Resende er det ambassadens oppgave å beskytte brasilianske borgere.

– Vi forsøker å løse saken diplomatisk med norske myndigheter. Det er en veldig ubehagelig sak for ambassaden, sier Resende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brasiliansk kvinne

Her er den brasilianske kvinne inne på ambassaden, der hun nå oppholder seg med sin tre år gamle datter. Hun opplyser til NRK at hun etter forholdene har det bra.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Har varslet brasiliansk UD

Etter det NRK vet har ambassaden i Oslo også varslet UD i Brasil om saken. Ifølge ambassaden er det første gang de har opplevd en slik situasjon.

– Vi har kontakt med norske myndigheter og hadde et møte med barnevernet i den aktuelle kommunen i helgen. Der var også konsulen fra farens hjemland med, sier Resende.

Norsk UD bekrefter at de er varslet om saken, men viser til barnevernet.

– Jeg kan bekrefte at vi er gjort kjent med denne saken, men utover det er det barnevernet som må kommentere saken, sier pressevakt i UD, Svein Michelsen til NRK.

NRK har vært i kontakt med barnevernet i morens hjemkommune og barnevernets advokat som opplyser at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sindre Løvgaard

Sindre Løvgaard, morens advokat, sier hun er glad for å ha blitt møtt med forståelse fra brasilianske myndigheter.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Veldig fastlåst

Bakgrunnen for barnevernets vedtak skal være konflikt mellom foreldrene som følge av samlivsbrudd. Etter det NRK vet har familien vært under oppsyn av barnevernet over en lengre periode.

Sindre Løvgaard er engasjert som kvinnens advokat i saken.

Han forteller at kvinnen nekter å forlate ambassaden, inntil hun får forsikringer om at hun får ta med seg datteren til familie og venner i Brasil.

– Slik saken står nå, er den veldig fastlåst. Mor forteller at hun ikke vil forlate ambassaden. Hun forteller at hun vil bli der så lenge så lenge hun er nødt for å få lov til å reise hjem til venner og familie i Brasil.

– Føler seg sviktet

Løvgaard vil ikke gå inn på detaljer som gjelder vedtaket fra barnevernet.

– Bakgrunnen for barnevernets vedtak må barnevernet selv uttale seg om. Det jeg kan si er at de vi er helt uenige i at vilkårene for å ta barnet fra mor er til stede i denne saken, sier Løvgaard.

Han legger til at det var moren som selv tok kontakt med barnevernet tidligere i år, for å få hjelp og støtte.

– Hun forteller at hun føler seg sviktet av barnevernstjenesten, og at det at hun er fra et annet land, ikke kjenner kulturen så godt, og ikke snakker verken norsk eller engelsk blir brukt mot henne i denne saken, sier Løvgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Professor Janne Haaland Matlary

Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, sier det er vanlig at en ambassade støtter statsborgere fra sitt eget land i vanskelige saker.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Faren støtter moren

Barnets far sier at han mener den beste løsningen på saken, er at moren får reise til Brasil med datteren.

– Jeg stiller meg bak ønsket om at de to reiser tilbake til Brasil. Slik jeg ser det er det den eneste løsningen på saken. Vi tror ikke at saken kan løses i retten, sier barnets far til NRK.

Janne Haaland Matlary er professor i statsvitenskap, og har også vært statssekretær i Utenriksdepartementet. Hun er ikke overrasket over rollen den brasilianske ambassaden har inntatt i saken.

– Det er veldig sannsynlig at ambassader vil holde med sine egne landsmenn i denne typen saker. Foreldreretten er en internasjonal menneskerett, og i en slik sak er det denne som havner i konflikt med vedtaket fra det norske barnevernet, sier Matlary til NRK.

Hun mener saken også handler om at Norge blir oppfattet som liberalt når det gjelder barns rettigheter, mens mange andre kulturer legger mer vekt på foreldrenes autoritet.

– Her vil det ofte kunne oppstå konflikter i møte med andre kulturer, uten at jeg kjenner denne saken, sier Matlary.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger