Hopp til innhold

Snart kan du bygge uten å spørre naboen om lov

Har du planer om å bygge ny garasje eller en hobbybod? Om ikke lenge kan du hamre løs uten å spørre kommunen eller naboen først.

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gjøre det enklere for folk flest å bygge garasje og uthus uten å måtte søke tillatelse fra kommune eller naboer. Han forteller i intervjuet om endringene i loven, illustrerer hva det vil si og vi er rundt en garasje som ligger kun en meter fra nabotomten.

VIDEO: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) viser hva du kan bygge uten å spørre naboen eller kommunen.

Fra 1. juli i år vil det være mulig å bygge garasje eller uthus på opp til 50 kvadratmeter uten å søke om lov fra kommunen eller naboer.

Bygningen kan være opp til fire meter høy, og være plassert bare én meter fra nabotomten. Det eneste kravet er at du ikke skal bo eller sove der.

– Det andre er at du skal kunne sette opp en sykkelbod, en balkong eller et vindfang på opp til 15 kvadrat inntil boligen uten å søke i kommunen, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Sparer gebyrer

Jan Tore Sanner

VIL FORENKLE: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil at flere skal kunne bygge garasjer og uthus, uten å måtte søke til kommunen eller få godkjenning fra nabolaget.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Hans departement har nettopp vedtatt nye forskrifter som har som mål å gjøre bygging raskere og billigere som følge av mindre byråkrati.

Det koster nemlig flerfoldige tusenlapper i saksbehandlingsgebyr når man søker om byggetillatelse i flere norske kommuner, sier Sanner, som tror mange ser frem til at forenklingen trer i kraft.

– Da kan man snekre i vei så lenge man forholder seg til gjeldende lover og regler. Du trenger ikke å spørre noen, men det er alltid lurt å snakke med naboen, sier ministeren.

Regler for arealutnyttelse av en tomt, altså hvor mange kvadratmeter av tomten som kan være bebygd, endres ikke. Det gjør heller ikke regler for hvor det er lov å bygge. Eksempelvis er det ingen endring i forhold til hva du kan bygge i strandsonen.

Tror ikke på nabokrangler

Er du en av dem som ofte havner i fyrige diskusjoner med naboen din, er det kanskje greit å vite at naboene nå vil få mindre mulighet til å klage. (Se faktaboks)

Men Sanner tror likevel ikke at dette vil føre til vanskelige nabokrangler.

– Jeg tror ikke det. Jeg tror at folk flest er opptatt av å ha et godt forhold til naboen, og da tar en prat med dem. Men så lenge du forholder deg innenfor reguleringsplanen, lover og regler, så mener vi at folk må få kunne sette opp en garasje, en hobbybod eller en sykkelbod uten at du spør kommunen, sier Sanner.

AKTUELT NÅ