Hopp til innhold

Slik skal du forholde deg hvis du blir syk i utlandet i sommer

Selv om det er lav smitte av koronavirus i mange europeiske land, anbefaler ikke Helsedirektoratet ferieturer til utlandet. Du kan risikere at du må holde deg isolert til du kan reise hjem igjen.

Mann svømmer med munnbind i sjøen i Tel Aviv

Blir man koronasyk i utlandet, må du droppe bading og ta kontakt med helsetjenesten på stedet du er. I verste fall kan du bli isolert i tre dager etter at du er erklært frisk.

Illustrasjon: Oded Balilty / AP

Nordmenn kan reise på ferie til en rekke europeiske land fra 15. juli, uten pålagt karantene når du kommer hjem. Men det forutsetter at landet du reiser til er merket grønt når du reiser og grønt når du drar hjem.

På en pressekonferanse fredag la regjeringen frem et europakart med grønne og røde soner.

  • Land som er merket med grønt, er det lav risiko for å bli smittet av koronaviruset.
  • Land som er merket rødt, er det større risiko å reise til, og frarådes.

– Land som er grønne er det mindre risiko for å bli smittet av koronaviruset i, men risikofritt er det ikke, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad.

Selv om det er åpnet opp for reiser til en rekke land i Europa, betyr det ikke at det er anbefalt.

– Det er faktisk noen land som er på vei opp i smittetall, og som kan risikere å bli røde. Det er en god grunn til at man bør sette seg nøye inn dette før man reiser, sier Nakstad.

Desse landa vert opna for nordmenn.

Alle som kommer til Norge fra områder som er merket rødt, må i hjemmekarantene i 10 dager. 

Foto: NRK

Bruk munnbind

– I Europa har smittetallene gått jevnt ned. Likevel er det land i Europa som har mer smitte, og disse vil være røde på kartet, sier Nakstad.

Kartet vil bli oppdatert hver 14. dag, og vil bli justert etter hvordan utviklingen i smittesituasjonen blir.

– Å isolere seg for å ikke smitte andre vil være viktig hvis du blir syk på reise i sommer, enten du er i Norge eller i utlandet, sier Nakstad.

Opplever du symptomer som sår hals mens du er i utlandet, bør du på forhånd ha satt deg inn i hvilke regler som gjelder der du er.

– Blir du syk bør du i hvert fall bruke munnbind, som er anbefalt i mange land nå, sier Nakstad.

Pressekonferanse med justisministeren og næringsministeren.

– Tester du positivt, tilsier det at du må isoleres og være frisk i tre dager før du kan begynne å bevege deg ut igjen, sier Nakstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Stor risiko om du blir syk

Får man symptomer på koronaviruset, er det viktig å holde seg unna folk, for å begrense smitte.

– Da bør du oppsøke helsetjenesten der du er, og holde deg unna folk, slik at du ikke kan smitte andre. Få en test og vurder hvordan du skal se an situasjonen, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet.

Han legger til at det er stor risiko å være på reise når du har smitte, så det bør en i høyeste grad unngå.

Befinner du deg i et land som justeres fra å være grønt til rødt, må du i karantene når du kommer hjem.

– Da må man komme seg tilbake når man kan, og være forberedt på å gå i karantene når man kommer hjem, sier Forland.

Helsesystemet i Europa er annerledes enn i Norge. Forland mener det kan være klokt å ha en god forsikring før man reiser.

– Man har automatisk del av det europeiske helseforsikringssystemet når man ferdes innenfor EU. Helsesystemet i de fleste landene i Europa er til å stole på, men de er også annerledes enn Norge, og det kan også være klokt å ha med en god forsikring dersom en skal ut og reise i denne tiden, sier han.

Pressekonferense korona

Har du blitt syk på ferie i utlandet så bør du også teste deg når du har kommet hjem, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Her gjelder forsikringen

Kjøper du en reise til et land som er merket med grønt, og det også er grønt ved avreise, så gjelder reiseforsikringen som normalt.

– Ja, enten du hadde en reise som du kjøpte før reiserådene kom eller som du kjøper fra og med i dag, og så lenge landet du reiser til er grønt på kartet, så gjelder reiseforsikringen som normalt, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

Blir det justert fra grønt til rødt i tiden mellom du har bestilt reisen og til du skal dra, vil du få dekt avbestillingskostnader.

– Reiseforsikringen gjelder ikke dersom du trosser reiserådene og likevel drar, sier Handeland.

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

– De som bestilte reise før mars, og som nå kan reise, men som kanskje føler at det utrygt, får ekstra tid til å finne ut om de vil reise, sier kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Andreas Bibow Handeland.

Foto: IF

Sverige

Et av landet som det frarådes å reise til er Sverige, med unntak av tre regioner. Her gjelder reiseforsikringen om du kun kjører gjennom Sverige.

– Det vil si, så lenge du ikke overnatter og har andre stopp enn helt nødvendig, som f.eks. toalettpauser. Så vil reiseforsikringen gjelde, sier han.

Faller du for fristelsen til å legge inn storinnkjøp på kjøpesenter i Sverige, gjelder den ikke.

– Da er man ikke lengre dekket av reiseforsikringen, sier Handeland.

Nordmenn kan no reise karantenefritt til mellom anna Frankrike, Spania og Hellas, Italia og Tyskland, opplyser Monica Mæland.

Nordmenn kan no reise karantenefritt til mellom anna Frankrike, Spania og Hellas, Italia og Tyskland, opplyser Monica Mæland.

AKTUELT NÅ