Slik rammer streiken i helgen

Fra lørdag holder åtte flyplasser over hele landet stengt for utgående passasjerer på grunn av vekterstreiken. Arbeidsministeren har nå grepet inn med tvungen lønnsnemnd og vekterstreiken er slutt.

Gardermoen, SAS og Norwegian

Vekterstreik og streik i LO Stat kan lamme deler av flytrafikken i Norge.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Klokken 18.45 hadde arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innkalt partene i vekterstreiken til et møte. Her kom det frem at regjeringen krever tvungen lønnsnemd mellom partene.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De streikende vekterne går derfor tilbake på jobb så snart som mulig.

Tidligere i ettermiddag var kontakt mellom partene i vekterstreiken, men de fant da ikke grunnlag for å gjenoppta meglingen.

Les også: – Ingen fare for liv og helse noe sted i Norge

Stenger flyplasser

Som følge av vekterstreiken hadde Avinor bestemt seg for å stenge sikkerhetskontrollene på flyplassene i Trondheim og Bergen lørdag og søndag.

Streikeuttaket ville ført til så liten kapasitet i sikkerhetskontrollen at det ikke er mulig å holde flyplassene åpne. Verken vanlig reisende eller charterturister får reise ut, men ankomster og mellomlandinger fungerer som før.

– Streikeuttaket på disse lufthavnene gjør at kun én sikkerhetssluse kunne holdes åpen fra lørdag morgen. Med nærmere 8.000 passasjerer fra Flesland og 5.500 fra Værnes i morgentimene, ville det blitt helt uakseptable forhold for både passasjerer og ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Passasjerer som skal reise fra de to flyplassene i helgen, ble bedt om å ikke møte opp.

I løpet av hele helga vil 14-15.000 passasjerer rammes på Værnes. Flesland flyplass stenger for utgående trafikk allerede fredag kveld.

Både Norwegian og SAS opplyser til NTB at de kommer til å fly sine oppsatte ruter for å sørge for at ankommende passasjerer kommer seg hjem. Det betyr at flyene vil lette igjen, helt tomme for passasjerer.

Det vil bli gitt dispensasjoner i forbindelse med ambulanse- og redningsoppdrag.

Ny streik truer

I tillegg til at vekterstreiken rammer hardt, kan også LO-ansatte på flyplassene bli tatt ut i streik fra lørdag morgen.

Ved midnatt går meklingsfristen ut for både Avinor-ansatte og mekanikere i flyselskapene, og blir det ikke enighet kan det føre til konflikt fra lørdag morgen.

Verken SAS eller Norwegian er bekymret for at en mekanikerstreik isolert sett skal lamme flytrafikken nå i helga.

Men dersom LO Stat og Spekter ikke kommer til enighet kan denne nye streiken ramme enda flere flyplasser enn dem som er omfattet av vekterstreiken. I så tilfelle stenger Avinor en rekke flyplasser fra lørdag morgen. Dette fordi nøkkelpersonell innen blant annet brannvern da blir tatt ut.

Les hvordan hver enkelt lufthavn rammes lenger ned i saken!

De flyplassene som er stengt for utgående passasjerer på grunn av vekterstreiken er:

 • Kristiansund lufthavn.
 • Alta lufthavn.
 • Sandnessjøen lufthavn.
 • Florø lufthavn (offshore)
 • Leknes lufthavn.
 • Førde lufthavn.
 • Flesland i Bergen (fra lørdag)
 • Værnes i Trondheim (fra lørdag)

De flyplassene som kan bli stengt lørdag ved et brudd mellom LO Stat og Spekter er:

 • Ørsta Volda lufthavn, Hovden.
 • Førde lufthavn, Bringeland.
 • Brønnøysund lufthavn, Brønnøy (også offshore).
 • Ålesund lufthavn, Vigra.
 • Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.
 • Leknes lufthavn.
 • Kirkenes lufthavn.

I tillegg vil Stavanger lufthavn, Sola, stenge mandag morgen fra 7.00 ved en eventuell streik.

Oslo lufthavn Gardermoen vil også omfattes av denne eventuelle nye streiken, men her vil ikke passasjerene berøres direkte.

Her er oversikten over situasjonen ved norske flyplasser denne helgen:

Oslo Lufthavn Gardermoen

Flyplassen er allerede tatt ut i vekterstreiken. Det betyr at kapasiteten i sikkerhetskontrollen er redusert. Det er fredag ettermiddag lange køer iavgangshallen. Det deles ut gratis flaskevann og passasjerer må regne med å vente i minst halvannen time før de er gjennom sikkerhetskontrollen.

Dersom det blir brudd mellom LO Stat og Spekter rammes Gardermoen ytterligere. Det er imidlertid ikke ventet at en eventuell streik i LO Stat vil ramme passasjerene direkte.

Oslo Lufthavn Gardermoen avgangshallen

Lange køer på Gardermoen fredag ved 18-tiden.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Stavanger lufthavn

Flyplassen er omfattet av vekterstreiken og kapasiteten er i perioder nede i 40 prosent av normalt. Det gjør at flyplassen forventer lange køer i sikkerhetskontrollen spesielt lørdag- og søndag morgen.

Dersom det blir streik i LO Stat kommer Stavanger lufthavn til å bli helt stengt fra mandag morgen klokken 07.00 og så lenge streiken varer.

Bergen lufthavn

Fra fredag er flyplassen stengt for utgående reiser.

Bergen lufthavn kommer ikke til å berøres av en eventuell streik i LO Stat.

Trondheim lufthavn

Fra lørdag morgen er flyplassen stengt for utgående reiser.

Trondheim lufthavn blir berørt dersom det blir brudd i forhandlingene mellom LO Stat og Spekter, men dette vil ikke gå ytterligere utover passasjerene.

Tromsø lufthavn

Lufthavnen er strekt rammet av vekterstreiken. Fredag er sikkerhetskontrollen og innsjekkingen åpen fra 05.00 til 19.00 med redusert kapasitet og lang forventet ventetid for passasjerene.

Lørdag er sikkerhetskontrollen og innsjekkingen åpen i ni timer, fra klokken 05.00 til 14.00, og søndag er det stengt.

Tromsø lufthavn vil ikke berøres av en eventuell streik i LO Stat.

Haugesund lufthavn

Haugesund lufthavn er omfattet av vekterstreiken. Det fører til begrensninger i sikkerhetskontrollen i hele helgen. Ifølge egen hjemmeside vil åpningstidene være som følger:

Fredag:

 • 05.00–10.00 (åpent)
 • 10.00–11.30 (stengt)
 • 11.30–19.00 (åpent)

Lørdag:

 • 08.30–15.00 (åpent)

Søndag:

 • 09.30–16.00 (åpent)

Kapasiteten i sikkerhetskontrollen er på rundt en tredel av normal bemanning, så passasjerene bes være på plass i god tid. Flyplassen regner med at det blir lange køer i løpet av helgen.

Haugesund lufthavn berøres ikke av en eventuell konflikt mellom LO Stat og Spekter.

Ålesund lufthavn

Sikkerhetskontrollen er åpen til alle flyavganger, men kapasiteten er kraftig redusert. Derfor bes passasjerene møte opp minst to timer før avgang.

Dersom LO Stat tar ut sine ansatte i streik vil lufthavnen bli stengt for ordinær trafikk fra lørdag klokken 08.00.

Kristiansund lufthavn

Kristiansund lufthavn er stengt for utgående trafikk på grunn av vekterstreiken. Reisende må kontakte fly- eller helikopterselskapene for informasjon dersom de skulle reist fra denne lufthavnen.

Flyplassen berøres ikke av en eventuell streik i LO Stat.

Alta lufthavn

Vekterstreiken gjør at denne flyplassen er stengt, og passasjerer må forholde seg til flyselskapet sitt for informasjon.

Flyplassen berøres ikke av en eventuell streik i LO Stat.

Bodø lufthavn

Vekterstreiken gjør at sikkerhetskontrollen er helt stengt fredag og lørdag.

Flyplassen er bare åpen for ankommende passasjerer og passasjerer som mellomlander i denne perioden.

Søndag er sikkerhetskontrollen åpen fra 13.30 til 17.00. Mandag har sikkerhetskontrollen åpent fra 06.00 til 11.40, men med redusert kapasitet. Derfor bes passasjerene om å møte i god tid.

Bodø lufthavn berøres ikke av en eventuell streik i LO Stat.

Sandnessjøen lufthavn

Sandnessjøen lufthavn er stengt som følge av vekterstreiken. Passasjerer bes ta kontakt med flyselskapene for videre informasjon.

Flyplassen berøres ikke av en eventuell streik i LO Stat.

Florø lufthavn

All trafikk fra Florø heliport er innstilt som følge av streiken blant vekterne.

Lufthavnen berøres ikke av en eventuell streik i LO Stat.

Leknes lufthavn

Sikkerhetskontrollen i Leknes er lammet av vekterstreiken. Flyplassen betjener derfor verken utgående passasjerer, post eller frakt over flyplassen.

Dersom det blir løsning i vekterstreiken i helgen, men streik i LO Stat vil flyplassen fortsatt være stengt fra lørdag og så lenge en eventuell streik i LO Stat varer.

Førde lufthavn

Det er all stans i passasjertrafikken ved Førde lufthavn som følge av vekterstreiken.

Dersom det blir løsning på vekterstreiken i helgen, men konflikt mellom LO Stat og Spekter, kommer flyplassen til å fortsette å være stengt så lenge streiken varer.

Ørsta Volda lufthavn

Flyplassen berøres ikke av vekterstreiken, men dersom det blir konflikt mellom LO Stat og Spekter kommer lufthavnen til å være stengt fra lørdag morgen klokken 08.00 og så lenge en eventuell streik varer.

Brønnøysund lufthavn (også offshore)

Helikopterterminalen på flyplassen er lammet av vekterstreiken. Dersom det blir konflikt mellom LO Stat og Spekter kommer hele lufthavnen til å være stengt fra lørdag morgen klokken 08.00 og så lenge en eventuell streik varer.

Harstad/Narvik lufthavn

Flyplassen berøres ikke av vekterstreiken, men dersom det blir konflikt mellom LO Stat og Spekter kommer lufthavnen til å være stengt fra lørdag morgen klokken 08.00 og så lenge en eventuell streik varer.

Kirkenes lufthavn

Flyplassen berøres ikke av vekterstreiken, men dersom det blir konflikt mellom LO Stat og Spekter kommer lufthavnen til å være stengt fra lørdag morgen klokken 08.00 og så lenge en eventuell streik varer.

Noen av Widerøes flyvninger vil gå som normalt til tross for en eventuell streik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger