Hopp til innhold

- Ingen fare for liv og helse

Vekterstreiken gikk i dag inn i sin andre uke. Flypassasjerene er irriterte, flyselskapene desperate og Norge er i ferd med å gå tom for kontanter. Men lange køer aldri vært noen grunn til tvungen lønnsnemnd.

Køen foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen

Køen foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen gikk gjennom hele avgangshallen to dager etter at streiken startet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Direktør i Statens helsetilsyn Lars E. Hanssen

Direktør i Statens helsetilsyn Lars E. Hanssen er ikke bekymret for liv og helse foreløpig

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix
Trond-Erik Thorvaldsen

Trond-Erik Thorvaldsen, NAF, varsler ikke opptrapping

Mekler Dag Nafstad

- Jeg er tilgjengelig, sier mekler Dag Nafstad

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
Petter Furulund, NHO Service

Direktør Petter Furulund, NHO Service vil til meklingsbordet

Foto: Jon Skille Amundsen / NHO
Bjørn Ove Fjellandsbø, NHO Service

- Ingen kontakt, sier Bjørn Ove Fjellandsbø, NHO Service

Erna Hagensen

Forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet vil over 85 prosentsgrensa

– Ingen fare for liv og helse noe sted i Norge på grunn av streiken, er beskjeden fra direktøren for Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, til NRK fredag ettermiddag.

Sist partene snakket sammen, var mandag. Nå er fem flyplasser helt stengt, og helikoptertransporten til flere oljeplattformer er rammet. Og minibankene er i ferd med å gå tomme.

Streiken ble trappet opp for tredje gang onsdag denne uka. Fortsatt har Arbeidsmandsforbundet rundt 500 vektere som ikke er tatt ut i streik. Men en fjerde opptrapping er ikke varslet – dermed er det minst fire døgn til streiken kan utvides.

Og det forutsetter at LO-forbundet leverer nye plassfratredelser i dag.

Samler forhandlingsutvalget

– Dette er noe vi vurderer time for time, sier informasjonssjef Trond-Erik Thorvaldsen i Arbeidsmandsforbundet. Fredag ettermiddag var det fortsatt ikke meldt nye plassfratredelser.

Forbundet har fortsatt rundt 500 vektere som ikke er tatt ut i streik. Thorvaldsen bekrefter at noen av dem har flyplasser som arbeidssted.

Selv om partene etter sigende ikke snakker med hverandre om dagen, er forhandlingsutvalget til LO-forbundet innkalt for å sitte stand-by i Oslo gjennom helgen. Grunnen skal være at de bor spredt over hele landet. Og som kjent må man jo ha god tid hvis man skal ut å fly i disse dager.

Mens oppgjørets mekler, Dag Nafstad, jobber i Tromsø. Han bekrefter at partene ikke er i kontakt. Han er ikke i Oslo, men sier han er disponibel om nødvendig.

– Jeg kan være i Oslo og klar til møte hos riksmekleren på to-tre timers varsel, sier han.

Presser på for frivillig mekling

– Det har ikke vært noen kontakt mellom partene etter at vi gikk fra hverandre mandag, sier kommunikasjonssjef Bjørn Ove Fjellandsbø i NHO Service.

På møtet hos Riksmekleren for fem dager siden ble det lagt fram forslag om frivillig mekling i håp om å få avsluttet vekterstreiken. Men LO-forbundet sa nei.

– Vår linje var og er at vi ønsker frivillig mekling, sier Fjellandsbø.

NHO Service-direktør Petter Furulund tar til orde for tvungen frivillig mekling:

– Når liv ikke blir reddet fordi vektere ikke er på gata og når flyselskapene taper titalls millioner kroner, da er det alvorlig. Partene må tvinges sammen, på den ene eller andre måten, sa Furulund til NTB torsdag kveld.

Vurderer unntak fortløpende

Tidligere denne uka ble det kjent at alarmsentralene har fått unntak fra streiken, samt andre vekterfunksjoner som er viktig for liv og helse.

Men ikke der stenginger og risiko fører til økonomiske tap, som i varehus og i oljeproduksjon – og ikke på flyplassene, der flyselskapene klager over lave passasjertall og varsler permitteringer av egne folk i neste uke.

NHO Service er LOs motpart i vekterkonflikten. Herfra blir dispensasjonssøknader sendt til Arbeidsmandsforbundet i LO. Men verken NHO eller LO ønsker ikke å si noe om hvem som får innvilget søknadene og hvem som ikke får.

– Vi er forsiktig med disse opplysningene av sikkerhetsgrunner, sier Trond-Erik Thorvaldsen i Arbeidsmandsforbundet.

Han forteller at de ikke har mottatt nye søknader om dispensasjon, og tallet er det samme som midt i uka: 63 søknader er mottatt av forbundet, 21 av dem er innvilget.

Garanti-trøbbel

Hovedgrunnen til streiken, og at partene ikke ser ut til å nærme seg hverandre selv etter en hel uke i streik, er kravet fra vekterne om en garanti som skal sikre økt lønnsnivå.

Ifølge forbundsleder Erna Hagensen har vekternes lønn ligget på 85 prosent av industriarbeiderlønnen i snart 30 år. Nå vil de høyere.

Motparten, NHO Service, ønsker ikke å inngå avtaler for flere år framover, og mener at vekterne alt har en klausul om lønnsnivå som gjelder ut neste år.

Furulund mener at tilbudet som førte til streik, og som det andre forbundet for vektere, Parat, sa ja til, var særdeles godt.

– Dette er et av vårens mest sjenerøse lønnstilbud, mener han.

NHO Service’ hjemmeside ligger avtalen vekterne i LO sa nei til, og som vekterne i Parat-forbundet i YS godtok.

Også ved forrige hovedoppgjør, i 2010, streiket vekterne i NAF.

Disse medlemmene av Norsk Arbeidsmandsforbund er i øyeblikket i streik:

AKTUELT NÅ