Hopp til innhold

Sveinung Rotevatn (V): – Dette bør Venstrefolk være fornøyd med

Den politiske iskanten skal noen steder gå lenger sør enn i dag. Det mener regjeringen. Nå starter dragkampen på Stortinget.

Astrid Randen forklarar kva iskanten er.

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Forvaltningsplanene er til syvende og sist et politisk verktøy for å kombinere og avpasse ulike og av og til motstridende hensyn.

Det sa klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) da han la frem forvaltningsplanen for Barentshavet. Der kommer regjeringens anbefaling om én av de mest betente politiske debattene i Norge dette året, debatten om iskanten (se faktaboks).

Dette er en politisk grense som blant annet setter grenser for hvor langt nord man kan lete etter, og utvinne, olje og gass i fremtiden. Området mellom isfritt og isdekket hav, iskantsonen, er et viktig biologisk område for livet i havet.

Rotevatn: – Dette bør Venstrefolk være fornøyd med

I dag la regjeringen frem en ny forvaltningsplan for Barentshavet. Der definerer de iskanten som det havområdet nord for Fastlands-Norge der det er 15 prosent sannsynlighet for is.

– Vi har satt en klar grense for iskantsonen. Der det finnes havis 15 prosent av dagene i april måned de siste 30 år. Det er det de kaller 15 prosent isfrekvens. Den grensen skal gjelde til den eventuelt blir oppdatert tidligst i 2024, sa Rotevatn.

Han sa også at grensen var satt i henhold til faglige råd, men at de faglige rådene har spriket.

– Når man får ulike råd må vi som politikere ta valg. Etter en samlet vurdering har vi valgt å sette grensen ved 15 prosent isfrekvens, sa Rotevatn.

Da Rotevatn fikk spørsmål om dagens plan var oljevennlig, svarte han:

– Det vil sikkert mange ha sterke meninger om, men det er viktig at man har en tydelig fast grense. Den går betydelig lenger sør enn der den går i dag. Så er det sikkert mange meninger i regjerngen og sikkert på Stortinget, men dette er et godt kompromiss som styrker miljøet og tar bedre vare på de sårbare naturverdiene i Barentshavet, sa Rotevatn.

Venstre ville primært ha iskanten trukket enda lenger sør. Likevel mener Rotevatn at partikollegene ikke bør ha noe klage på med dagens plan.

– Jeg mener dette er noe Venstrefolk bør være fornøyd med, og jeg håper også at mange av de som er opptatt av miljø er fornøyd med dette.

Iskantalternativene med dagens iskant

Også olje- og energiminister Tina Bru (H) sa hun var godt fornøyd med det kompromisset man har kommet frem til.

– Jeg har vært opptatt av å finne løsninger som gjør at miljøverdier, oljevirksomhet og fremtidig verdiskaping kan leve sammen. Det har tidligere forvaltningsplaner vist at er mulig, og det viser også denne planen. Vi skal leve av og med vår flotte natur på en bærekraftig måte, sa Bru.

Truer med å felle regjeringen

Nå kommer til å bli bråk på Stortinget. Det er de som til slutt bestemmer hvor grensen faktisk skal gå.

Frp er det eneste partiet på Stortinget som mener iskanten bør trekkes lenger nord enn i dag. De har gått hardt ut og truet med å felle regjeringen dersom iskanten blir trukket for langt sør.

Jon Georg Dale (Frp) sier partiet holder på sitt primærstandpunkt.

– Samtidig er vi glade for at Venstre har fått såpass lite gjennomslag for å flytte grensen sørover. Dette er et bedre utgangspunkt enn jeg fryktet for bare få dager siden, og gir et godt utgangspunkt for forhandlinger med oss, sa Dale etter at planen var lagt frem.

Venstre, som sitter i regjering og har klima- og miljøministeren, har sagt at iskanten skal trekkes sør for dagens grense.

Dette er stridens kjerne:

Ap ikke gjort seg opp en mening

Til tross for at det har vært kjent lenge at regjeringen ville komme med et forslag til definisjon på iskanten i vår, og til tross for at det lenge har vært kjent at denne saken blir politisk betent, har ikke Arbeiderpartiet bestemt seg for hva de mener i saken.

– Regjeringen har jobbet med dette ett år, vi fikk forslaget for noen minutter siden, sier partiets miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide.

– Betyr det at Arbeiderpartiet er helt i villrede om hva de skal mene?

– På ingen måte. Det Arbeiderpartiet mener er akkurat det jeg sier nå. At vi vil gå grundig inn i hvordan regjeringen landet på 15 prosent. Vi har verken tenkt til å si ja eller nei til det nå, men vi skal se på det som utgangspunkt i en diskusjon.

Hvor nært ligger dette det Arbeiderpartiet synes er bra?

– Det er det vi skal snakke om, sa Barth Eide.

Også de faglige rådene har sprikt. I Faglig forum har Oljedirektoratet kjempet for en grense der det er 30 prosent sannsynlighet for at det kommer is. Miljøekspertene i utvalget har anbefalt å legge iskanten der det er 0,5 prosent sjanse for is.

I det første tilfelle ville grensen bli trukket lenger nord, mens det andre ville gitt en iskant betydelig lenger sør enn dagens grense.

AKTUELT NÅ