Hopp til innhold

Skoler trosser nye helseråd- innfører totalforbud mot nøtter

Helsemyndighetene råder skoler og barnehager til å droppe totalforbud mot nøtter, men blir ikke hørt. – Skolene gjør de allergiske barna en bjørnetjeneste, mener Helsedirektoratet.

Barn spiser matpakker på Finstad skole i Ski

NØTTEFORBUD: Nøtter er forbudt på mange norske skoler, som her på Finstad skole i Ski.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

For mange foreldre har det blitt en vane å lage matpakker uten nøtter fordi skolen eller barnehagen har lagt ned forbud. Årsaken er allergiske barn.

Nøtter

PEANØTTER: Peanøtter kan gi livstruende allergiske reaksjoner, men det er sjelden allergikere blir dårlige ved å puste inn peanøttstøv, ifølge eksperter.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

I vår kom Helsedirektoratet med en ny veileder om nøtteforbud, der de peker på at totalforbud i de aller fleste tilfeller er helt unødvendig. Likevel er nøtter forbudt mat ved rekke skoler NRK har vært i kontakt med.

– En bjørnetjeneste

– Vi ser det er altfor mange skoler som velger totalforbud, enten det er nøtter eller fisk, og det er stadig nye temaer som dukker opp, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Han mener mange skoler velger den lettvinne løsningen i stedet for å kreve en skikkelig utredning av de allergiske barna, og at skoler i mange tilfeller gjør de svært allergiske barna en bjørnetjeneste:

– Vi ønsker at barna skal delta i samfunnslivet enten det er idrett eller korps på lik linje med andre. Å etablere en arena som defineres som trygg kan begrense barnas deltagelse på andre områder.

Matboks med mat

NØTTEFRIE: Helsedirektoratet mener flere skoler burde åpnet for å ha med nøtter i matboksene.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Reagerer nesten aldri på peanøttstøv

Overlege ved OUS, Geir Håland, har vært med å utarbeid veilederen, som også støttes av Norges Astma og Allergiforbund. Han mener barn bør gjennom en såkalt provokasjonstest før nøtteforbud blir innført.

Geir Håland, overlege OUS

TESTER BARN: Overlege ved OUS, Geir Håland, sier det svært sjeldent er behov for nøtteforbud på skoler.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Mange av forbudene bygger på at man er redd for eksponering gjennom luften, at det kommer bitte små nøtteallergener gjennom luften. Vi ser gjennom testing at det er ekstremt sjelden barn reagere på dette, sier Håland.

– Men skolene viser til at det ikke bare er reaksjoner via luft de frykter. De er redd barna tar på eller smaker på andres mat og får nøtter i munnen på den måten. Er ikke det i seg selv nok til å innføre et forbud?

- Problemet er at slike forbud blir en falsk trygghet. Uansett om skolen er nøttefri eller ikke så må den ha de samme rutiner og barnet må vise den samme varsomheten.

– Vi ser at elever har trodd at det er trygt på skolen, og så har en medelev hatt med seg en matvare med for eksempel egg som det har delt med det allergiske barnet i god tro. Så har eleven spist og reagert, sier han.

–Tar ingen sjanser på elevenes vegne

Finstad skole i Ski er nøttefri på grunn av ekstremt allergiske barn. Rektor Hanne Karin Heum mener de følger veilederen:

Rektor Finsdad skole, Hanne Karin Heum

Rektor ved Finstad skole i Ski, Hanne Karin Heum.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– I utgangspunktet tenker jeg det er en god veileder, men så er det ingen regel uten unntak. Vi har elever som er hyperallergiske, som kan få en allergisk reaksjon som er i verste fall kan være livstruende, og da tar vi ingen sjanse på elevenes vegne.

– Helsemyndighetene mener barna bør gjennom en grundig utredning som også innebærer en såkalt provokasjonstest med matvaren før man innfører slike forbud. Hva sier du til det?

– Vi ber om legeerklæring fra foreldre, men så kan det være at vi kunne trenge mer detaljerte opplysninger. Der ser jeg at vi kan bli bedre.

Elever i klasserom på Finstad skole i Ski

Elevene på Finstad skole i Ski får ikke ta med nøtter på skolen på grunn av hyperallergiske barn.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Ser du poenget med at et slikt forbud kan være en falsk trygghet?

– Det kan være en utfordring. Da er det vårt ansvar å minne om forbudet og at de voksne er godt lært opp i å håndtere en gitt situasjon og ha nødvendig medisinsk utstyr. Det viktigste for oss er å forebygge.

Kan gjøres unntak

Hvis det viser seg at barn, etter grundige tester, ikke tåler å være i omgivelser med nøtter, mener helsedirektoratet at forbud kan vurderes. Forbudet bør i så fall begrenses til klasser eller der eleven oppholder seg, mener de.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger