Hopp til innhold

Skjerper vaktholdet etter to blokkbranner

Etter to branner på fire dager i samme boligblokk i Oslo, skjerpes vaktholdet. Samtidig jobber politiet med å kartlegge om brannene har en sammenheng.

brann i boligblokk

BRANNER SKAPER FRYKT: Beboere i Kirkeveien 166 C i Oslo føler seg utrygge etter to branner på fire dager. Eieren av bygget, Fredensborg Eiendomsselskap, skjerper nå overvåkingen, men sier de ikke er pålagt å gjennomføre brannøvelser.

Foto: NRK

Det bekrefter operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

Politiet utelukker ikke at en eller flere brannstiftere kan stå bak brannene i Kirkeveien ved Oslo Universitetssykehus.

Flere av beboerne i den ti etasjer høye boligblokken føler seg utrygge og er redde for flere branner.

– Det er ekkelt, for de sier jo at det kan være påtent, sier Henriette Syversen som bor i en av leilighetene med samboeren.

– Nødutgangen var låst

Et samboerpar forteller at nødutgangen i en av etasjene var låst da det brant forrige fredag. Flere leiligheter skal også ha vært utsatt for innbruddsforsøk de siste to ukene

– Da vi sjekket nødutgangen søndag kveld for å se om den fortsatt var låst, var den det. Deretter ringte vaktmesteren og sa at han hadde vært oppe og sjekket, og da var døren plutselig åpen, forteller samboerparet, som vil være anonyme.

Da vi sjekket nødutgangen søndag kveld for å se om den fortsatt var låst, var den det

Samboerpar i boligblokk som måtte evakueres

Administrerende direktør i Fredensborg Eiendomsselskap, Arne Salveson, er ikke kjent med disse opplysningene.

– Det er ikke mulig å låse branndørene i rømningsretningen. Innbruddsforsøkene er også ukjent for oss, sier Salveson.

– Ekstra vakthold

– Har dere vurdert ekstra vakthold?

– Ja, det blir vakthold med eksternt vekterselskap fremover, samt generell økning av overvåking av eiendommen, bekrefter Salveson.

– Beboere sier det ikke har vært avholdt brannøvelse de siste seks år?

– Det er verken vanlig med eller krav om brannøvelser i ordinære boligblokker. Eiendommen ble totalrenovert i 2009 og bygd i henhold til brannforskrifter på dette tidspunkt, som er gjeldende i dag.

– Har dere planer om å gjøre noe med brannberedskapen?

– Eiendommen er godt brannsikret. Vi frykter at disse brannene er påsatt. Vi fokuserer derfor på å øke sikkerheten, svarer Arne Salveson.

– Risikovurdering er eiers ansvar

Ifølge branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i infoenheten i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, er Kirkeveien et leilighetsbygg som faller utenfor kategorien «særskilt brannobjekt».

– Men eier av bygget har krav til å gjennomføre HMS-arbeid. Risikovurderingen skal speile faktiske forhold som kan medføre risiko, med påfølgende tiltak og handlingsplaner for hvordan en best kan ivareta sikkerheten, sier Dalen.

Skal kartlegge

Fredensborg Eiendomsselskap opplyser at de fleste av deres eiendommer i Oslo faller utenfor kategorien «særskilt brannobjekt».

Samtlige bygårder skal kartlegges og oppgraderes brannteknisk i løpet av 3-4 års periode

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i infoenheten i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune

– Vårt HMS-system er felles for alle våre eiendommer. Våre vaktmestre går daglige, ukentlige, månedlige og halvårlige sjekkrunder på hver boligeiendom, opplyser Salveson.

Brann- og redningsetaten har registrert til sammen 15 bygårder i kategorien 1890-gårder som eies av Fredensborg Eiendomsselskap.

– Samtlige bygårder skal kartlegges og oppgraderes brannteknisk i løpet av en 3-4 års periode, sier Sigurd Folgerø Dalen.

AKTUELT NÅ