Hopp til innhold

Advarer mot rettsløshet på nettet

Datatilsynet mener vi bør være skeptiske til selskap som tilbyr gratis oppbevaring av personlige dokumenter i cyberspace.

Leif T. Aanensen
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Google er en av flere aktører som tilbyr gratis lagring av personlige dokumenter på internett. Fordelen er at du får tilgang til dokumentene på hvilken som helst datamaskin med nett-tilgang, men avdelingsdirektør i Datatilsynet, Leif T. Aanensen, advarer mot å legge ut for mye sensitiv informasjon på nettet.

SE: Tilbyr dokumentlagring på nett  

- Kan stjeles

- Det mest alvorlige som kan skje er at informasjonen blir misbrukt, f.eks. til ID-tyveri. Da kan folk gjøre kjøp eller andre ufordelaktige disposisjoner i ditt navn, sier Aanensen.

Selv om mange av disse tjenestene i dag virker til å stole på vet man ikke hva som vil skje i fremtiden.

- De kan gå konkurs, eller havne i økonomiske problemer. Og da sitter de på en mengde verdifull informasjon, som vi ikke har kontroll på hva de vil gjøre med, påpeker han.

 

Mangler klagerett

Aanensen forstår at gratis tjenester på nettet er forlokkende, men nettopp det at det er gratis er noe av problemet.

- Det er som om noen gir deg en gratis is på gaten. Hvis du ikke liker den, kan du ikke gå og klage og forlange en ny, sier han.

Det generelle rådet fra Datatilsynet er å lese gjennom teksten med vilkår du blir presentert for før du bruker en tjeneste, før du trykker på "jeg aksepterer" -knappen.

- Det viktigste er å ta stilling til hvem det er som eier denne informasjonen du gir fra deg. Hvilke rettigheter har du til sletting, og sørge for at det blir borte, mener han.

SE OGSÅ: Skepsis og ros til gratis programpakker  

Rettsløs uten verdenslov 

Siden de fleste slike tjenester holder til i andre land enn Norge, er denne vilkårsteksten heller ikke juridisk bindende. Aanensen mener derfor at man i prinsippet er rettsløs, inntil det kommer et globalt regelverk.

Aanensen vil ikke fraråde oss å bruke disse tjenestene, men anbefaler folk å vise en sunn skepsis.

- Man må skille mellom skepsis, og å være paranoid. Det Datatilsynet gjør hele tiden er at vi spør etter hvor bremsene er på denne bilen. Og kan man vise oss de, så føler vi oss mye tryggere. Og har du sikkerhetsbelte i tillegg, så er det enda bedre, slår han fast.

LES OGSÅ: Gratis organisering av din datahverdag