Hopp til innhold

Politiet oppdaget bunkerfest ved en tilfeldighet

23 personer er på sykehus med kullosforgiftning etter en fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Politiet forteller at en patrulje oppdaget festen ved en tilfeldighet.

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

Natt til søndag kom politiet i Oslo over flere omtåkede personer i 20–30 årene ved Collets gate på St. Hanshaugen.

Mens patruljen hjalp til og snakket med dem, kom flere personer ut av en bunker i området og ba politiet om å få tak i en ambulanse.

Store styrker fra politiet, helse og brannvesen rykket ut til stedet etter de første meldingene. Det opplyser operasjonsleder Cathrine Sylju til NRK.

– Det var en tilfeldig patrulje som kom over dem. Ingen ringte oss, sier hun.

Hevder han ringte politiet

Inne i bunkeren fant politiet sju bevisstløse personer. De ble kjørt direkte til Lovisenberg og Ullevål sykehus.

Det viste seg å ha vært en ravefest der inne, og to bærbare aggregater skal ha fylt opp rommet med eksos. Totalt 25 personer ble fraktet til sykehus med kullosforgiftning og tilstanden til flere av dem er fortsatt alvorlig. Alle skal være utenfor livsfare.

To personer ble i morgentimene søndag skrevet ut av sykehus fordi de hadde få symptomer. De aller fleste vil bli værende i et døgns tid.

Sju personer funnet bevisstløse etter fest i bunkers

Det skal ha vært en fest i bunkeren. Politiet er fremdeles usikre på hvor mange mennesker som har vært innom i løpet av natten.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sylju mener det bare blir synsing å tenke på hva som kunne ha skjedd dersom patruljen ikke oppdaget festen.

– Det kan hende at noen andre hadde kommet over dem eller at de hadde ringt oss selv, så hva som hadde skjedd hvis patruljen ikke hadde vært der blir bare synsing. Det var godt vi kom over dem i alle fall, poengterer hun.

Matt Vestengen-Cox, som bor i nærheten av festen, hevder imidlertid til TV 2 at han meldte fra til politiet flere timer før de dukket opp.

– Da jeg ringte, fikk jeg bare beskjed om at det var notert, sier 34-åringen.

Vestengen-Cox sier han meldte fra til politiet fordi folk så veldig fulle ut. Han sier han har vært på rave-fester selv og vet at de kan komme ut av kontroll.

23 personer er på sykehus med kullosforgiftning etter en fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

Opptil 200 personer kan ha vært innom

Politiet har fortsatt ikke kontroll på hvor mange mennesker som deltok på festen. De første anslagene gikk på at mellom 30 og 80 personer var til stede i løpet av natten. Klokken 07.25 meldte politiet på Twitter at nye opplysninger kan tyde på at opp mot 200 var innom.

Laster Twitter-innhold

Deltagerne har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkeren, som var avlåst og stengt, gjennom en åpning på cirka 1 x 1 meter. Bunkeren er romslig når man først har kommet seg inn.

Inne i bunkeren

Bunkeren er cirka 70 meter dyp og formet med ganger som en E.

Foto: Privat
Inne i bunkeren

Slik ser det ut på innsiden av bunkeren.

Foto: Privat

Kullosen kom fra et aggregat som sto på for å gi strøm til musikken, og gjorde det vanskelig å puste inne i bunkeren.

Ifølge politiets innsatsleder Arve Røtterud kunne følgene av denne festen vært langt verre.

– Det har vært mange mennesker til stede på en fest, hvor flere sier at de har brukt narkotika, amfetamin, kokain og MDMA og alkohol. Så det kunne gått verre enn hva det har gjort, sier han.

– Gir kvelningstilstand

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deler denne oppfatningen. Han har doktorgrad i røykskader og forteller til NRK at kullosforgiftning er veldig farlig.

– Når man puster inn karbonmonoksid (kullos) binder gassen seg til de røde blodcellene og gjør at kroppen ikke tar opp oksygen slik den skal. Det reduserer evnen til å ta opp oksygen og frakte det rundt i kroppen. Blir man alvorlig kullosforgiftet så risikerer man ikke å overleve, sier han og fortsetter:

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, på baksiden av NRK 9. juli i år. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Espen Rostrup Nakstad har doktorgrad i røykskader. Han forteller at kombinasjonen lukket rom og kullos er veldig farlig.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Hvis det stemmer at et stort antall personer var bevisstløse så tyder det på en veldig alvorlig kullosforgiftning, og da har man ikke mye mer å gå på.

Overlege og forgiftningsekspert, Merete Vevelstad, sier at når man bruker et aggregat og har dårlig utluftning, danner det seg mer og mer kullos.

Kullosen binder seg 200 ganger sterkere til blodlegemene enn oksygen gjør. I tillegg vil blodet som har bundet oksygen ha vanskeligheter med å gi fra seg oksygenet. Det oppstår også en forgiftning inne i cellene på grunn av kullos. Så kullos er giftig for kroppen og gir en kvelningstilstand på mange måter, sier hun.

Behandling av kullosforgiftning består av tilførsel av en høy konsentrasjon av oksygen og noen pasienter skal også være i trykkammer.

Merete Vevelstad, overlege

Overlege på avdeling for rettsmedisinske fag på Oslo universitetssykehus, Merete Vevelstad.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Bunker er tidligere alarmplass

Jon Birger Berntsen fra Sivilforsvaret forteller at bunkeren er en tidligere alarmplass, som betyr at det har vært et sted hvor Sivilforsvarets mannskaper møter opp i krisetilfeller og oppbevarer materiell. Slike rom ligger ofte i fjell.

– Ut fra Sivilforsvarets tegninger er lokalet i overkant av 500 kvadratmeter stort, sier han til NRK.

Jon Birger Berntsen, Sivilforsvaret

Jon Birger Berntsen fra Sivilforsvaret reiste selv til området tidlig søndag morgen.

Foto: NRK

Lokalet ble overført til grunneieren fordi Sivilforsvaret ikke har behov for den type anlegg lenger.

Likevel fikk Berntsen vite om hendelsen tidlig søndag morgen gjennom en ansatt som hadde blitt kontaktet av politiet.

– Jeg var selv på stedet tidlig søndag morgen for å avklare en del forhold og bistå politi og brannvesen dersom det var behov, sier han.

Bunkereier visste ingenting om festingen

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg tok over bunkeren fra Sivilforsvaret i 2012.

Direktør ved Lovisenberg, Vidar Haukeland forteller til NRK at han fikk vite om festen gjennom media.

Direktør ved Lovisenberg, Vidar Haukeland

Direktør for Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland visste ikke at bunkeren ble brukt til festing.

Foto: NRK

– Jeg er ikke kjent med at dette rommet tidligere har vært brukt til fester, sier han.

For omkring fire år siden ble anlegget sikret med jordmasser og plater som ble boltet fast i fjellet, etter at mennesker uten fast bosted hadde overnattet der inne.

– Senest på torsdag var platen på plass, sier han.

Han mener det som har skjedd er et grovt innbrudd.

– Det er veldig vanskelig å tenke seg at dette skulle skje, men når folk bryter seg inn og fyrer opp et dieselaggregat i et slikt rom må ansvaret ligge på dem, sier han og legger til:

– Jeg er glad for at det ikke gikk verre.

Jobbet med å lufte ut bunkeren

Fungerende brannmester på brannstasjon i Oslo, Ronny Andersen, opplyser til NRK at brannvesenet har jobbet med å lufte ut bunkeren ved å tilføre ny og frisk luft.

Oksygennivået på stedet ble målt til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av CO i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

– Vi er snart nede på akseptabelt oksygennivå, men det er fremdeles livsfarlig å gå inn der uten pustebeskyttelse. Vi trapper ned nå, men venter på at politiet sikrer stedet slik at ingen går inn, sier Andersen til NRK.

Sju personer funnet bevisstløse etter fest i bunkers

Politiet venter på at brannvesenet skal bli ferdig med å lufte ut bunkeren. De vil drive etterforskning for å finne ut om det har skjedd noe straffbart.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Ber alle som har vært på festen om å oppsøke legevakt

Kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus beskriver situasjonen som krevende.

Oslo universitetssykehus ber i en Twitter-melding alle som var til stede på festen i bunkeren på St. Hanshaugen i Oslo, og som har symptomer på kullosforgiftning, om å oppsøke legevakta.

Der skal de måle nivået av blodgasser, altså oksygen og karbonmonoksid.

– Det som er viktig nå er at ungdommer som var på festen og som har symptomer på kullosforgiftning oppsøker legevakt, sier Bayer til NRK.

Symptomer på kullosforgiftning er hodepine, svimmelhet, kvale og nær-besvimelse.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger