– Det flaueste var da jeg plumpet uti

ARENDAL (NRK): Ap-lederen forsnakket seg og fikk hele salen til å le høyt. Sp-lederen ble buet ut i alkoholdebatt. Les partiledernes verste – og beste – debattminner.

Partilederne

AVSLØRER: Vi har bedt alle partilederne fortelle om sine beste og verste minner fra debatter de selv har deltatt i. De ble også utfordret på hvem de synes er den skarpeste motdebattanten.

Foto: Vidar Ruud/Marit Hommedal/Terje Pedersen/Tor Erik Schrøder/Gorm Kallestad/Torstein Bøe / NTB

Valglogo

Mandag kveld starter valgkampen for alvor med den første TV-sendte partilederdebatten på NRK.

Nervene er i høyspenn, men partitoppene er drevne politikere som har opplevd mye rart i debatter før.

Knut Arild Hareide spøkte med sprit på bensinstasjoner, Trine Skei Grande fikk magevondt av klimadebatt på engelsk, og Rasmus Hansson fikk kjeft da han lo av motdebattanten.

Her ser du hva poltikerne husker best:

Jonas Gahr Støre (Ap)

  • Takket Siv Jensen for i natt
Det er mulig Jonas Gahr Støre og salen hadde forskjellige tanker i hodet da han åpnet dagens spørretime på Stortinget.

FLAU: Salen fikk seg en god latter. Selv ble Jonas Gahr Støre flau da hilsenen til Siv Jensen lett kunne misforstås.

Beste minne: – Det er mange gode minner, skal jeg trekke frem ett er det debattene med Inge Lønning i Stortingets utenriksdebatter, han løftet dem både i retorikk og perspektiv og jeg kunne slippe meg løs.

Verste minne: – Verste vet jeg ikke, men mitt flaueste var da jeg plumpet uti og takket Siv Jensen for i natt i en stortingsdebatt. Jeg viste til et møte kvelden før, som hadde strukket seg langt utover natten, men det kunne jo misforstås. Ellers blir det mer og mer spennende å møte Siv Jensen fordi det er uklart hvem jeg møter, Frp-lederen eller finansministeren.

Skarpeste motdebattant: – De er dyktige alle sammen, Erna Solberg og Siv Jensen møter jeg oftest. Så har jeg latt meg imponere av MDG-leder Rasmus Hansson som stiller godt forberedt, men med et mye mindre støtteapparat enn oss andre.

Erna Solberg (H)

  • Debatten snudde stemningen
Erna Solberg og Dagfinn Høybråten under NRKs første partilederdebatt i stortingsvalget 2009

GOD: Erna Solberg har gode minner fra 2009-valgkampens første partilederduell. Her ved siden av daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Beste minne: – Jeg har mange gode debattminner, men husker godt partilederdebatten i 2009 hvor mange i forkant mente det gikk dårlig med Høyre, men hvor debatten snudde stemningen.

Verste minne: – Det må være en partilederdebatt fra 2005 hvor det tok 20 minutter før jeg og Kristin Halvorsen fikk ordet.

*Solberg svarte på e-post. Da NRK merket at svaret på spørsmål om motdebattant manglet, rakk hun ikke svare på grunn av tidspress.

Siv Jensen (Frp)

  • Gruet seg veldig til første TV-debatt
Siv Jensen, Finanspolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet, 1997

DEN GANG DA: Året var 1997, og Siv Jensen var Frps finanspolitiske talskvinne. Det året deltok hun i sin første riksdekkende TV-debatt, og var veldig nervøs.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Beste minne: – Det var TV2 Landstinget sin sending fra kaikanten i Stamsund i Lofoten. Det var en idyllisk setting og et viktig tema. Vi diskuterte oljeleting i Lofoten.

Verste minne: – Det var min første riksdekkende TV-debatt i en valgkamp. Det var i 1997. Jeg gruet meg veldig og var spent på hvordan det skulle gå. Debatten endte opp med å gå ganske bra, men det var en ilddåp mot erfarne politikere om miljøspørsmål.

Skarpeste motdebattant: – Det var Jens Stoltenberg. Dette er den første partilederdebatten i en valgkamp uten at han deltar, så vi får se hvem det blir.

Knut Arild Hareide (KrF)

  • Fikk Stoltenberg til å smile av eget angrep
Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen under tv2-debatt i 2013

SPØKTE OM SPRIT: Under en partilederdebatt på TV2 i 2013 tøyset Hareide med at man kanskje kunne trenge spritsalg på bensinstasjonene dersom Siv Jensen og Frp fikk flertall alene etter valget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Beste minne: – Det var under en partilederdebatt i 2013. Jens Stoltenberg så på meg med et stivt blikk, og sa at dersom opposisjonen kommer til makta så blir det sprit på bensinstasjonene. Da svarte jeg at for at det skal skje må Frp få flertall alene, og da er det kanskje greit med sprit på bensinstasjonene. Jeg så at til og med Stoltenberg måtte smile da. Det var spontant, relevant, og gjort med glimt i øyet.

Verste minne: – Under en debatt om skole i Tromsø i 2005 følte jeg meg helt satt i skyggen av Trond Giske (Ap) og Kristin Clemet (H). Jeg kom nesten aldri til orde, og da jeg fikk sjansen var jeg ikke spesielt imponerende. Programlederen syntes synd på meg, og ga meg det siste ordet. Til og med da klarte jeg å miste det. Etter det fikk jeg en SMS fra Kjell Magne Bondevik der det blant annet sto «får du det siste ordet MÅ du holde på det».

Skarpeste motdebattant: – Det er mange flinke, men jeg svarer Trygve Slagsvold Vedum. Han har en fin og varm formidlingsevne, men plutselig hogger han til.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

  • Mener han parkerte Jensen i skattedebatt
Sp-lederens beste debattminne er fra mai 2015, der han utfordret Siv Jensen på eiendomsskatt.

EIENDOMSSKATT: Vedum trekker fram denne replikkvekslingen med Siv Jensen som sitt beste debattminne.

Beste minne: – Det er fra den siste partilederdebatten før sommeren, der jeg utfordret Siv Jensen på eiendomsskatt. Jeg synes selv jeg fikk synliggjort at Frps politikk gjør at flere vanlige boligeiere må betale skatt, mens de rikeste får skattekutt.

Verste minne: – Under en av mine første skoledebatter forsvarte jeg høyere alkoholpriser og hele salen buet. Det var en brutal start. Min oppfordring til publikum i skoledebatter er: Vær snille med dem i panelet. Det er tøft å være 17 år å bli buet på. Jeg hadde større nerver da, enn det jeg har før kveldens debatt.

Skarpeste motdebattant: – Audun Lysbakken. Vi er ikke alltid enige, men jeg synes han er en god debattant. Den siste tiden har han vært i en veldig presset situasjon, men gjør likevel en god jobb.

Trine Skei Grande (V)

  • Fikk dårlig magefølelse av klimadebatt på engelsk
Venstres leder Trine Skei Grande klapper i hendene og smiler

SPRÅK: Hva er gassferje på engelsk? Trine Skei Grande var ikke særlig høy i hatten da hun rett før en miljødebatt fikk vite at den foregikk på engelsk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Beste minne: – Det var under en debatt om Førdefjorden under Natur og Ungdoms sommerleir. Jeg følte at vi hadde en utrolig god sak. Motparten hadde svært få gode argumenter på hvorfor vi skal bruke fjorden som dumpingplass.

Verste minne: – Jeg skulle på en eller annen miljødebatt med mange internasjonale topper, og da vi var på vei ut sa rådgiveren min: «Forresten, debatten er på engelsk». Dårlig magefølelse er bare fornavnet. Jeg hadde ikke forberedt meg på det. Hva er gassferje på engelsk?

Skarpeste motdebattant: – Statsministeren. Jeg har stor respekt for at hun kan så utrolig mye. Og så beundrer jeg Audun Lysbakkens evne til å være frekk og ta ordet.

Audun Lysbakken (SV)

  • Synes Siv Jensen er den skarpeste motdebattanten
Audun Lysbakken og Siv Jensen i stortingssalen

LYSBAKKEN OG JENSEN: SV-lederen trekker fram Siv Jensen som den skarpeste motdebattanten. Her fra spørretimen i Stortinget i januar.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Beste minne: – Det er fra et stappfullt folkemøte på ungdomshuset i Ballstad i Lofoten i 2013. Det handlet om olje, motstanden blant lokalbefolkning og fiskere var voldsom, og der og da ble jeg overbevist om at vi kom til å vinne slaget om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Verste minne: – Det må være min aller første skoledebatt. Den var på Lindås gymnas i Hordaland, det var i valgkampen 1997 og jeg var så sinnssykt nervøs.

Skarpeste motdebattant: – Jeg synes Siv Jensen er en tøff motstander. Vi er jo nesten alltid uenig, og har tøffe dueller, men jeg har stor respekt for henne.

Rasmus Hansson (MDG)

  • Lo av motdebattant
Nærbilde av Rasmus Hansson

FIKK KJEFT: Rasmus Hansson ble så oppgitt i en debatt at at lo av motstanderens argumenter. Det gjør han aldri igjen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Beste minne: – På Hurdalskonferansen i år hadde jeg mer enn vanlig flaks med de andre partienes argumenter. De snakket seg varme om klimatiltak, grønt næringsliv og bærekraftig forbruk. Og hver gang det ble min tur til å snakke så trengte jeg bare å vise til at De Grønne hadde lagt frem forslag i Stortinget om saken som ble debattert og invitere de andre partiene til å stemme for. Det var en behagelig debatt.

Verste minne: – I en debatt i beste sendetid ble jeg til slutt så oppgitt over motdebattanten at jeg begynte å le. Det skal man selvsagt ikke gjøre, men jeg gjorde det. Jeg mener jeg vant debatten ganske greit, men har aldri fått så mye pepper som etter den episoden, og jeg får fortsatt kjeft for dette. Det var en velfortjent lærepenge og jeg fikk jekket meg ned noen hakk.

Skarpeste motdebattant: – Det er jammen vanskelig å skulle velge mellom sju så fryktinngytende debattanter. Jeg sier Trine Skei Grande. Hun er en svært velformulert og skarp debattant som er god til å framføre det Venstre står for.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger