NRK Meny
Normal

Siv Jensen: – Lurer på om dette er gjennomtenkt av LO

LO sier skatteletter koster Norge 20 000 arbeidsplasser. – Kan ikke i min villeste fantasi tro at LO mener vi skal løse arbeidsledigheten økning av offentlig sektor, sier finansministeren.

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen og regjeringens skattepolitikk har kostet 20 000 arbeidsplasser mener LO.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Valglogo
LO-leder Gerd Kristiansen står foran LO-logoen

LO-leder Gerd Kristiansen møtte finansminister Siv Jensen (Frp) i Politisk kvarter på NRK P2.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har regnet på det og kommet frem til at skatteletten hittil har kostet et bortfall av 20 000 arbeidsplasser gjennom svekkede kommunebudsjetter, sa LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen til VG rett før helgen.

I mandagens Politisk Kvarter sier LO-leder Gerd Kristiansen at regnestykket ikke er presist, men en illustrasjon på hva en alternativ bruk av de 12 milliardene regjeringen har gitt i skattelette kunne vært brukt på.

Hun mener pengene kunne skapt 20 000 arbeidsplasser i både kommunal- og privat sektor dersom de hadde blitt overført til kommunene.

Siv Jensens løsning for å utvikle velferdsstaten

Finansminister Siv Jensen er lite imponert over LOs bruk av tall.

– Jeg lurer på om dette er et gjennomtenkt utspill fra LO sin side, eller at de kun prøver å kaste seg inn i valgkampen på Ap sin side i skattespørsmålet. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at LO virkelig mener at vi skal løse en del utfordringene med sysselsetting med å øke offentlig sektor. Det vil være en utfordring for velferdsstaten på sikt, sier Jensen.

Hun peker på at verdier må skapes før de kan brukes og fordeles, men at nøkkelen til å utvikle velferdsstaten er å øke verdiskapingen i privat sektor.

Der er skatteletter ett av flere virkemidler.

Kristiansen mener mer penger til offentlig sektor ikke automatisk øker offentlig sektor. Hun peker på veibygging, skolevedlikehold og flere andre tiltak som betales av det offentlige, utføres av det private næringsliv.

– Det viser seg at den veksten Siv Jensen mener hun skal få med skattelette kommer ikke. Man har måttet nedskrive veksten flere ganger etter skattelettene, sier LO-lederen.

Optimistisk til nye skattetall fra kommunene

Finansministeren sier man ennnå ikke har sett gevinsten av skattelette fordi det er en naturlig systemtreghet.

– Effekten kommer etterskuddsvis, men all forskning viser at det kan ligge betydelige dynamiske effekter i skattelette.

Jensen sier at en reduksjon i selskapsskatt kan gi samfunnet tilbake 20-40 prosent av skatteletten i form av økte investeringer og flere arbeidsplasser.

Jensen sier Finansdepartementets analyser tilsier høyere vekst i 2016.

Det hindrer, ifølge LO-lederen, ikke skattebortfall og kutt i kommunale tjenester i år.

– Nå er det slik at vi snart får nye tall for skatteinngangen til kommunene, og jeg tror vi skal vente til man ser de endelige tallene, sier finansministeren.

Vet du noe vi ikke vet?

– Kanskje det ikke ser så galt ut som noen hevder i debatten. Også er det slik som vi har hørt tidligere, at man baserer seg på analyser og rapporter som kanskje ikke er helt reelle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger