Hopp til innhold

Siem Pilot reddet 785 nye migranter

Lørdag morgen ble ytterligere 785 båtflyktninger i Middelhavet reddet og satt i land i Italia av det norske skipet Siem Pilot. Mannskapet delte ut bamser til de 27 barna om bord.

Migranter om bord på Siem Pilot

Totalt 785 migranter har vært ombord etter å ha blitt reddet torsdag. 27 av dem er små barn.

Foto: Kripos

Båtflyktninger, Siem Pilot

Mannskapet om bord i Siem Pilot har tatt med kosebamser hjemmefra. De har blitt godt mottatt.

Foto: Kripos

Migrantene ble plukket opp av tre italienske kystvaktskip torsdag, brakt om bord i det norske skipet og satt i land i Palermo på den italienske øya Sicilia lørdag morgen.

Oppdraget er det femte redningsoppdraget for Siem Pilot etter at det begynte å delta i EUs Operasjon Triton i Middelhavet i juni.

– Det er utfordrende å ansvar for så mange om bord, men vi er godt trent på dette, sier styrkesjef Erling Olstad til NRK.

Det var ingen alvorlig syke eller skadde om bord.

Aldri hatt flere migranter om bord

Erling Olstad

Erling Olstad er styrkesjef om bord i Siem Pilot.

Foto: Kripos

Operasjonen torsdag skiller seg fra de forrige redningsaksjonene, sier Olstad. Siem Pilot har aldri hatt så mange migranter om bord på en gang før.

– Dekket var veldig fullt, men de ble tildelt tepper for å holde seg varme. Vi har gitt dem mat og drikke tre ganger i døgnet. Situasjonen på dekket har vært rolig, men det var ikke plass til så veldig mange flere, sier Olstad.

De fleste migrantene oppgir å være fra Eritrea, men flere er også fra Syria, Bangladesh, Etiopia og Sudan.

Blant migrantene var det 27 små barn.

Delte ut bamser

Personellet om bord har tatt med seg bamser og kosedyr fra sine egne barn som de har delt ut til barna om bord.

– Når de får disse lekene i hendene så roer de seg ned. Foreldrene roer seg også ned, så dette er en god ting, sier Olstad.

Han roser mannskapet for innsatsen de siste dagene.

– Å hjelpe migrantene gir et nytt perspektiv på livet. Det føles meningsfullt og mannskapet behandler dem på en human og god måte slik at de føler seg trygge i båten vår, sier Olstad.

Politifolk og personell fra Forsvaret

I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og ti personer fra Forsvaret om bord i Siem Pilot. Det er politiet ved Kripos som leder det norske oppdraget.

Siem Pilot skal i første omgang inngå i EU-operasjonen Triton de neste seks månedene. Skipet er eid av selskapet Siem Meling Offshore DA i Stavanger, som igjen er eid av rederiene O.H. Meling & Co. AS og Siem Offshore.

Siem Pilot reddet båtflyktninger igjen

Det norske skipet Siem Pilot reddet 785 båtflyktninger lørdag morgen, og satt dem i land på den italienske øya Sicilia. Forrige uke reddet det norske skipet 451 migranter etter flere redningsaksjoner i Middelhavet.

Foto: Kripos / NTB scanpix

AKTUELT NÅ