Hopp til innhold

Telenor-sjef: – Det kunne ha vært gjort tidligere

Russiske Vimpelcom etterforskes for korrupsjon, og i januar måtte Telenor-toppene til Stortinget for å forsvare sin eierpost. Nå selger de seg helt ut.

Sigve Brekke

FERSK SJEF: Sigve Brekke overtok som konsernsjef 17. august i år.

Foto: Mahesh Kumar A / Ap

Telenor planlegger salg av sin eierandel på 33 prosent, varsler selskapet.

– Jeg ble bedt av styret om å ta en gjennomgang av vår posisjon i Vimpelcom. Det har jeg gjort, og styret har konkludert. Man kan si at det kunne ha vært gjort tidligere, men nå har vi i hvert fall konkludert med denne beslutningen her, sier konsernsjef Sigve Brekke til NRK.

Telenor skriver i en pressemelding at Vimpelcom har fått stadig mindre betydning for verdien og virksomheten til det norske selskapet.

– Vanskelig for oss

– Hvor skadelig mener du Vimpelcom-saken har vært for Telenor?

– Det tror jeg ikke jeg vil spekulere i. Dette har vært en posisjon som har vært veldig krevende og vanskelig for oss, i og med at vi ikke har kunnet kontrollere selskapet og har sittet i mindretall, svarer Brekke, som overtok som konsernsjef 17. august.

– Planlegger dere flere nedsalg nå?

– Nei. Den gjennomgangen vi har hatt, har utelukkende dreid seg om vår posisjon i Vimpelcom.

Konsernsjefen sier det er krevende å sitte i en posisjon der de ikke kan kontrollere selskapet.

– Vi ønsker derfor å i stedet fokusere våre krefter på der vi har vår kjernevirksomhet: Det er 13 store selskaper, 200 millioner kunder, i Asia og Europa, sier Brekke.

Måtte svare i Stortinget

Telenors toppsjefer måtte i januar møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til åpen høring om Telenors håndtering i Vimpelcom-saken.

– Har det foregått korrupsjon i Vimpelcom? spurte komiteleder Martin Kolberg Telenors styreleder Svein Aaser og daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

– Uroen for at det kan har skjedd er økt ettersom stadig nye opplysninger har kommet frem, men våre undersøkelser har ikke avdekket det, svarte styreleder Svein Aaser.

Spørsmål om korrupsjon fra Venstre

BLE GRILLET I STORTINGET: Se klipp fra høringen der Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas utspørres av Venstres Abid Raja.

Etterforskes i tre land

Vimpelcom er under korrupsjonsetterforskning både i USA, Sveits og Nederland. Amerikanske etterforskere ba i sommer om frysing av store verdier på kontoer i flere land.

Påtalemyndigheten i USA mener at Vimpelcom har gjennomført korrupte utbetalinger til Usbekistans presidentdatter for en verdi på minst 114,5 millioner dollar (958,5 millioner kroner med dagens kurs).

Etterforskerne mener at pengene ble utbetalt etter samme mønster som er sett i en stor svensk etterforskning av TeliaSonera, og at det ikke er betalinger for reelle verdier eller tjenester.

Blant annet betalte Vimpelcom 30 millioner dollar for såkalte konsulenttjenester, men disse tjenestene bestod i all hovedsak av rapporter laget med klipp og lim fra Wikipedia, bloggartikler og Vimpelcoms egne nettsider.

Verdt 20 milliarder kroner

Telenor Group har investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom. Selskapet har mottatt 20 milliarder kroner i utbytte og dagens markedsverdi av eierandelen er på cirka 20 milliarder kroner.

– Det har vært en grei investering for Telenor, konkluderer Brekke.

I dag utgjør VimpelCom rundt åtte prosent av Telenors markedsverdi.

– Vi ønsker å fokusere på våre vekstområder, være seg enten i Sentral-Europa, i Norden eller i Asia, og vi ser nå en stor mulighet til å kunne være en del av den dataveksten som vi ser i markedet. Så dette er en strategisk beslutning basert på hvor vi ønsker å satse, sier Brekke,

– Utfordrende

Styreleder i Statkraft, Svein Aaser

Styreleder Svein Aaser i Telenor.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Styreformann Svein Aaser i Telenor-konsernet legger ikke skjul på at det er og har vært vanskelig å være minoritetsaksjonær i det russiske selskapet.

– Vimpelcom-eierandelen, hvor Telenor har en minoritetsposisjon uten mulighet til å ha full kontroll i selskapet, har vært utfordrende. Basert på en strategisk gjennomgang utført av styret og daglig leder, har Telenor-konsernet besluttet å selge sine aksjer i VimpelCom Ltd, sier styreleder Svein Aaser i Telenor Group i en pressemelding.

AKTUELT NÅ