Hopp til innhold

Røde Kors risikerer å miste Pantelotteriet i loddtrekning

Røde Kors kan miste Pantelotteriet når nye spill-lisenser deles ut. Nå kjemper en rekke organisasjoner om fem eksklusive lisenser til å drive lotteri som gir mange millioner i kassa.

Røde Kors kan miste Pantelotteriet når nye spill-lisenser deles ut. Nå kjemper en rekke organisasjoner om fem eksklusive lisenser til å drive lotteri som gir mange millioner i kassa.

– Vi frykter at vi må legge ned det mest ansvarlige og minst spillavhengige lotteriet i Norge, sier kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors Øistein Mjærum.

Hvis flere enn fem blir godkjent, blir det loddtrekning om lisensene.

Røde Kors reagerer sterkt på at de da kan miste retten til å drive et lotteri de har drevet i åtte år, og som i fjor ga organisasjonen 30 millioner kroner i inntekter.

– Vi frykter at vi må legge ned det mest ansvarlige og minst spillavhengige lotteriet i Norge. Dette er en prosess vi ikke liker, sier kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors Øistein Mjærum.

Panteautomatene ga 130 millioner

Panteautomatene i butikkene har gitt Røde Kors 130 millioner kroner siden 2008, 30 millioner av dem bare i fjor.

– Det er flere og flere som trykker på Røde Kors-knappen, så dette er svært viktige penger for vårt frivillige humanitære arbeid.

I fjor bestemte Kulturdepartementet at det skal deles ut fem nye løyver til å drive lotteri for til sammen 1.5 milliarder kroner.

Røde Kors måtte og søke, selv etter å ha drevet lotteriet i åtte år. Etter klagerunder er fem nå kvalifisert, men om flere vinner fram med klager blir det loddtrekning.

Behandler klage

Da kan Røde Kors risikere å miste retten til å drive pantelotteriet. Øistein Mjærum mener spillereglene er blitt endret underveis.

– Vi ble sjokkert over at det er mulig midt i en såkalt offentlig anskaffelsesprosess, endrer spillereglene for å slippe til flere spill og mindre ansvarlige spill, sier Mjærum.

Men Lotteritilsynet er ikke enig i dette, sier avdelingsdirektør Elna Berge.

– Vi er av den oppfatningen av at vi ikke har endret vilkår. De har vært de samme hele tiden. Nå har Røde Kors sendt en klage til oss som er under behandling, sier Berge.

AKTUELT NÅ