Riksrevisjonen stiller i sin årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2010 spørsmål om hvorfor det ikke er flere politifolk på jobb i helgene.
I rapporten heter det blant annet at:
«Det er misforhold mellom antall registrerte hendelser i helgene og antall tjenestemenn som er på vakt, som ikke er tilfredsstillende».
De peker på at det er flest rapporterte hendelser i helgene, mens det er halvparten så mange politifolk på jobb i helgene som ellers i uken.
– Politiet har fått mange milliarder kroner i løpet av de siste årene. De har utdannet et betydelig antall flere politifolk, og man skulle kunne forvente at det norske folk hadde fått mer igjen for pengene, sier leder for Riksrevisjonen, Jørgen Kosmo, til NRK.
Rapporten er på 271 sider og gjelder revisjonen av alle departementer og underliggende virksomheter for 2010.
- Les også:
Tillegg oppfattes som vanlig lønn
Riksrevisjonen stiller også spørsmål ved om overtidsbruken i politiet styres på en effektiv måte.
De skriver blant annet:
«Riksrevisjonen konstaterer at tilleggene som blir gitt etter de nye arbeidstidsbestemmelsene oppfattes som generelle lønnstillegg».
Dermed slutter Riksrevisjonen til dels opp om kritikken som Frps Per Sandberg kom med i Aftenposten i morges.
I tillegg sier Riksrevisjonen at Politidirektoratet mangler en klar strategi for å nå bemanningsplanen til politi- og lensmannsetaten.
Riksrevisjonen peker på at selv om økt bemanning er sentralt mål for politiet så er det ikke noen økning i antall tjenestemenn i 2010 utover det som lå inne i budsjettet.
Tall fra Politidirektoratet viser at det i 2010 har vært en økning i antall politistillinger på 102,8 årsverk.
– Oppbemanning har gått til byråkrati
Dette tilsvarer antallet øremerkede stillinger som ble bevilget i statsbudsjettet, og dermed har ikke Politiet lyktes med å omprioritere ressurser for å øke bemanningen.
– Har alle disse stillingene forsvunnet til administrasjon og byråkrati?
– Det kan se ut som veksten i administrasjon er betydelig større enn forventet i forhold til den totale tilgangen man har på folk. Det er i strid med Stortingets forutsetninger. Den sier at politifolk på jobb de tidene på døgnet kriminaliteten skjer skulle vært prioritert, sier Kosmo.
Han sier det nå er på høy tid at Justisdepartementet går inn i problematikken fremfor å overlate jobben til Politidirektoratet.
– Jeg har mange ganger sagt at vi kunne forventet oss mer. Våre undersøkelser bør føre til en gjennomgripende diskusjon for hvordan ressursene bør brukes. Tiden er moden for en realistisk og skikkelig diskusjon på hvordan vi utnytter de ressursene vi stiller til disposisjon. Arbeidet må starte nå, og det er departementet som må ta ansvaret for den overordnede styringen, sier Kosmo.