Hopp til innhold

Håper demonstrantene forstår konsekvensene

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener demonstrantene i Hardanger tar på seg et veldig stort ansvar når de hindrer utbyggingen av strømmaster.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen reagerer på demonstrasjon i Hardanger.

Foto: FRANTZESCO KANGARIS / AFP

– Det er ikke sånn at vi kan håndterer kraftsituasjonen i Norge uten av det blir noen inngrep og ny infrastruktur, sier Riis-Johansen til Politisk Kvarter på NRK P2.

I dag starter byggingen av de første kraftlinjene i Kvamskogen, og rundt 30 aksjonister har rigget seg til og forsøker å forsinke anleggsstarten. Det reagerer statsråden på.

– Jeg håper de som aksjonerer tenker på de i Bergen som trenger strøm og håper at de forstår at de tar på seg et veldig stort ansvar når de nå hindrer arbeidet som er lovlig fattet. Det regner jeg med at demonstrantene tar inn over seg, sier Riis-Johansen.

Flertall for bygging

En ny meningsmåling viser i dag at halvparten av norske strømkunder støtter utbyggingen av kraftlinjene i Hardanger. Bare hver fjerde spurte i meningsmålingen til TNS Gallup sier et klart nei til utbyggingene.

Noen som ikke er enige i den målingen er foreningen «Bevar Hardanger» som mener utbygningen er helt unødvendig og at dagens byggestart med fordel kunne vært utsatt.

– Det uavhengige eksperter sier er at linjene sannsynligvis ikke er nødvendige og at man kunne ha oppdatert de eksisterende linjene sammen med flere andre tiltak, sier næringslivsleder og styremedlem i «Bevar Hardanger», Johan Fredrik Odfjell, som mener statsråden har en egen agenda i denne saken.

– Lytter bare til teknokrater

– Statsråden fatter sine vedtak på ren prestisje og lytter bare til sine egne teknokrater og eksperter, sier Odfjell.

– Det er ingen prestisje i denne saken. Jeg ønsker bare at folk i Bergen får stabil strøm, svarer en tydelige oppgitt Riis-Johansen, og understreker at Hardangersaken er behandlet som alle andre saker.

«Bevar Hardanger» frykter at mastene som nå blir bygget ikke vil bli brukt og stående til evig tid.

– Det arbeidet som startet i dag kunne like gjerne begynt neste år samtidig med at man begynte arbeidet på de vanskelige strekkene. Hvis utvalgene kommer frem til at kabling i Hardangerfjorden er et alternativ så vil disse mastene stå i rundt 8 år før konsesjonen for kabling er behandlet og før de vil bli strømførende. Skulle utvalgene konkludere med at det ikke er behov for linjene i det hele tatt, vil mastene stå der unødvendig i all fremtid, sier Odfjell.

Kunne du ventet ett år eller to og likevel rukket det?

– Det vi her gjør er det samme som gjør veldig mange steder i landet. Vi planlegger for å hindre at folk skal få en vanskelig situasjon. Så dette er en helt normal situasjon. Vi startet å bygge nå for å sikre folk strøm, svarer Riis-Johansen.

AKTUELT NÅ