NRK Meny
Normal

- De gjør en vanlig mann til prins uten å ha spurt folket

Norske Max skal rekruttere republikanere i hele Europa under det kongelige bryllupet i Stockholm.

Offentlige bilder av Kronprinsessen og Daniel Westling

Offentlige bilder av Kronprinsessen og Daniel Westling ble tatt da bryllupsdatoen ble satt. Ikke alle er like fornøyde med at Westling blir prins av Sverige.

Foto: LEIF R JANSSON / AFP

Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK
Max Hermansen

Max Hermansen skal møte republikanere fra resten av Europa kvelden før bryllupet i Stockholm.

Foto: Privat

Fredag ruster republikanske pådrivere fra syv monarkier seg i Stockholm by. Det er kvelden før det store bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling, men det kunne ikke passet bedre, mener norske Max Herman.

- Dette er noe som koster svenske skattebetalere mye penger, det er en statsrettlig handling som er uakseptabel, mener han.

Les: - Ingen trodde på meg, det var rett og slett for usannsynlig

Republikanere fra syv land

Sammen med republikanere fra syv land, inkludert Norge og Sverige, skal han jobbe for en felles europeisk republikansk allianse.

- Jeg tror vi kan samarbeide om opplysninger, ressurser og argumenter som felles kan støtte vårt arbeid.

Hjemme i Norge har den 50 år gamle læreren og forfatteren planer om å fortsette sitt arbeid med Facebook-gruppen «Norge som republikk!», og i fortsettelsen ønsker han å opprette en aktiv forening i Norge, på lik linje med svenskenes.

- Medlemstallet økte rundt forlovelsen

Ifølge lederen for Republikanska Föreningen i Sverige, Magnus Simonsson, har medlemstallet økt kraftig en siste tiden. Og økningen skal ha begynt rundt februar 2009, da forlovelsen mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling ble offentliggjort.

- Tilstrømningen av nye medlemmer tror jeg har med å gjøre at flere ønsker å aktivt ta stilling for republikk. Mange nye medlemmer har nok vært republikanere lenge, men først nå har problemstillingen blitt mer aktuell.

Per i dag har foreningen 6429 medlemmer.

Flest støtter monarkiet ifølge målinger

- Jeg synes det er veldig udemokratisk at vi ikke får velge statsoverhode i Norge, det er en grunnleggende udemokratisk ting, og er Norge uverdig, sier Hermansen.

Han er overbevist om at det er mange som deler hans oppfatning, men er skuffet over at meningsmålingene så langt ikke er i hans favør.

- Det er gjort meningsmålinger som viser at motstanderne dessverre ikke har et flertall i ryggen, men mange politisk engasjerte og velutdannede mennesker er av min oppfatning, sier han.

Hvor mange han får med seg er ennå usikkert.

- Men vi har hatt en sterk økning på Facebook-gruppen de siste månedene, og er nå oppe i over 1400 medlemmer. Det er uten noen form for markedsføring.

- Men hvorfor skal dere møtes akkurat nå, midt i feiringen?

- Det var en europeisk gjeng som satte igang planleggingen av et slikt møte, og jeg har lenge gått og tenkt på hvorfor vi ikke gjør noe mer aktivt for å gjennomføre en grunnlovsendring. Dette er så mye mer enn et bryllup. De gjør en mann til prins uten å ha spurt folket, avslutter Hermansen.

Les også: Han har vunnet svenskenes hjerter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger