Hopp til innhold

Rektor: – I dette klasserommet var det elleve grader

HOLMESTRAND (NRK): Elever på Botne barneskole i Holmestrand slet med hodepine og konsentrasjonsproblemer på grunn av det dårlige inneklimaet på skolen.

Kjersti Pedersen, rektor ved Botne skole, står inne i et klasserom

– VIKTIG MED TILTAK: – For oss har det vært viktig å få en skole som er bra både for voksne og elevene, sier rektor Kjersti Pedersen ved Botne skole. Det er gjennomført flere endringer etter at elever ble syke av å være inne på skolen.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Valglogo

– Dette rommet var det veldig lite hyggelig å være i, det var så kaldt. Her gikk ti- og tiåringer, og når de startet skoledagen med elleve grader og vinterjakka på inne, er ikke det bra, sier rektor Kjersti Pedersen i ett av skolens klasserom.

Fredrik Evang Rød klatrer i et tre på Botne skole

FIKK VONDT: – Jeg elsker friminuttene, sier Fredrik Evang Rød. Han slet med hodepine i den dårlige luften på Botne skole. Nå har skolen tatt grep.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Fuktskader, muggsopp, oppsamling av støv, ventilasjonsanlegg som ikke fungerte, og skyhøye radonnivåer.

Mye er blitt ordnet opp i på Botne barneskole i Holmestrand i Vestfold.

– Elever ble syke

– Jeg fikk veldig vondt i hodet. Når det var så dårlig luft, klarte jeg nesten ikke å jobbe. Jeg satt bare sånn og håpet at det skulle gå bort, sier femteklassingen Fredrik Evang Rød, og viser hvordan han masserte tinningene.

Marta Jelena Stølen og Maud Meberg Mofjeld sitter i kjellerstua på Botne skole

– BEDRE LUFT: – Nå er det bedre luft i kjellerstua, sier 3.-klassingene Maud Meberg Mofjeld (t.v.) og Marta Jelena Stølen. Kjellerstua har fått ny vifte og radonsug.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Han var langt fra den eneste som ble plaget av den dårlige tilstanden skolen var i.

– Flere elever hadde problemer med luftveiene, konsentrasjonsproblemer og hodepine. Jeg vet om foreldre som har hatt barn som er blitt syke, og det har vært fortvilende for dem. Ungene går glipp av undervisning, er syke og uopplagte, sier FAU-leder Thomas Rundbråten.

Thomas Rundbråten står ute i hagen

TOK GREP: FAU har samarbeidet tett med skolen i oppryddingsarbeidet. – Nå har vi ikke fått noen tilbakemeldinger om hodepine og konsentrasjonsvansker.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Barnas skole er deres arbeidsplass. Vi voksne ville aldri ha godtatt et så dårlig inneklima. Da skal vi ikke godta det for barna våre heller.

I en undersøkelse NRK har gjennomført blant kommunene, svarer halvparten at de har én eller flere skoler som ikke er godkjent.

Helsedirektoratet anslo i 2013 at 229.000 norske skoleelever går på ikke godkjente skoler.

– Det er bare trist. Inneklima er så viktig for både læring og trivsel. Har du et inneklima som gjør at du ikke fungerer godt, får du heller ikke det utbyttet av undervisningen man kunne ha fått, sier Pedersen.

Hun har siden hun ble rektor ved Botne skole for halvannet år siden ledet det omfattende oppryddingsarbeidet etter at Arbeidstilsynet påpekte flere avvik.

Nå håper hun en godkjennelse er like rundt hjørnet.

Henriette Selbo Karlsen og Hannah Jahre Thorbjørnsen løper i trappa på Botne skole

KALDT OG VARMT: – Det var veldig kaldt om vinteren og veldig varmt om sommeren, og det blåste veldig inne i klasserommet, sier Hannah Jahre Thorbjørnsen (t.h.). Hun og venninnen Henriette Selbo Karlsen er fornøyde med de forbedringene som er gjort.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Kommune uten noen godkjente skoler

I Gran kommune i Oppland er situasjonen en annen. Ingen av kommunens skoler er godkjent.

Brandbu ungdomsskole er blant Gran-skolene som har drevet på dispensasjon den siste tiden. Trolig blir ikke skolen satt i forskriftsmessig stand før i 2018.

– Det betyr at de som begynte på ungdomsskolen denne høsten, ikke får oppleve å gå på en skole som driver lovlig?

– Nei, men sånn er det, sier ordfører Knut Magnar Lehre (Ap).

– Gran kommune er en kommune med lave skatteinntekter. Derfor må vi være forsiktige med hvor mye vi investerer. Nå har vi startet byggingen av en ny barneskole, så vi må fordele investeringene over en lengre periode.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger