Hopp til innhold

Regjeringen vil slå ned på uren vaskebransje

Regjeringen vil luke ut de useriøse aktørene i vaskebransjen. Dessuten vurderer arbeidsministeren å forby private å kjøpe vask fra firmaer som ikke er godkjente.

ren

FOR FÅ VASKER HVITT: I renholdsbransjen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix

Nesten halvparten av dem som vasker for private gjør det svart, ifølge en FAFO- undersøkelse. Nå vurderer regjeringen å gjøre ulovlig å kjøpe vask fra firmaer som ikke er godkjente.

– Det må også være mulig å håndheve og sanksjonere det, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til NRK.

Anniken Hauglie

VIL RYDDE OPP: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H)

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Statsråden sier hun er åpen på innspill i høringsrunden.

– Men det er ingen tvil om at det er altfor mange privathusholdninger som kjøper svarte tjenester, sier Hauglie.

Konkurransevridning

I dag er det ikke krav om at forbrukere må kjøpe renhold fra godkjent renholdsvirksomhet, og undersøkelser viser at få forbrukere kjenner til godkjenningsordningen.

Christian Moe er daglig leder i 2 Clean, en av de seriøse renholdsfirmaene. Han anslår at det i dag eksisterer mer enn 5000 renholdsbedrifter – og at en god del av dem som jobber mot hjemmemarkedet jobber svart.

– Når man verken betaler skatter eller avgifter, er det klart det blir en konkurransevridning. De kan levere rimeligere, de betaler ikke den allmenngjorte tarifflønnen som vi andre må gjøre, sier Moe til NRK.

Les også: Luselønn for vaskehjelp

Nye krav

Regjeringen kommer også med flere forslag som skal luke ut de useriøse aktørene i vaskebransjen. Følgende forslag sendes ut på høring:

  • Godkjente virksomheter må hvert tredje år sende inn dokumentasjon som viser at de fortsatt oppfyller vilkår for å være godkjent.
  • Arbeidstilsynet skal kunne avvise søknader om godkjenning som er fremsatt i den hensikt å omgå reglene. Dette for å hindre at virksomheter kan søke gjentatte ganger uten å fylle vilkårene, kun for å stå i renholdsregisteret – og dermed selge sine tjenester lovlig mens søknad er til behandling.

– Vi mister jobbene etter hvert

Tilbakemeldingen fra bransjen selv er at for mange bedrifter driver uten å være godkjent, eller omgår reglene på andre måter.

Også fagorganiserte mener det er høyst nødvendig å rydde opp i renholdsbransjen, slik at useriøse ikke stikker av med kontraktene.

– Når de kommer inn og tar våre plasser – våre inntekter – så gjør det at vi mister jobbene våre etter hvert. Og det er ikke bra, sier Ellen Westerheim, tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet, til NRK.

Les også: Asylsøkere rekrutteres til ulovlig arbeidsmarked

AKTUELT NÅ