NRK Meny
Normal

Refser Bildts Quisling-referanse

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sammenligner Ukrainas avsatte president med Vidkun Quisling. – Respektløst og historieløst, sier Anniken Huitfeldt (Ap)

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Ukraina har fått sin egen Quisling i den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Huitfeldt refser Bildt

Anniken Huitfeldts tweet til Carl Bildt.

Foto: Twitter / Screenshot

«Så nå har Ukraina fått seg sin Quisling. Han sitter på fremmed mark og ber et annets lands millitære om å gi ham landet sitt tilbake.»

Slik omtalte Bildt den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj på twitter etter at den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin mandag sa at Jankovitsj hadde bedt Russland sende styrker til Ukraina for å gjenopprette lov og orden under et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Til avisen Dagens Nyheter innrømmer Bildt at uttalelsen ikke er av det diplomatiske slaget.

– Nei, men en spade skal kalles en spade, sier Bildt.

Gir oppslag i media men ikke løsning i Ukraina

Nå reagerer lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskommité Anniken Huitfeldt (Ap). Hun mener utspillet til den svenske utenriksministeren er innrettet for å få oppslag i mediene fremfor å forsøke å bidra til at partene i konflikten snakker sammen.

– På engelsk har quisling en annen betydning. Ser du nyansen?

– Bildt bruker egennavnet og det knytter seg til personen og ikke det engelske adjektivet. Jeg er glad den norske utenriksministeren aldri bruker denne typen karrakteristikker, sier Huitfeldt før hun fortsetter.

– Bildts rolle er å få folk til å snakke sammen, og det er hans rolle å være klar på at han ser på det som skjer i Ukraina som et folkerettsbrudd. I sin første twittermelding fordømte han dette bruddet, og det støttet jeg ham på. Her gikk han imidlertid alt for langt. En utenriksminister må tenke seg om før han sender ut twittermeldinger.

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Anniken Huitfeldt refser Quisling-utspillet til Sveriges utenriksminister Carl Bildt (M)

Anniken Huitfeldt refser Quisling-utspillet til Carl Bildt.

Det er helt i tråd med professor emeritus Christer Jönsson ved Lunds Statsvetenskapliga institution.

Bildt: – Finnes et ord for dette i europeisk historie

Han finner det underlig at Bildt sammenligner Janukovitsj med den norske landssvikeren Quisling.

– Det er en merkelig uttalelse om det er slik at man søker å få til en tilnærming eller en politisk løsning, sier Jönsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Bildt velger imidlertid å holde på sitt.

– Det (Janukovitsj, red. anm) er en mann uten politisk fremtid. Gjør man som ham og plasserer seg i et fremmed land og sier at han vil at en fremmed hær skal erobre sitt land, så finnes det et ord i den europeiske historien for det, sier Bildt til samme nyhetsbyrå.

Fengselscelle med Quisling

Denne videoen gir en oppsummering av rettssaken mot Vidkun Quisling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger