Hopp til innhold

Raymond Johansen om Oslo-påsken: Vi kommer til å bruke verktøy for å se hvor folk er

For å unngå for store folkemengder vil Oslo kommune følge med på hvor i byen folk oppholder seg i påsken.

Byrådsleder Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen påpeker at mange innbyggere i sentrumsnære bydeler gjør at mange går på tur samtidig. Han oppfordrer folk til å trekke vekk fra store folkemengder så godt det lar seg gjøre.

Foto: Ketil Kern / NRK

Påskeferien er i gang, og på grunn av hytteforbudet er det mange i Oslo som tilbringer påsken hjemme.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), oppfordrer Oslo-folk til å holde seg mest mulig hjemme og holde avstand.

Gjør du ikke det, kan du få tekstmelding fra Oslo kommune.

– Vi kommer til å ha verktøy hvor det er mulig å monitorere, se når det er mange ute, og så er vi også nødt til å sette ut vakter som kan påse at folk følger de reglene som er satt, sier Johansen til NRK.

Skjerper innsatsen

Det rapporteres om mye folk i marka om dagen. Også i byens parker og andre bynære steder er mange ute for å gå tur og nyte påskesola.

For å unngå opphopning av store folkemengder, skjerper derfor Oslo kommune innsatsen.

– Vi bruker alle tilgjengelige ressurser for å observere situasjonen og informere og veilede publikum om avstandsreglene som gjelder, sier Oslo kommunes beredskapssjef Ann Kristin Brunborg.

– Vi har kommunens egne ansatte i blant annet Bymiljøetaten, Næringsetaten og Utekontakten og vektere i de vaktselskapene som kommunen har avtale med.

– Dessuten har vi et økt samarbeid med frivillige organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp, sier hun.

Gjennom det digitale verktøyet Trio (Trygg i Oslo) kan disse også rapportere situasjonen i et område til kommunens beredskapsetat. Kommunen kan også overvåke mobiltettheten i et område til enhver tid.

Er det for mye mennesker på et sted, og smittevernreglene ikke overholdes, kan man få melding om å flytte seg.

– Det er samme system som vi bruker for eksempel for å varsle om eksplosjonsfare ved brann.

– Vi bruker ikke SMS-varsling i tide og utide, men det er noe vi vurderer i påsken hvis situasjonen tilsier det, sier Ann Kristin Brunborg.

Tettpakket parkering ved marka på Skullerud i Oslo

Parkeringsplassen på Skullerud i Oslo var tettpakket i slutten av mars. Dette håper byrådsleder Raymond Johansen ikke gjentas i påsken.

Foto: Ole Eivind Henden / NRK

– Oslo er annerledes

Byrådslederen erkjenner at noen kan stille spørsmål ved et slikt varslingssystem i forhold til personvern.

– Det kan sikkert virke litt påtrengende for folk å få en SMS hvis de er i et område med veldig mye folk, med anmodning om å kanskje ikke være der, sier Raymond Johansen.

Byrådslederen har hjemmekontor i dag, og har trukket ut på terrassen i påskesola for å møte NRK.

– Hva bekymrer deg mest når det gjelder situasjonen i Oslo inn mot påske?

– Oslo er annerledes enn resten av landet. Bare i de fire sentrumsnære bydelene i Oslo, er det 220.000 innbyggere, og når mange av dem skal ut samtidig på tur, og en del fra andre bydeler kommer mot sentrum, er det klart at det kan skape utfordringer, sier han.

Raymond Johansen, byrådsleder (Ap)

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, sier at smitten i enkelte områder i Oslo fortsatt øker. Det bekymrer byrådslederen, og han påpeker at det derfor er viktig å opprettholde og følge de tiltakene som er iverksatt.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Hvordan skal dere greie å unngå for store folkeansamlinger?

– For det første, så vil jeg oppfordre folk sterkt til å være ute og bruke butikkenes åpningstider. Unngå hamstring, og se hvilke tidspunkter på døgnet det kan være mindre folk ute.

Byrådslederen forteller at man i enkelte områder i Oslo ser at smitten øker noe.

– Det bekymrer oss, og derfor må vi iverksette tiltak og opprettholde de forskriftene vi har ved at folk følger de reglene som er.

Ni av ti blir hjemme i påsken

Ifølge markedsanalysebyrået Opinion planlegger ni av ti nordmenn å holde seg hjemme i påsken.

Byrået står bak Norsk koronamonitor, en oversikt over hvordan nordmenn opplever og håndterer koronakrisen. I løpet av forrige uke ble over 3000 nordmenn spurt om påskeplanene sine, og nesten alle sier at de vil bli hjemme i egen bolig.

DNT, påskebilde
Hva er koronareglene for deg som har hatt korona?

Ni av ti nordmenn planlegger å feire påsken hjemme i år. Det kommer fram i en undersøkelse gjort av analysebyrået Opinion.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Hyttepåske er ikke erstattet med bypåske, men heller hjemmepåske, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion til NTB.

Nesten hver fjerde som er spurt i undersøkelsen, er likevel litt usikre på mer spesifikke påskeplaner.

– Selv om påsken nærmer seg med stormskritt, og flere allerede har startet påskeferien, er tydeligvis mange rimelig forvirret rundt egne påskeplaner, sier Askheim.

AKTUELT NÅ