Hopp til innhold

Ransbølge i Oslo: Sju gutter står tiltalt i retten bare i dag

I løpet av denne uken skal 16 unge gutter møte i retten, tiltalt for ran eller vold i Oslo. I oktober måned er ranstallene i hovedstaden allerede i ferd med å overgå fjorårets tall.

Oslo

Fra januar til oktober i år har det vært 686 ran i Oslo, mot 655 tilfeller i fjor. Det kan dermed ligge an til å bli en økning i antall ran i Oslo. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Su Thet Mon

Nok en gang opplever Oslo en ransbølge med 59 ran så langt i oktober – 16 av dem siden torsdag forrige uke.

Fra januar til oktober i år har det vært 686 ran i Oslo, mot 655 tilfeller i fjor. Det kan dermed ligge an til å bli en økning i antall ran i Oslo.

Denne uken må 16 unge gutter møte i retten for saker som omhandler ran, vold og tyverier.

Flere unge gutter i retten

Bare i dag sitter sju av dem på tiltalebenken, mistenkt for å ha begått ran i september 2011, desember i fjor, og juni i år.

Tre av dem skal ifølge tiltalen ha ranet to menn på gaten med brekkjern og jernrør i Bergensveien i Oslo i desember i fjor.

Hva har du blitt utsatt for?
Foto: Tom Halsør / NRK

I retten i dag erkjente to av de tiltalte delvis skyld for ran, mens en erkjenner medvirkning.

Fire andre unge gutter skal ha ranet en mann i Hausmannsgate i juni i år. Mannen ble slått og sparket gjentatte ganger i ansiktet, hodet og på kroppen.

Tre av dem nekter straffskyld, mens en erkjenner delvis skyld.

Førstkommende torsdag behandles en straffesak hvor to gutter er tiltalt for et ran av en person i Stortingata i 19. september 2011. De skal ha presset fornærmede ned mot en benk, truet og sparket ham i ansiktet.

Det er også flere saker som skal i retten denne uken hvor det er snakk om unge gutter som er tiltalt for vold eller trusler.

  • Har du blitt utsatt for ran i Oslo? Eller kjenner du noen som har begått ran? Send tips til 03030@nrk.no eller sms til 03030.

32 prosent utsatt for ran i Oslo

Hva er det folk frykter mest?
Foto: Tom Halsør / NRK

I sommer utførte NRK en trygghetsundersøkelse med 1000 respondenter i Oslo og Akershus. Ran og tyveri er den kriminalitetsformen folk frykter mest å bli utsatt for i hovedstaden, viser resultatene av undersøkelsen.

Osloordfører Fabian Stang sa søndag til TV 2 at han var bekymret for folks trygghetsfølelse i Oslo som følge av ransbølgen.

Undersøkelsen viser at 32 prosent av de spurte som har blitt utsatt for noe kriminelt i Oslo, har blitt utsatt for grovt tyveri eller ran.

57 prosent av de spurte har blitt utsatt for tyveri.

Ran og tyveri er også den kriminalitetsformen flest folk frykter å bli utsatt for. Av de spurte kvinnene frykter 54 prosent av dem å bli utsatt for ran når de ferdes i Oslo.

45 prosent av mennene frykter det samme.

Ran skaper debatt

Ett av ranene som skjedde søndag morgen, har vakt oppmerksomhet i sosiale medier.

På Helsfyr i Oslo ble en ti år gammel gutt ranet. To menn forsøkte å stjele telefonen hans, men vitner grep inn og gikk til angrep på ransmennene.

Den ene gjerningspersonen ligger fortsatt på Ullevål sykehus som følge av det kraftige basketaket. De to som brøt inn er anmeldt for vold.

Av de 59 ranene som har funnet sted i oktober, mener politiet at flere av de som står bak er svært unge.

AKTUELT NÅ