– Kriminaliteten flytter seg til den digitale verden

Allerede nå melder flere politidistrikt om økt kriminalitet via internett, men Kripos spår at tallet bare vil fortsette å øke.

Kriminalitetsbildet 2014

TIL KAMP MOT INTERNETTKRIMINALITET: Politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.v.), assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther, Kripos-sjef Ketil Haukaas og sjef for Økokrim Trond Eirik Schea under pressemøtet om anmeldt kriminalitet i 2014 hos Kripos i Oslo torsdag ettermiddag

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det er nok blitt tryggere innenfor mange kriminalitetsområder, men det er også slik at kriminaliteten flytter seg. Først og fremst fra den analoge til den digitale verden, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård i forkant av pressekonferansen til Politidirektoratet og Kripos.

Statistikk over anmeldte forbrytelser i 2014, som ble presentert i dag, viser en nedgang, både i volds- narkotika og vinningsforbrytelser.

Les alle tallene i politiets statistikk her (ekstern lenke)

Samtidig sier Humlegård at det nå blir viktig for politiet å bli bedre i kampen mot kriminalitet som foregår på internett.

Kriminaliteten flytter seg

Nettopp dette ble trukket frem som ett av tre satsingsområder for politiet i 2015.

– Det kommer til å bli mer og mer krevende, og den kriminaliteten vi kjenner fra den virkelige verden flytter seg over på en ny plattform og vi vil få nye kriminalitetsformer som foregår på digitalplattform. Og det er også da alvorlige kriminalitetstrusler som er rettet mot IKT-systemer i seg selv.

Det finnes ikke nøyaktig statistikk for kriminalitet som begås på nettet, fordi mange av forbrytelsene puttes i andre kategorier i statistikken, men både Humlegård, og Kripos i sin trendrapport for 2015, melder om at dette er en type kriminalitet som er og vil fortsette å være økende.

Frykter økt «sextortion»

I Kripos' rapport står det blant annet at de frykter utpressing, spesielt av unge, vil komme til å øke. Begrepet «sextortion», seksuell utpressing, brukes i rapporten. En utpresser utgir seg for å være en jevnaldrende i sosiale medier og får offeret til å vise seg naken foran et nettkamera. I etterkant vil vedkommende presse offeret for penger, med trusler om å offentliggjøre bildene om pengene ikke blir overført.

«Slike saker er også svært belastende for så unge ofre, og det kan være fare for liv og helse. Den enorme mengden bilder og personlig og sensitiv informasjon som ligger på nettet, gjør det svært sannsynlig at trusler og utpressing mot enkeltpersoner, bedrifter og myndigheter blir enda vanligere», står det i rapporten.

I tillegg understreker Kripos faren for at overgrepsbilder som deles på nettet vil bli grovere og større i omfang. De skriver også at kryptering og anonymisering av nettverk på internett vil bli en større utfordring en tidligere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger