Hopp til innhold

Politikere dropper seniorene

Seniorvelgerne er dobbelt så mange som ungdomsvelgerne. Men det bryr partiene seg lite om i valgkampen.

Siv Jensen og eldre velger

Frps leder Siv Jensen på stemmejakt under kommune- og fylkestingsvalget i 2007.

Foto: Andersen, Thomas / SCANPIX

Velgerne over 62 år er dobbelt så mange som ungdomsvelgerne. Men få partier har planer om spesielle arrangementer eller valgkamp-materiell for denne gruppa.

Det taper de på, mener seniorrådgiver Frode Berglund i Statistisk Sentralbyrå.

Ingenting for seniorer

Partiene bedriver digital valgkamp via Facebook, YouTube og Twitter, og satsingen skyldes nok mest at alle partier kjemper om de unge velgerne.

SV, Senterpartiet og Venstre har ingen planlagte arrangementer for seniorer. Arbeiderpartiet opplyser at de skal tilby velgerne en time med Thorvald. Men Stoltenberg senior skal ikke snakke om seniorpolitikk.

Berglund mener partiene fremdeles regner med at seniorer stemmer som de alltid har gjort.

- Jeg er ikke så sikker på om de appellerer til velgerne som eldrevelgere, men heller baserer seg på den tilhørigheten de hadde tidligere. På den måten forholder Arbeiderpartiet seg til eldre som om de var arbeidere, sier Berglund, som har studert partiene gjennom flere valg.

- Lurt av Frp

Samtidig mener han at Frp er lure som henvender seg til de eldre velgerne.

Før valget har nemlig Frps eldregeneral Carl I Hagen planer om å danne 200 seniorlag i partiet. Flere andre partier har seniorlag, men de har vært lite framme i den offentlige debatten.

- Vi skal være en organisasjon utenfor akkurat som Fremskrittspartiets Ungdom. Vi skal tale seniorenes sak mot stortingsgruppen og mot partiets sentralstyre, samtidig som vi skal markere Frps politikk i valgkamper, sier Hagen.

Hva mener du? Er partiene for dårlige til å henvende seg til eldre velgere?

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger