Hopp til innhold

Gjørv: – Rapporten blir ærlig og usminket

Store deler av 22. juli-kommisjonens rapport handler om politiets innsats under terrorangrepet på Norge.

Alexandra Beck Gjørv forteller om arbeidet med rapporten som skal legges fram 13. august.

SE VIDEO: 22. juli-kommisjonen er i innspurten. De tror de kommer til å gi nye, men ikke alle svar. Et av svarene etterlatte venter på er hvorfor politeit valgte en gummibåt framfor sivile båter over til Utøya. Reporter: Peter Svaar.

Alexandra Beck Gjørv

Alexandra Beck Gjørv har også fulgt rettssaken mot Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus, som en del av arbeidet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har nok dekket hele paletten, men når det gjelder sidetall, så er det politiaksjonen som får mest oppmerksomhet, bekrefter undersøkelseskommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv til NRK.

Den uavhengige undersøkelseskommisjonen ble oppnevt 12. august i fjor, og har som oppgave å vurdere myndighetenes håndtering av terrorangrepene på Utøya og i Oslo 22. juli.

De skal gi en detaljert og presis beskrivelse av hva som faktisk skjedde, og hvor nøyaktig det sviktet.

Raporten tar for seg seks ulike temaer (se faktaboks).

Kritisert for å komme for seint

Politiet har måttet tåle mye kritikk for deres håndtering av situasjonen på Utøya. Kritikken førte til at politidirektøren i mars i år gikk ut og beklaget at de ikke hadde pågrepet Anders Behring Breivik før.

Mange etterlatte har hevdet at flere ungdommer kunne ha blitt reddet dersom politiet hadde brukt så lang tid på å pågripe gjeringsmannen.

De forventer at 22. juli-kommisjonen skal gi et endelig svar på dette, mer konkret hvorfor den første patruljen på landsiden ikke rykket over til øya umiddelbart i tråd med skyting pågår-instruksen.

– Vår rapport tar sikte på å beskrive hendelsene i ganske stor detalj, slik at det er mulig å lære av det som skjedde, forklarer Gjørv.

– Enkeltpersoner vil føle seg eksponert

Kommisjonslederen legger ikke skjul på at rapporten også vil ta for seg enkeltindividers beslutninger og handlinger som fikk negative konsekvenser for utfallet.

– Vi er nødt til å gå i nokså stor detalj for at vi skal få frem hvor forbedringspunktene er, og da er det dessverre ikke til å unngå at noen enkeltpersoner vil føle seg utsatt, selv om det ikke er vår hovedhensikt, sier Gjørv.

Hun innrømmer at å vurdere balansen mellom hva som skyldtes enkeltpersoners vurdringer og hva som skyldtes svikt i systemet, har vært en utfordring for kommisjonen.

– Det er en av de tragiske omstendinghetene i dette terrorangrepet at noen blir stilt i en vanskslig situasjon, men de er ikke der alene. Det er jo også systemer som skal legge til rette for at de kan ta den rollen de er gitt, utdyper hun.

Hun sier kommisjonen likevel ikke kan ta hensyn til at noen vil føle seg utsatt når rapporten legges fram 13. august.

– Hvis man er bedt om å skrive en ærlig og usminket rapport av det som skjedde, så må man jo skrive det som skjedde, forklarer kommisjonslederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

22. juli-kommisjonen

22. juli-kommisjonen nærmer seg dødlinja, men driver fortsatt med å sanke inn informasjon.

Foto: Per Onsheim / NRK

Driver fortsatt gravearbeid

Den uavhengige undersøkelseskommisjon har hentet inn mange opplysninger fra ulike kilder, også av sensitiv karakter. Gjørv tror likevel ikke at de blir nødt til holde tilbake deler av rapporten av hensyn til det graderte materialet.

– Nei, jeg tror ikke det. Det har nemlig vært veldig klare føringer fra myndighetenes side om at de ønsker en ærlig og usminket rapport og åpenhet, argumenterer hun.

I tillegg til å hente inn informasjon fra ulike databaser, så har kommisjonen intervjuet rundt 120 personer, deriblant AUF-leder Tonje Brenna, tidligere justiminister Knut Storberget og statsminister Jens Stoltenberg.

– Det er både beslutningstakere på høyt nivå, men også vanlige tjenestemenn i politiet, PST, forsvaret og sikkerhetsavdelinger og andre.

Kommisjonen er ennå ikke helt i mål med gravearbeidet før rapporten skal stå ferdig om litt over en måned.

– Kan ikke gi alle svar

Gjørv tror deres framstilling av hendelsene trolig vil bringe fram nye sider ved tragedien 22. juli, på tross av at hendelsen allerede har blitt dekket utførlig av både politiets egen evaluering, mediene og andre.

– Vi må styre forventeningene til at vi kan ikke svare på absolutt alle spørsmål, selv om vi har forsøkt å gjøre så godt vi kan for å gi dyptgående og detaljerte vurderinger. Vi får håpe at vi ikke skuffer, sier hun.

– Har dere opplevd noen form for politisk press og forsøk på påvirking underveis?

– Egentlig ganske lite, men det er klart når vi har personer inne som er i en beslutningsposisjon, så argumenterer de jo sterkt for det som de mener er det beste syn, men jegt synes ikke det har vært noe press eller lobbyvirksomhet, sier Gjørv.


AKTUELT NÅ