Hopp til innhold

Plukker opp menneskeavføring og sprøytespisser

Avføring, nedgravde pilleglass og narkotikalanging gjør at Botanisk hage trues med å bli stengt. Det kunne vært unngått med tiggerforbud, sier Høyre.

Svartelistede og rødlistede planter

Botanisk hage har 35 000 planter fra 7500 arter. Flere blomsterbed blir tråkket i stykker når pilleglass graves opp av romfolket, forteller direktør.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

Botanisk hage mottar 840 000 besøkende hvert år. Nå kan de risikere at den populære Oslo-hagen stenger om ikke dagens situasjon endrer seg.

– Vi ønsker inderlig å være på tilbudssiden, men gartnerne våre kan ikke plukke opp menneskeavføring og sprøytespisser, forteller Tone Lindheim, direktør for Naturhistorisk museum til NRK.

For under en uke siden spurte vi byrådet om dette. Svaret jeg fikk var at situasjonen var som ventet, og at det derfor ikke var nødvendig med nye tiltak.

høyrepolitiker Eirik Lae Solberg

Fjerner menneskeavføring

Hun har sendt brev til ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), og kalt inn til krisemøtet onsdag formiddag. I brevet skriver hun:

«Flere gartnere er nå redde for å grave, luke, plante på grunn av risikoen for å bli stukket av sprøytespisser. Romfolk gjemmer pilleglass nede i plantebedene våre, så kommer de tilbake med spade for å grave opp igjen disse pilleglassene, bedene blir tråkket opp, spadd i stykker og plantene våre, mange sarte planter fra fjerne himmelstrøk, blir ødelagt.»

I eposten skriver også direktøren at gartnerne plukker og fjerne menneskeavføring flere ganger daglig. Les eposten fra Lindheim her:

Mail om Botanisk hage

Epostmottaker og ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), sier til NRK at hun fredag hørte om de kriminelle forholdene og forsøplingen som finner sted i Botanisk hage.

Marianne Borgen (SV)

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

Foto: Oslo kommune

– Jeg fulgte opp saken under en time etter jeg fikk eposten. Ingen ønsker at denne situasjonen skal fortsette eller at botanisk hage skal stenges. Det er viktig at Bymiljøetaten deltar på møtet i morgen og vi venter oss flere svar da, sier Borgen.

– Byrådet er passive

Byrådet i Oslo får hard kritikk fra Høyre, som mener dette kunne vært unngått om Oslo hadde innført tiggeforbud.

– Byrådet har vært for passive, og de har ikke fulgt situasjonen nøye nok, sier gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg og legger til:

– At byrådet ikke har vært villige til å inngå et tiggeforbud, er med å skape denne situasjonen. Vi kan ikke ha det slik i Oslo i sommer.

Da Høyre for under en uke siden spurte om situasjonen, mente byrådet at det ikke var grunn til å iverksette flere tiltak.

– Finansråden svarte at situasjonen var som ventet og at det derfor ikke var nødvendig, men nå ser vi jo at en situasjon har oppstått bare dager etterpå, sier Lae Solberg.

Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg (H) synes byrådet har vært for passive i håndteringen av bostedsløse og tilreisende.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Politi i området

Kåre Stølen er stasjonssjef på Grønland politistasjon. Han sier at det som er et problem i dag, ikke nødvendigvis et problem i morgen.

– Problemet har vart lenge. Men hvor skal romfolket gjøre av seg? Vi har hatt tilstedeværelse i Botanisk hage hele forrige uke. Folk i området har merket vår tilstedeværelse, natt og dag.

Problemet forflytter seg. Rumenerne har forlatt Botanisk hage og befinner seg nå i Birkelunden - og vi følger etter

Kåre Stølen, stasjonssjef Grønland politistasjon

Stølen er også en av de som skal delta på krisemøtet i morgen, og han vil vite mer.

– Jeg vil vite hvor mange sprøyter, hvor mange pilleglass det er snakk om og hvor stort problemet er. Jeg har kun fått en muntlig beskjed om saken, og får vite mer i morgen, sier stasjonssjefen.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

AKTUELT NÅ