Hopp til innhold

Petter Nome er død: – Fryktelig trist

Familien bekrefter dødsfallet til NRK. Den tidligere TV-profilen ville fylt 70 år 18. juli.

Petter Nome da han var programleder for «Melodi Grand Prix» i 1995.

Petter Nome da han var programleder for «Melodi Grand Prix» i 1995.

Foto: Helge Hansen / NTB

– Min elskede mann, vår kjære pappa, bestefar, bror og venn Petter Nome sovnet i natt stille inn, omgitt av sine kjære, etter lengre kreftsykdom, skriver familien i en melding til NRK.

– Vi er takknemlige for livet vi fikk med ham. Takk til alle som har vist oss varme og omsorg, legger de til.

Familien opplyser at de ønsker ro i sorgen og ber media om ikke å ta kontakt.

Petter Nome var ansatt i NRK gjennom nær 30 år og var en profilert journalist og programleder.

Ingrid Espelid Hovig og Petter Nome lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK i 1988.

Ingrid Espelid Hovig og Petter Nome lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK i 1988.

Foto: Kydland / Osloavisen/NTB
 Valgsendinger fra valget i USA 1988. Reporter Petter Nome fotografert i NRK TVs Dagsrevystudio i forbindelse med det amerikanske presidentvalget november 1988. Presidentkandidatene med visepresidentkandidater for 1988 var: Michael Dukakis (visepres.kand. Lloyd Bentsen) (Det demokratiske partiet) vs George Bush (visepres.kand. Dan Quayle) (Det republikanske partiet). FOTO: Morten Hvaal .

Valgsendinger fra valget i USA 1988. Reporter Petter Nome fotografert i studioet til Dagsrevyen i forbindelse med det amerikanske presidentvalget november 1988.

Foto: Morten Hvaal / NTB
Demonstranter fylte Oslo sentrum lørdag under den internasjonale demonstrasjonsdagen mot krig i Irak. Rundt 60.000 mennesker hadde møtt fram for å vise hva de mener om USAs krigsplaner, ifølge politiet. Youngstorget og tilstøtende gater var fullpakket med folk som blant annet fikk høre appeller av SV-leder Kristin Halvorsen, Ap-politiker Trond Giske, Oslo-biskop Gunnar Stålsett og Petter Nome (bildet)

Demonstranter på Youngstorget under den internasjonale demonstrasjonsdagen mot krig i Irak 15. februar 2003. Rundt 60.000 mennesker hadde møtt fram for å vise hva de mente om USAs krigsplaner. Petter Nome holdt tale.

Foto: Arash A. Nejad / NTB
OSLO 19840828 Journalister og medarbeidere i nærradioen Radio Oslo Petter Nome (tv) og Hege Øygarden. De to sammen i studio. Radio Oslo logo i bildet. Lokalradio / nærradio.

Petter Nome og Hege Øygaren i studio på nærradioen Radio Oslo i 1984.

Foto: Tore Skaar / NTB
 Boken Vi er Vål'enga presenteres av Petter Nome (som er en av forfatterne).

Boklansering på Vålerenga Vertshus i 1997. Nome var en av forfatterne bak boken «Vi er Vål'enga».

Foto: Berit Roald / NTB
OpzB2WQSIXo

Innsamlingsaksjon til Redd Barna på NRK i 1990. Her programlederene Petter Nome og Kristin Aase sammen i studio.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Journalist og programleder i NRK Petter Nome i Dagsrevyen sitt studio

Journalist og programleder i NRK Petter Nome i Dagsrevyen sitt studio i 1988.

Foto: Morten Hvaal / NTB
Samsending i radio og tv ved tusenårsskiftet. NRKs radio-og TV-kanaler, TV2, TvNorge, TV 3 og P4 går sammen om Norges-historiens største og felles sending i minuttene før og etter midnatt ved inngangen til år 2000. Programledere for sendingen blir NRKs Petter Nome og Lisbeth Skei.

Programlederne Petter Nome og Lisbeth Skei før samsending i radio og TV ved tusenårsskiftet. NRK, TV 2, TvNorge, TV3 og P4 gikk sammen om Norges-historiens største og felles sending i minuttene før og etter midnatt ved inngangen til år 2000.

Foto: Erik Johansen / NTB
Hans-Wilhelm Steinfeld (t.v.) i samtale med Petter Nome deltar under feiringen av at Dagsrevyen er 60 år. Markeringen finner sted hos NRK på Marienlyst i Oslo.

Hans-Wilhelm Steinfeld (t.v.) i samtale med Petter Nome under feiringen av at Dagsrevyen fylte 60 år. Markeringen fant sted hos NRK på Marienlyst i Oslo.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nome var blant annet anker i «Dagsrevyen» og programleder for «Melodi Grand Prix», før han sluttet i NRK i 2003.

– Vil minnes med glede

Charlo Halvorsen er underholdningsredaktør i NRK.

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Petter Nomes bortgang, sier han.

Charlo Halvorsen avbildet på Marienlyst onsdag.

Charlo Halvorsen avbildet på Marienlyst onsdag.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Petter Nome var fra midten av 80-tallet, og de neste 20 årene, en av NRKs mest markante og allsidige profiler, påpeker Halvorsen.

Han beskriver Nome som en kreativ programskaper som helst ville være med i hele prosessen, samtidig som han også ledet flere tradisjonsrike programmer.

Petter Nome var en høyt respektert, men kanskje enda viktigere, høyt verdsatt medarbeider i NRK. Han var en kollega det var en fest å jobbe med. Alltid med gode ideer, alltid til å stole på gjorde sitt ytterste og alltid gøy å være sammen med, sier underholdningsredaktøren og legger til:

Morsom, kunnskapsrik og raus overfor venner og kollegaer. Og et kreativt hode med et varmt hjerte for omgivelse sine, enten de var nære eller hele samfunnet. Han vil minnes med glede.

– Et forbilde

Claus Wiese, her på konsert i Bergen i 2006.

Claus Wiese, her på konsert i Bergen i 2006.

Foto: Marit Hommeda / NTB

− Det er fryktelig trist. Det er litt uvirkelig. Petter var for meg et forbilde da jeg begynte med TV, sier TV-profil Claus Wiese.

Han påpeker at om flere hadde hørt etter da Nome lagde miljøprogrammet «Året 2048», kunne vi kanskje vært i en annen situasjon miljømessig.

− Petter var fryktelig engasjert i alt som opptok ham. Alle varme tanker går nå til de etterlatte. Han var et ekstremt nysgjerrig og lyttende menneske.

– Det gjorde ham til en veldig god journalist. Man kommer langt med å være nysgjerrig nok, grave og stille spørsmål og samtidig lytte til hva folk sier, legger Wiese til.

Regissør og programskaper Torbjørn Morvik var nær venn med Nome i mange år. De skapte blant annet TV-serien «Året 2048» på slutten av 80-tallet, den første klimaserien på NRK.

– Petter var genuint nysgjerrig og vitebegjærlig. Og det fikk man merke som venn av ham òg, for han var aldri kjedelig å være i nærheten av, sier Morvik.

Nome var en engasjert mann. Her i demonstrasjon for papirløse flyktninger ved Youngstorget i januar 2011.

Nome var en engasjert mann. Her i demonstrasjon for papirløse flyktninger i januar 2011.

Foto: Kyrre Lien / NTB

Han beskriver Nome som en varm og humoristisk person.

– Han var snill som dagen er lang. Og så var han jo en fantastisk og nyskapende programleder. Faglig sett var han også helt på topp, sier Morvik.

Også kulturminister Lubna Jaffery kommenterer dødsfallet:

– Petter Nome var en folkekjær programleder og en markant journalist, med et sterkt sosialt engasjement som smittet. Det er trist at han er borte, og mine tanker går til familien, sier hun til NRK.

Engasjement

Petter Nome ble også kjent for å bidra til å skape en «klemmebølge» på 90-tallet. I TV-programmet «Rondo» klemte han gjestene og fikk oppmerksomhet for dette.

Avskjeden med allmennkringkasteren kom etter at Nome viste politisk engasjement i USAs da planlagte invasjon av Irak.

– Petter Nome har min aller største respekt. Han har valgt å holde på sin personlige integritet, i stedet for å gå den letteste vei og bare holde kjeft, sa Erik Bye til VG den gang.

Pressefoto av Petter Nome, Herborg Bryn og Trond Viggo-Torgersen fra TV-aksjonen i 1992.

Pressefoto av Petter Nome, Herborg Bryn og Trond Viggo-Torgersen fra TV-aksjonen i 1992.

Foto: Ole Kaland / NRK

Nome gjorde likevel retur til NRK og «Frokost-TV» noen år fra 2006, der han var programleder med blant andre Cille Biermann.

Han var også kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen i 2003–2006 og var en synlig direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen etter det.

Se miljøserien Nome laget på 80-tallet her:

I året 2048 har en tv-stasjon funnet to gamle dokumentarer fra 1988. De blir sendt i reprise som bevis på at man lenge har visst hva som kunne skje med ozonlaget og klimaet på jorda.

I året 2048 har en TV-stasjon funnet to gamle dokumentarer fra 1988. De blir sendt i reprise som bevis på at man lenge har visst hva som kunne skje med ozonlaget og klimaet på jorda.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger