Hopp til innhold

Partene bekrefter: Brudd i forhandlingene mellom LO, YS og NHO

Det er brudd i forhandlingene mellom NHO, LO og YS, opplyser partene på en pressekonferanse. Nå er det opp til Riksmekleren å hindre storstreik i privat sektor.

Forhandlingsstart for tarifforhandlingene 2018.

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund ved starten av tarifforhandlingene 2018

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nyheten kommer få timer før forhandlingsfristen formelt går ut ved midnatt.

– Nå har LO meldt inn brudd, og saken går til mekling, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til pressen.

– Nå har vi forhandlet i snart 14 dager. Vi har kommet til et punkt der vi føler at vi må få bistand fra Riksmekleren for å få framgang, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Begge de to lederne beskrev forhandlingsklimaet så langt som godt.

Forhandlingene går nå over til såkalt frivillig mekling. Dersom det ikke fører fram, venter tvungen mekling hos Riksmekleren etter påske, med frist 7. april.

Hvis partene ikke kommer til enighet, kan det føre til den første storstreiken i privat sektor på 18 år, ifølge FriFagbevegelse.

AFP på agendaen

Den formelle fristen for forhandlingene gikk ikke ut før ved midnatt, men Gabrielsen avviser at beslutningen om å informere om et brudd timer før er strategisk valgt.

– Vi har rett og slett kommet dit hen i forhandlingene at vi føler at vi har fått belyst sakene grundig og godt, sier LO-lederen.

Det skal ha vært stor avstand mellom partene på flere temaer, deriblant har det vært uenighet om AFP-ordningen, ifølge FriFagbevegelse. Også forhandlingene om reise, kost og losji skal ha vært krevende.

Gabrielsen nevner torsdag at det er flere komplekse spørsmål som har vært diskutert. Han trekker der fram både AFP-ordningen, pensjon, kost og losji.

30 øre per ansatt er allerede fordelt i forbundsvise tilpasningsforhandlinger. Ifølge FriFagbevegelse kan ytterligere 30 øre være fordelt for å dekke en løsning på dekning av reise, kost og losji.

– I møte?

NHO-lederen sier til NRK at det er et stort puslespill med mange brikker som skal passe sammen.

På spørsmål om det er noen av LOs krav hun ikke kan gå med på, svarer Skogen Lund at det er det.

– Jeg tror ikke vi skal forhandle om det her og nå. Vi har vært tydelig på en del elementer før, sier hun.

Oppgjøret har betydning for rundt 350.000 ansatte i NHO-bedrifter med tariffavtale. Av dem er rundt 200.000 LO-medlemmer i ulike bransjer som kan bli tatt ut i streik.

– Jeg tror vi begge innser at streik ikke løser dette spørsmålet på en god måte, sier Skogen Lund.

Også brudd for YS

LO og YS vedtok i år for første gang på ti år å gå for et samordnet oppgjør i motsetning til et forbundsvist oppgjør, som er normalen. Det innebærer at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler, og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS.

Leder i YS Privat, Vegard Einan, sier i en pressemelding at de vanskeligste teamene i forhandlingene har vært AFP og tjenestepensjon. Han sier det heller ikke har blitt enighet om de andre hovedkravene til YS.

– Vi setter nå vår lit til at Riksmekleren kan hjelpe oss til å komme frem til en løsning. Ingen av partene ønsker konflikt, men blir vi ikke enige innen fristen, kan det bli storstreik i privat sektor fra 8. april, sier Einan.

Forbundet har allerede meldt plassoppsigelse for sine om lag 30.000 medlemmer i NHO-bedrifter for forbundene Parat, Negotia, YTF, Delta og Safe.

I forbindelse med tariffoppgjør, sendes en kollektiv plassoppsigelse. Det er en prosedyre som er nødvendig for å sette i gang en arbeidskonflikt, ifølge FriFagbevegelses tariffleksikon.

AKTUELT NÅ