Lærdal-ordfører: – Alle må ta vare på hverandre

Over 300 personer har vært til vurdering på Lærdal sykehus i løpet av brannatten. 52 av dem er lagt inn eller sendt videre til andre sykehus.

Flammar under brannen på Lærdalsøyri

TRAGISK: Flere hundre mennesker i Lærdal er evakuert etter at det brøt ut en massiv boligbrann i kommunen sent lørdag kveld. 23 hus er totalskadd i brannen. Over 300 personer var innom sykehuset i Lærdal for sjekk natt til søndag.

Foto: Jan Christian Jerving / NRK

I en pressemelding på Lærdal kommune sine hjemmesider forteller ordfører Jan Geir Solheim at over 300 personer har vært til vurdering på sykehuset i løpet av natten.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ingen liv er gått tapt

Jan Geir Solheim, ordfører Lærdal

SOLIDARITET: Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim alle innbyggerne i kommunen til å vise omsorg for hverandre.

52 av dem har vært innlagt eller sendt videre til andre sykehus.

– Heldigvis er ikke tilstanden alvorlig for noen av dem, men det har vært en travel natt på sykehuset og for helsepersonellet. Jeg er også glad for at vi ikke har fått meldinger om at liv er gått tapt, sier kommunikasjonssjef i Helse Førde Terje Ulvedal til NRK søndag morgen.

Klokken 23.30 lørdag kveld ble det satt ned et kriseteam i kommunen.

I pressemeldingen til Lærdal kommune skriver de at alt tilgjengelige mannskap har vært i funksjon siden kriseteamet ble satt. Over 100 innsatspersonell har vært i sving. Lærdal har også fått assistanse fra brannmannskap og politi fra Bergen, Voss, Gjøvik og Fagernes, i tillegg til flere av nabokommunene i Sogn.

Kriseteamet vil være i funksjon så lenge det er nødvendig.

Omsorg for hverandre

I pressemeldingen oppfordrer Lærdal-ordføreren alle om å ta vare på hverandre:

«Kommunen vil gjøre det vi kan for å gi best mulig omsorg og omtanke i denne vanskelige situasjonen. I tillegg må alle vise omsorg for hverandre. Vi vet at folk i Lærdal er flinke til å stille opp for hverandre».

Videre sier ordføreren:

«Jeg ønsker å takke mannskaper fra vår egen kommune, nabokommuner, frivillige, politi, Lærdal sykehus og andre som har vært på jobb i mange timer i natt. De har gjort en imponerende innsats».

Les også: Tosifra tal trehus står i brann - no har flammane nådd gamle Lærdalsøyri

Les også: Høyr augevitne beskrive storbrannen - og sjå unik lesarvideo frå staden

Les også: Politiet: Forlat Lærdal sentrum

Uten strøm og mobil

Ifølge pressemeldingen er Lærdalsøyri evakuert fra Hansegardsvegen og ut til fjorden. Flere hundre personer er evakuert. Lærdalsøyri har rundt 1200 innbyggere.

De evakuerte er fraktet til ulike mottaksplasser i Lærdal og nabokommunen Aurland. Politiet eller Røde Kors er på alle de stedene.

Det er ennå usikkert når de evakuerte beboerne, som ikke har fått husene sine brent ned, kan returnere til hjemmene sine.

Det kommer også frem i pressemeldingen at strømmen er gått i Lærdalsøyri på grunn av brannen. Det kan være beboerne blir uten strøm i flere dager. I tillegg er mobilnettet nede og det er ukjent når dette er oppe igjen.

Klokken 06.30 ble det meldt om at brannen er stabil, men det skal fortsatt være fare for at den blusser opp igjen.