Hopp til innhold

Over 20 alvorlige ulykker ved fornøyelsesparker

Til sammen 22 ulykker ved fornøyelsesparker i fjor førte til personskader som blant annet kraftige forbrenninger og hodeskader, ifølge sikkerhetsrapport fra Statens jernbanetilsyn.

Illustrasjonsfoto

ALVORLIGE: I en fersk sikkerhetsrapport karakteriserer Statens jernbanetilsyn 22 av 223 hendelser ved fornøyelsesparker i 2015 som middels alvorlige eller alvorlige ulykker.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lørdag døde en 22 år gammel sesongarbeider i Dyreparken etter at en grill eksploderte i parken. Dagen etter ble en annen ansatt i parken sendt til sykehus etter at vedkommende fikk strøm i seg fra en karusell.

I fjor sommer fikk en 18-åring ved Tusenfryd en alvorlig klemskade i det venstre kneet under arbeid ved anlegget Supersplash. Disse ulykkene er langt fra de eneste som er alvorlige i norske fornøyelsesparker.

Av 223 hendelser ved fornøyelsesparker i fjor, har Statens jernbanetilsyn karakterisert 22 som middels alvorlige eller alvorlige ulykker, skriver VG.

Hendelsene har ført til personskader som dypere kutt, lengre besvimelse, kraftigere forbrenninger, hodeskader eller i verste fall varige skader.

Dyreparken ulukke

STÅLDØR: Den 22 år gamle mannen som omkom i Kristiansand Dyrepark lørdag, døde trolig fordi han ble truffet av en ståldør i eksplosjonen.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Flest ulykker i klatreparker

Klatreparker med såkalt ziplines eller taubane hadde flest ulykker. 72 av de 223 uønskede hendelsene gjelder zipline. Ni av disse førte til personskader.

Statens jernbanetilsyn fører tilsyn med blant annet fornøyelsesparker, omreisende tivolier, gokart, vannrutsjebaner, høyde-/klatreparker og ziplines.

– Sikkerhetsnivået ved fornøyelsesinnretninger i Norge er godt, men det er likevel viktig kontinuerlig å sikre at driftsrutiner, personellkompetanse og det tekniske anlegget er slik at ulykker og uønskede hendelser unngås, heter det i sikkerhetsrapporten.

Rapporten tar for seg hendelser hvor både ansatte og besøkende er involvert.

AKTUELT NÅ