Hopp til innhold

Oslo tingrett avviser Snowden-søksmål

Oslo tingrett har avvist et søksmålet fra Edward Snowden. Den amerikanske varsleren ville ha rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Edward Snowden

AVVIST: Edward Snowden får ikke rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Edward Snowden Ossietzky-prisen for 2016 og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november.

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Derfor ble det i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Ba retten avvise søksmålet

Regjeringsadvokaten har i sitt tilsvar bedt retten avvise søksmålet. Staten begrunner sitt syn med at spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, men bør prøves rettslig etter de standarder som settes for straffesaker.

Det vil først kunne bli aktuelt dersom det kommer en utleveringsbegjæring mot Snowden, noe staten anfører at ennå ikke har skjedd. Mandag fikk Staten medhold, heter det i en kjennelse sendt ut av Oslo tingrett.

Her slås det også fast at Snowden må ut med 7.000 kroner i sakskostnader til staten.

Norske myndigheter vil ikke svare

Jon Wessel-Aas, advokat for presseorganisasjonene som er partshjelp for Snowden i saken, kjøper ikke begrunnelsen med at saken må avvises fordi det ennå ikke foreligger en utleveringsbegjæring.

– Det er veldig liten tvil om at denne utleveringsbegjæringen vil komme det sekund han setter sin fot på norsk jord, sier Wessel-Aas til NRK.

Han viser til at den amerikanske staten allerede har sendt Utenriksdepartementet informasjon om hva en slik utleveringsbegjæring vil inneholde. Norske myndigheter har tidligere ikke ønsket å svare NRK på om Snowden vil bli pågrepet om han kommer hit til landet.

– Sett fra vår side er det bare formaliteteter. Den (utlveringsbegjæringen, journ. anm.) vil selvfølgelig ikke sendes før han er her, men da vil det være for sent for ham. Da vil han ikke vite hvilken stilling han har, det er derfor han ber om avklaring på forhånd, sier Wessel-Aas.

Anker kjennelsen

Wessel-Aas forteller at han har fått beskjed om at Snowden vil anke kjennelsen. Også Norsk PEN melder at de jobbe videre for å få saken behandlet i norske domstoler.

– Det er klart vi anker kjennelsen, skriver William Nygaard, leder i Norsk PEN i en pressemelding.

Ifølge Norsk PEN bekrefter kjennelsen hvor viktig Snowden-saken er i et ytringsfrihetspersepektiv.

– Hvis ikke Edward Snowden får prøvet sin utleveringssak, vil dette være et politisk og juridisk nederlag som vil vekke internasjonal oppsikt, skriver Nygaard.

– Tilfredsstillende med medhold

– Vi konstaterer at tingretten er enig med staten i at saken ikke kan fremmes til behandling, sier Christian Reusch som fører saken for Regjeringsadvokaten.

Reusch forteller at han ikke er overrasket over at Norsk PEN vil anke saken videre.

Er det en kjennelse dere er fornøyd med?

– Vi har fått medhold i det vi gjorde gjeldene og sånn sett er det tilfredsstillende. Men om man skal være fornøyd eller ikke, jeg vet ikke om det er et ord som passer, sier Reusch.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ