Hopp til innhold

Oppfordrer muslimer til å bruke stemmeretten på valgdagen

Mange som kommer til moskeen Islamic Cultural Center i Oslo kommer fra udemokratiske land. – Det er viktig å bruke stemmeretten i et land hvor man har muligheten til det, mener imam Mehboob Ur Rehman.

Imam Mehboob Ur Rehman ved Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo

Imam Mehboob Ur Rehman ved Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo sier moskeen er helt nøytral når det gjelder valget.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Valget er ikke et stort tema i moskeen. Men jeg gjør folk oppmerksom på at det er valg, og sier at folk bør stemme for å forme det samfunnet de lever i. Før fredagsbønnen informerer jeg om valget, sier imamen ved Islamic Cultural Center, Mehboob Ur Rehman.

– Men vi oppfordrer aldri de som kommer hit til å stemme på et parti. Vi er nøytrale, legger han til.

Rehman er selv fra Pakistan, og sier at det er flest pakistanere som kommer i moskeen.

Kun Ap kom på besøk

– I moskeen har vi tradisjon for å invitere alle politiske partier ved hvert valg, men i år er det ikke blitt gjort. Det er bare Jan Bøhler i Arbeiderpartiet som har vært her på eget initiativ. Valgkampen startet senere i år, og det har blitt mindre tid.

I tillegg har Ramadan og feiringen av Id falt i valgkamptider.

Men knappe to uker før valget hadde ikke norske politikere gjort stort for å nå ut til muslimene ved moskeen.

Da NRK besøkte moskeen tidlig i september, hadde de bare hatt besøk av Jan Bøhler (Ap), og det var få forespørsler fra andre partier.

Ikke bare opptatt av innvandringspolitikk

– Jeg opplever at de fleste går her i moskeen er interessert i valget. Mange kommer fra land hvor man strever for å få demokrati. Da er det viktig å delta når man har muligheten.

Men ikke å ha erfaring med demokrati kan også ha sine ulemper.

– En del har ikke erfaring med hvordan et demokrati fungerer, og de forstår ikke hvordan systemet fungerer. Noen er også for late til å stemme.

Valgprogrammene er omfattende, og muslimene som kommer til iCC er opptatt av ulike saker.

– Jeg tror ikke de som går i moskeen er spesielt opptatt av innvandringspolitikk. Mange er opptatt av at samfunnet legger til rette for minoriteter, og at reglene for familiegjenforening ikke er for strenge.

Bønn ved ICC Oslo

Bønn ved Islamic Cultural center.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Stemmer Ap i takknemlighet

De aller fleste med innvandrerbakgrunn til stemmer til venstre.

– Førstegangsinnvandrere har tradisjon for å stemme Arbeiderpartiet. De styrte landet da de kom hit, og de stemmer AP i takknemlighet. Mens de unge som er vokst opp her vil ta egne valg.

Rehman tror terrorangrepet 22. juli vil utgjøre en politisk forskjell blant muslimer.

– 22. juli viste at systemet fungerer bra, og Ap-ledelsen viste at de taklet presset i en vanskelig situasjon. Jeg tror flere vil våkne og engasjere seg ved å stemme etter det som skjedde.

Valgprogrammer på flere språk

Flere partiert gir ut valgprogrammer på flere språk.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Gir kun informasjon rett før valget

Han tror grunnen til at valgdeltakelsen er lav blant innvandrere er at mange førstegenerasjonsinnvandrere aldri har lært viktigheten av å stemme. Nå er de 60-70 år gamle, og vanskelig å skolere.

– En annen grunn til at innvandrere ikke stemmer kan være at systemet fungerer bra, og det gjør folk passive.

Han mener politikerne bare fokuserer på valg og viktigheten av å stemme i ukene før valget.

– Det bør være mer fokus på viktigheten av å stemme i skolen. Vi kunne også satt mer fokus på det i moskeen. Det er kun i valgkampen det gis informasjon og at valgprogrammene oversettes. Politikerne tror at de fleste i samfunnet vet hvordan demokrati og valg fungerer, men det er det mange som ikke gjør.

– Hvis vi ikke stemmer, kommer kanskje Frp til makten

Mohamed Ali

Mohamed Ali er førstegangsvelger.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Abdilahi Yusuf

Abdilahi Yusuf synes det er bra at imamen og partier informerer om valget.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Abdul Chaudry

Abdul Chaudhry tror på bedre valgdeltakelse blant innvandrere i år.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Ismail Ali Oslo SV

Ismail Ali står som kandidat på byrådslisten til Oslo SV.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

På Grønland torg blant alle valgstandene står 21 år gamle Mohamed Ali og 25 år gamle Abdilahi Yusuf. De kom begge til Norge fra Somalia da de var barn. Både Yusuf og Ali går i moskeen Islamic Cultural Center.

– Jeg tror Arbeiderpartiet er det beste partiet for innvandrere, det sier familien min. Jeg synes Jens Stoltenberg oppførte seg bra i timene etter terrorangrepet 22. juli. Han gikk ikke ut å la skylden på muslimer.

Det er første gang Ali skal stemme, og han synes det er viktig å delta i valget.

– Hvis vi ikke stemmer så kan Fremskrittspartiet komme til makten. De vil vel sende oss ut?

Også Yusuf tror han kommer til å stemme Ap. Han har stemt ved hvert valg etter at han fylte 18.

– Det er bra det gis informasjon om valget, hvis ikke hadde kanskje ingen stemt. Imamen oppfordrer alle til å stemme. Utenfor moskeen står det før fredagsbønnen kandidater fra de ulike partiene og deler ut brosjyrer om partiene sine, sier Yusuf.

Stemmer frem «sine kandidater»

Abdul Chaudhry deler ut brosjyrer for Ap. Han forteller at han ble politisk aktiv i Norge med en gang han kom hit fra Pakistan.

– Jeg var politisk engasjert i Pakistan, så det var naturlig å bli politisk aktiv da jeg kom hit. Det er viktig at man bruker stemmeretten.

Også han går til flere av moskeene på Grønland, også ICC.

– Det en del snakk om valget i moskeen, og alle blir oppfordret til å stemme.

Han forteller at mange er opptatt av å stemme frem «sine kandidater».

– Somaliere stemmer ofte frem somaliere på listen, mens pakistanere stemmer frem pakistanere. Identifikasjon er viktig. Jeg tror mange flere innvandrere vil stemme ved dette valget enn det forrige. I år bli valgdeltakelsen blant minoriteter på over 80 prosent, tror han.

Flere innvandrere på listen vil få flere til å stemme

Ismail Ali står på byrådslisten for Oslo SV og deler ut partiprogrammer. Han flyttet til Norge fra Somalia for 40 år siden.

– Jeg oppfordrer selv andre somaliere til å stemme. Det er lite snakk om politikk og valg i moskeen. Jeg tror flere med minoritetsbakgrunn på listen vil få flere innvandrere til å stemme.

Han forklarer den tidligere lave valgdeltakelsen blant somaliere slik:

– Somaliere som nettopp har kommet til Norge følger ikke så godt med. Manglende norskkunnskaper er også en faktor, sier han.

AKTUELT NÅ