Hopp til innhold

Ønsker Kina-aksjon fra idretten

- Ingen kommentar fra norske idrettutøvere om situasjonen i Kina er trist. Det bør komme et samlet utspill for å lette trykket på den enkelte utøver, sier Daniel Franck.

Daniel Franck
Foto: Morten Holm / Scanpix

Snowboardutøver Daniel Franck mener at situasjonen i Kina er så alvorlig at den ikke kan ignoreres av idretten.

- Politikk og idrett hører helt klart sammen. Det går ikke an å reise dit og si at man bare er der for å drive med idrett, til det er det altfor blodig i Kina, sier Franck.

Han etterlyser et samlet utspill fra idretts-Norge for å få større gjennomslagskraft og lette trykket på den enkelte utøver.
- At media og andre nå presser på enkeltutøvere for å få ut klare standpunkt er det liten vits i. Om én utøver lar være å komme på åpningssermonien vil det ha liten effekt, men hvis man blir enig om en markering for alle, f.eks. en slik boikott, vil det være mye mer slagkraftig, sier snowboardutøveren som har klare meninger.

Redde for å uttale seg

Flere OL-aktuelle utøvere NRK har vært i kontakt med er forsiktige med å si noe om boikott og andre aksjoner i forhold til OL i Kina.

Olaf Tufte prøver å konsentrere seg om det sportslige, og forholder seg til Olympiatoppens behandling av det politiske.
- Det får regjeringa og Olympiatoppen ta stilling til, svarer Tufte på spørsmål om hva han synes om eventuelle boikotter.

Syklisten Kurt Asle Arvesen sier han synes debatten rundt Kina og menneskerettigheter er viktig.
- Jeg tror det er sunt at debatten kommer opp, og håper selvsagt at det kan føre til positve endringer.
Likevel vil han ikke si noe om sitt eget personlige standpunkt rundt en eventuell boikott, men viser til Olympiatoppen som han stoler på at gjør gode vurderinger.

Vil ikke stikke ut hodet

Kurt Asle Arvesen

Kurt Asle Arvesen synes debatten er viktig, men vil ikke stikke ut hodet.

Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

Daniel Franck som selv ikke skal delta i noe sommer-OL i august forstår at utøverne er redde for å uttale seg.

- Hvis du stikker ut hodet og sier noe får du fort et voldsomt kjør. Da kan helt andre ting enn det sportslige ta over konsentrasjonen for utøveren. Ingen toppidrettsutøvere ønsker seg det foran et mesterskap, sier Franck.

Han vil slett ikke kalle de OL-aktuelle utøverne for feige, men ville selv sagt fra i en slik situasjon.
- Det som skjer i Kina er helt forkastelig. De kan ikke fortsette slik, og da holder det ikke å arrangere et OL for å skape tillit hvis det ikke gjøres endringer i samfunnet, sier en engasjert Daniel Franck.

- Det er nok mange utøvere som har tanker om å delta i et OL i Kina. Derfor er det dumt at man blir redd for å si det man mener i frykt for at det skal ødelegge det sportslige.

Franck viser til at det er veldig viktg at støtteapparatet rundt utøverne skjermer dem, og at trykket på den enkelte ikke må bli for stort. Derfor tror han en felles markering kan vært lurt.
- Olympiatoppen, forbundene og utøverene bør kunne stå sammen om ei skikkelig markering for noe som er så viktig, sier Franck og appellerer til støtteapparatet om å ta tak.

- Vi står sammen

Generalsekretær Inge Andersen i Norsk Idrettsforbund skjønner ikke utspillet til Daniel Franck.

- Idrettsnorge har gjennom idrettspresidenten kommet med et klart og tydelig standpunkt. Vi har tro på at dialog og deltakelse er det beste i denne situasjonen og også i tråd med norsk utenrikspolitikk. Dette er bestemt gjennom et vedtak i idrettstinget, sier han.

- Hva slags dialog har idrettsforbundet hatt med utøverne i forkant av dette standpunktet?

- Det er Norges Idrettsforbund som har ansvaret for å stille en norsk idrettstropp under OL i Beijing, og som som har det politiske ansvaret. Det er ikke mer samlet enn som så, sier Andersen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ