NRK Meny
Normal

Oljeprisen kraftig opp - spennende dager i oljemarkedet

Russland har begynt å snakke om mulige kutt i oljeproduksjonen. Det har ført til et skikkelig oppsving i oljeprisen.

OLJE

HOPP I DAG: Oljeprisen kan stige ytterligere hvis de store oljeprodusentene blir enige om kutt.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– En oljepris på under 30 dollar har skremt noen og enhver, sier Torbjørn Kjus, oljemarkedsanalytiker i DnB Nor Markets.

Det var en merkedag da oljeprisen falt under 30 dollar fatet tidligere i januar. Nå er den oppe igjen på over 34 dollar fatet, og i løpet av torsdagen har prisen på det meste vært opp over to dollar.

Iran er en x-faktor

De grønne tallene kommer etter at den russiske energiministeren Alexander Novak, i følge nyhetsbyrået Reuters, har uttalt at det kan være fornuftig å diskutere situasjonen i oljemarkedet. Ministeren hevdet også at Saudi-Arabia har foreslått et kutt på fem prosent i produksjonen.

– Problemet er Iran, som står på perrongen for å øke sin produksjon. Saudi-Arabia har et så dårlig forhold til Iran at de ikke går med på noen kutt hvis ikke Iran også forplikter seg til noe, mener Kjus

– Sjansene for produksjonskutt har økt. Nå tror jeg oljeprisen blir liggende på dagens nivå i noen dager, før den beveger seg litt oppover.

For mye olje i markedet har ført oljeprisen ned. Dermed vil kutt i produksjonen har mye å si for prisutviklingen videre.

– Prisene vil gå opp

Det er nå snakk om et møte i februar mellom de store oljeprodusentene. Kjus tror på et nytt hopp i oljeprisen hvis partene blir enige om en konkret dato for møtet.

– Hvis det settes en dato for møtet betyr det at de nærmest er enige om kutt. For hvis et sånt ekstraordinært møte ikke ender med resultater vil oljeprisen tryne fullstendig og et vil være en katastrofe for oljemarkedet.

Da oljeprisen nærmet seg 20 dollar fatet, ble det nevnt fra enkelte hold at man også kunne se 10-tallet.

– Dette er en strek i regningen for de som snakket om 10 dollar fatet. Markedet er nok litt mer på vakt på at prisene kan gå litt opp de neste to, tre ukene, sier analytiker Øivind Munthe-Kaas i Wilhelmsen.

Saudi-Arabia har foreløpig ikke uttalt noe selv om kuttene, men hvis det stemmer er det nye signaler fra den store oljeprodusenten. Opec-landene har møttes flere ganger, men aldri kommet til enighet om kutt i produksjonen. Samtidig fortsatte oljeprisen å synke som en stein.

– Sannsynligheten er ikke der for at det skjer store endringer, men bare at det prates om det er interessant, mener Munthe-Kaas

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger