Hopp til innhold

Nytt NRK-program: Debatt uten krangling

– Måten vi snakker på i «Einig?» er viktig for å forebygge episoder som moské-skytingen, mener Faten Mahdi al-Hussaini.

Faten i debatt

DISKUTERER: Faten Mahdi al-Hussaini diskuterer innvandring på en ny måte i programmet «Einig».

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Det er første gang jeg har giddet å lytte så godt til noen i et program. Vanligvis er jeg mest opptatt av hva jeg selv skal si, men denne gangen kom jeg uten å forberede meg og tenkte jeg skulle prøve å forstå.

Du må møte dem som kritisere deg og er uenige med deg og lytte og stille spørsmål. Det bringer oss nærmere, sier Faten Mahdi al-Hussaini.

Debatt på en utradisjonell måte

«Einig?» er et program helt uten kranglig og med deltakere som snakker uten forberedte talepunkter og «politikerspråk». Ingunn Solheim, tidligere programleder i Debatten, så at de beste debattene skjedde etter at lys og kamera var slått av.

– Jeg merket at folk var mer ærlige og åpne da, og diskuterte helt vanlig som du og jeg ville gjort hvis vi møttes i sosialt lag, sier Ingunn Solheim.

Derfor ble «Einig?» til.

Fire vidt forskjellig personer sitter på hver sin stol. Bak dem er en storskjerm med ulike påstander gruppa skal diskutere. Programmet er uten programleder så deltakerne må lytte og stille spørsmål til hverandre.

NYTT PROGRAM: TV-debatter er ofte en kamp som skal vinnes. I «Einig» skal deltakerne lytte til hverandre uten å avbryte.

– Ferdig med politiske korrekte samtaler

– Jeg tror at vi er litt ferdige med å ha politisk korrekte samtaler hele tiden. Det er på tide å være rolig og snakke ordentlig om ting, sier Faten.

– Hvorfor er nordmenn redde for å tråkke på mine tær? Dere må stille meg kritiske spørsmål på en respektfull måte så skal jeg svare. Vi har godt av å møte de som er uenige med oss.

– Jeg tror måten vi snakker på i «Einig?» er viktig for å forebygge episoder som Moské-skytingen. Jeg tror at unge mennesker med vonde tanker og farlige ideer må møte de folka de frykter. Snakke med dem, gjerne flere ganger. Da har de møtt dem de er redde for, da har de vertfall gjort noe. Jeg tror «Einig?» kan vise at det går an og at det er trygt.

En av de andre i debatten var Aina Stenersen fra Fremskrittspartiet.

– Jeg følte hun var genuint opptatt av å forstå meg. Jeg følte ikke at hun var ute etter å vinne. Det var så deilig. Og jeg forstår Aina også. Mange holder tanker og meninger helt for seg selv, helt til det eksploderer. Det er farlig, sier Faten.

Angrepet på moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag 10. august blir etterforsket som forsøk på terror.

Politiet mener målet var å skremme muslimer.

– Vi må ta høyreekstremisme, rasisme, islamofobi og antisemittisme mye mer seriøst, sier Faten.

Praten rundt middagsbordet

Faten har vært NRK-programleder og engasjert seg i samfunnsdebatten. Hun har også deltatt i flere tradisjonelle debatter.

I tillegg til Faten og Aina Stenersen deltar Omar Gamal fra SV og barneskolelæreren Brynjar Stautland.

– Hjemme rundt middagsbordet er mitt bilde på hvordan denne diskusjonen var. Brutalt ærlig. Vi var bare helt menneskelige med feil og mangler. Jeg var ikke redd for å si noe feil, jeg følte meg trygg på å si det jeg virkelig mener. Vi ga hverandre mye motstand, men også varme og forståelse. Akkurat som hjemme, sier Faten.

Faten tar valget - Valg 2017

YTRER SEG: Faten Mahdi al-Hussaini er aktiv i samfunnsdebatten og har vært programleder på NRK. Bildet er fra «Faten tar valget».

Foto: Julia Naglestad / NRK

AKTUELT NÅ