Nye nødpass kan bli dobbelt så dyre

Nordmenn mistet 30.000 pass i fjor. Nå vil myndighetene tvinge deg til å passe bedre på passet ditt, ved å doble prisen på nødpass.

Mariana Amer Haugen ved Gardermoen politistasjon

NØDPASS TIL GLEMSKE NORDMENN: Mariana Amer Haugen tar imot mange av de 30.000 fortvilte nordmennene som kommer til Gardermoen politistasjon for å be om nødpass.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

Like sikkert som det er at fly letter fra Oslo lufthavn Gardermoen, er det at paniske ansikter dukker opp hos seksjonssjef Tom Fjæstad ved Gardermoen politistasjon og trenger nytt pass.

– De begynner å komme i fem-sekstida på morgenen. De første flyene går i sjutida. Da kommer de løpende, og blir glade for at det er åpent, sier Fjæstad til NRK.

Naudpass

SKAL ERSTATTES: Dagens nødpass (bildet) skal erstattes med såkalte «ekspresspass», som blir et fullverdig biometrisk pass med lengre varighet. Det blir også dyrere.

Foto: Politiet

– Noen har tatt med seg feil pass, for eksempel passet til mannen eller barna. Flere bommer på det med at barnas pass bare er gyldige i fem år, forteller han.

Ber om nødpass nummer fire

I dag sitter Mariana Amer Haugen og tar i mot nordmenn på jakt etter pass.

– De fleste er veldig stressede og helt fortvilt. Noen prøver å snike i køen, hvis det er flere her, forteller hun til NRK.

I fjor mistet vi nordmenn totalt rundt 30.000 pass. Over 6000 ganger i løpet av fjoråret oppdaget folk det først på Gardermoen. For enkelte skjedde det ikke bare én gang.

– Noen som kommer har hatt kanskje tre-fire nødpass fra før, sier Haugen.

– Da bruker jeg å være litt streng. Da sier jeg bare «Ja, du har hatt en del nødpass fra før». Kanskje man bør skjerpe seg litt? spør hun.

Saken fortsetter under bildet

Sikkerhetssjekk Gardermoen

MANGE NØDPASS: I 2011 ba 6000 nordmenn om nødpass på Oslo lufthavn Gardermoen. Totalt for hele landet ble det utstedt 30.000 nødpass.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

«Ekspresspasset» blir dyrere

Nå vil Justisdepartementet at vi skal få bedre kontroll over verdisakene våre. En ny nødpassordning er på vei – og den blir dyrere.

– Opp mot dobbel pris kan man kanskje tenke seg, sier avdelingsdirektør Knut Fosli til NRK.

Det nye ekspresspasset, som det skal hete, skal blant annet bli et fullverdig biometrisk pass med lengre variget. Men myndighetene håper også at prisøkningen skal virke prevantivt.

– Vi håper jo at folk skal bli litt flinkere til å ta vare på passet sitt. At de legger det på faste steder og sikrer at man har det tilgjengelig, og vet når utløpsdatoen kommer, sier han.

Vi glemmer fortsatt

Folk NRK traff på Gardermoen hadde passet med seg, men var delt i synet på en prisøkning.

Fjæstad ved politistasjonen på flyplassen sier at det i 2011 ble skrevet ut rekordmange pass.

– Det er flere enn før. Det lå på 4000-5000 pass. I 2011 lå vi på 6000 pass, forteller han.

Ingenting tyder på at trenden har snudd i 2012.

– Hittil i år har vi utstedt 600 pass på én måned, så da vil det bli det samme antallet i 2012 også, tror Fjæstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ