Hopp til innhold

Ny prisrekord på boliger

Boligprisene steg med 1,5 prosent i april. Det er mer enn normalt. Norske boliger har aldri vært dyrere enn de er nå, viser tall fra eiendomsmeglerbransjen.

Boligprisene fortsetter å stige

I de store byene rives nærmest boligene vekk etter at de annonseres. I Bergen, Oslo og Trondheim tar de kun drøye to uker fra en bolig legges ut for salg til den faktisk er solgt.

Foto: ABCenter, Jarle Osen, PRIVATmegleren Vikebø & Jørgensen, Stian Wiik, Grandal eiendomsmegling

Den norske gjennomsnittsboligen koster nå 29.900 kroner pr kvadratmeter, viser ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjen.

Så høye har norske boligpriser aldri noensinne vært, uansett hvordan de måles.

Den nye prisrekorden kom etter at boligprisene i Norge steg med 1,5 prosent i løpet av april måned, viser tall fra finn.no.

Det er vesentlig mer enn prisene normalt stiger i april. Justert for hvor mye prisene vanligvis stiger i april (sesongvariasjoner), steg prisene 0,9 prosent.

- Siden i fjor høst har boligprisene hatt en fallende kurve. De sterke apriltallene er et klart brudd på denne trenden, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening.

LES OGSÅ: Dette får du for 2,4 millioner

Boligprisene fortsatte å stige i april

Leif J. Laugen i Eff, Terje Buraas i Eff og styreleder Christian Dreyer i NEF la onsdag frem ferske boligpristall for april.

Foto: Johan B. Sættem

- Sentralbanksjefen har bidratt til optimismen

Han sier at boligmarkedet preges av en sterk underliggende etterspørsel. Siden april i fjor har kvadratmeterprisene lagt på seg 8,5 prosent.

Og Laugen mener at sentralbanksjef Øystein Olsen må ta på seg noe av skylden for den kraftige boligprisveksten i april, etter at hovedstyret i Norges Bank kuttet styringsrenta i mars.

LES OGSÅ: Spår nye rentekutt fra Norges Bank

- Sentralbankens kommunikasjon om at ekstraordinær lav rente må forventes i lang tid fremover, kan ha bidratt til å skape en større optimisme blant boligkjøperne, sier Laugen.

LES OGSÅ: Presser boligprisen opp

– «Alle» vil kjøpe før de selger

Odd Nymark

- Husholdningene tror at prisene vil stige videre, sier Odd Nymark i Eiendomsmegler 1.

Foto: Eiendomsmegler 1

Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 presenterer hver måned Boligmeteret, som er en spørreundersøkelse for å kartlegge husholdingenes holdning til egen økonomi.

Nymark sier til NRK.no at april-tallene viser at folk flest forventer at rentene holder seg lave, ledigheten holder seg lav, og at prisene stiger videre.

– De faller fleste vil kjøpe før de selger. Det er dette som bidrar til at det er så få boliger til salgs, sier Nymark.

Han viser til at situasjonen i dagens boligmarked er helt motsatt fra vinteren 2008/2009, da alle ville selge før de kjøpte.

Tallene fra eiendomsmeglerbransjen viser at det tok mindre enn en måned å selge den norske gjennomsnittsboligen i april. Aller raskest gikk boligsalgene i Bergen, med 14 dager. Deretter fulgte Oslo og Trondheim.

LES OGSÅ: Lavere byggeaktivitet enn forventet

AKTUELT NÅ